iPad Pro 2022 op tafel

‘iPads met OLED-scherm worden flink duurder’

iPads met OLED-scherm zouden wel eens een stuk duurder kunnen worden. Apple zou te maken hebben met hogere kosten in het productieproces, zo claimt een Koreaanse site.

Het gerucht komt van het Koreaanse The Elec, dat wel vaker geruchten uit de toeleveringsketen verspreidt. Apple zou in gesprek zijn met Samsung en LG Display over de inkoopprijs van de OLED-panelen, bedoeld voor iPads. Daar komen nieuwe productieprocessen aan te pas, die ervoor zorgen dat de helderheid van het OLED-scherm verdubbelt en de levensduur zelfs wordt verviervoudigd. Dat zijn gunstige ontwikkelingen voor eindgebruikers, maar er hangt ook een duurder prijskaartje aan.

Dure iPad Pro’s in 2024

Het zou gaan om de iPad Pro’s met OLED-scherm die in 2024 op de markt komen, in de formaten 11,1-inch en 13-inch. Apple’s argument om voor de nieuwe productieprocessen te kiezen, is dat de tablets langer achtereen kunnen worden gebruikt. Volgens The Elec is de inkoopprijs van een bestaand 10-inch OLED-scherm rond de $100 tot $150, terwijl de nieuwe schermen rond de $270 tot $350 moeten kosten.

Typen op iPad Pro 2021 Smart Keyboard

Een deel van die kosten (of alles) zal Apple ongetwijfeld doorberekenen aan de consument, waardoor de winkelprijs van deze modellen hoger zal liggen. Bij de huidige iPad Pro’s ging de prijs al flink omhoog. Dit zijn de prijzen van het huidige 11-inch model uit najaar 2022 (dat overigens nog niet voorzien is van een OLED-scherm):

Model iPad Pro 2022 iPad Pro 2021 Prijsverhoging
128GB Wifi €1.069,- €899,- €170,-
256GB Wifi €1.199,- €1.009,- €190,-
512GB Wifi €1.449,- €1.229,- €220,-
1TB Wifi €1.949,- €1.669,- €280,-
2TB Wifi €2.449,- €2.109,- €340,-

Eerste OLED iPads vanaf 2024

Apple gebruikt nu IPS LCD met conventionele achtergrondverlichting in de meeste iPads. Sindsdien is bij de 12,9-inch iPad Pro de overstap gemaakt naar IPS LCD met miniLED, dat nu ook in de MacBook Pro wordt gebruikt. De volgende stap is OLED, dat in alle Apple Watch-modellen en in de meeste iPhones aanwezig is. De verwachting is dat vanaf 2024 de eerste iPads met OLED van de band af rollen.

LG Display zou zowel het 11,1-inch en het 13-inch OLED-scherm voor Apple gaan produceren. Samsung doet alleen het 11,1-inch formaat, maar kan later wel worden ingeschakeld voor het grotere formaat. Ondertussen is Samsung bezig om de kosten van de OLED-schermen te verlagen. De huidige OLED-schermen worden nog gemaakt op een zesde generatie productielijn en die zal ook in 2024 nog in gebruik zijn. Daarna wil Samsung overstappen op een achtste generatie productielijn, die goedkoper kan produceren.

Bekijk ook

Wanneer krijgt de iPad een OLED-scherm? Dit zijn de nieuwste geruchten

Apple zou volgens bronnen al een tijdje het plan hebben om iPads met OLED-scherm uit te brengen en er wordt nu zelfs al gesproken over de tweede generatie OLED-iPads. Welke iPads maken als eerste de overstap en wanneer kunnen we de eerste OLED-iPad verwachten?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPad Pro

De iPad Pro is Apple's professionele tablet. Het is de grootste en meest uitgebreide iPad, bedoeld voor zakelijk en creatief gebruik. De iPad Pro is er in twee formaten: 11- en 12,9-inch. Lees alles over de verschillende generaties iPad Pro, geschikte accessoires, prijzen en meer. De nieuwste generatie is de iPad Pro 2022.

iPad Pro
1 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.