Apple Vision Pro

Netflix, Spotify en YouTube zien (nog?) niks in de Vision Pro

Zoals eerder al werd gezegd, gaat Netflix geen app uitbrengen voor de Vision Pro. Zelfs de iPad-versie van Netflix wordt niet ondersteund. Vision Pro-gebruikers moeten maar via Safari kijken, zo zegt de streamingdienst.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 26 januari 2024: Netflix co-CEO Greg Peters heeft aangegeven waarom zijn bedrijf geen app voor de Vision Pro maakt. In een interview gaf hij aan dat de Vision Pro nog “niet relevant” is voor gebruikers en een te beperkt bereik heeft. Een dergelijk platform zou te weinig rendement opleveren. Netflix zegt wel continu in gesprek te zijn met Apple en sluit een toekomstige app niet uit.

Update 21 januari 2024: Mark Gurman schrijft in zijn wekelijkse nieuwsbrief dat de Vision Pro bij de start een aantal belangrijke apps zal missen, waaronder YouTube, Spotify en Netflix (zoals we hieronder hebben besproken). Het succes van Vision Pro zal echter sterk afhankelijk zijn van de ondersteuning van apps en diensten van derden. En op dat gebied zijn er nog veel vraagtekens. De toch al gespannen relatie met bepaalde ontwikkelaars zal nu weer extra opleven.

Update 19 januari 2024: Ook YouTube en Spotify zullen geen apps aanbieden op de Vision Pro. Daarnaast zullen ze niet toestaan dat hun iPad-apps op de headset gebruikt kunnen worden. Ze raden aan om de website in Safari te bezoeken. Beide bedrijven hebben hun plannen bevestigd tegenover Bloomberg. Daarmee zijn de drie grootste streamingdiensten ter wereld afgehaakt. Mogelijk komen de apps nog wel op een later moment. Google heeft vaak wat meer tijd nodig om apps aan te passen, terwijl Spotify een vijandige houding tegenover Apple heeft.

Update 18 januari 2024: Een van de speerpunten van de Vision Pro is de nieuwe manier van entertainment kijken. Apple’s eigen films en series op Apple TV+ zijn uiteraard beschikbaar, maar ook diverse andere streamingdiensten zoals Disney+, Amazon Prime Video en HBO Max hebben apps gemaakt voor de Vision Pro. Disney+ biedt zelfs 3D-films aan, zodat je jezelf helemaal kan onderdompelen in de wereld van Disney. Maar Netflix ziet daar, in ieder geval op dit moment, niks in. Bloomberg meldt dat Netflix, ‘s werelds grootste streamingdienst, geen app voor de Vision Pro heeft en dat zelfs de iPad-versie geen optie is.

Geen Netflix op Vision Pro (behalve via het web)

Al in juli gaf Netflix aan dat er geen aparte Vision Pro-app komt. Netflix zei echter wel dat de iPad-versie beschikbaar is om te gebruiken op de Vision Pro. Maar nu blijkt dat Netflix ook die manier van kijken geblokkeerd heeft. Als alternatief verwijst Netflix naar de webbrowser, “net zoals gebruikers dat op de Mac kunnen doen”, vult Netflix aan. Het zal dus niet zo makkelijk zijn om Netflix te kijken in het vliegtuig, omdat je via het web geen films en series offline kan downloaden.

Ook kun je door het ontbreken van een Netflix-app of het beschikbaar stellen van de iPad-app geen Netflix kijken met de speciale omgevingen van de Vision Pro. Het is niet voor het eerst dat Netflix niet meedoet met nieuwe Apple-ontwikkelingen. Netflix is ook de grooste ontbrekende partij in Apple’s eigen TV-app. Terwijl je veel andere streamingdiensten kan koppelen aan de Apple TV-app, kan dat met Netflix niet. Ook loopt de app op de Apple TV vaak wat achter ten opzichte van andere tv-apps van Netflix.

Bekijk ook

Deze Vision Pro-apps kun je meteen proberen: ruim 600 apps zijn al aangepast!

De eerste apps voor Vision Pro zijn bekendgemaakt. We laten zien wat je qua apps kunt verwachten op het gebied van entertainment, productiviteit, communicatie en games.

Hieronder volgt ons eerdere artikel van 24 juli 2023

Dat Netflix geen Vision Pro-app gaat maken, schrijft Mark Gurman in zijn Power On-nieuwsbrief. De verslaggever kreeg van bronnen te horen dat Netflix “geen huidige plannen heeft om een native app te ontwikkelen voor de Vision Pro”. Netflix biedt al wel immersive content op andere platformen. Zo kun je op de Meta Quest naar series kijken in een gezellige woonkamer, voorzien van meubels en andere huiselijke spulletjes. De serie wordt dan afgespeeld op een groot, virtueel televisiescherm.

Ontwikkelaars die geen compleet nieuwe Vision Pro-app willen bouwen hebben twee opties: toestaan dat gebruikers hun iPad-app ongewijzigd draaien op de headset, of wat aanpassingen doen voor de Vision Pro. Mogelijk heeft het te maken met animositeit tussen beide bedrijven. Netflix is een van de partijen die de in-app aankopen en de afdracht aan Apple van 15% tot 30% afwijst. De Netflix-app ondersteunt ook geen AirPlay.

Netflix VR-woonkamer


De Netflix VR-app op de Meta Quest.

Op dit moment zijn er nog maar weinig aanbieders die hebben toegezegd dat ze zich volledig op nieuwe apps voor de Vision Pro gaan storten. Zoom, Microsoft en Apple-partner Disney doen wel mee. Maar Apple zal veel moeite moeten doen om aanbieders te overtuigen die minder nauw met het bedrijf samenwerken. Het eerste jaar zullen er nog maar weinig gebruikers zijn en de prijs van $3.500 van de headset zal potentiële kopers afschrikken. Meta had ook moeite om ontwikkelaars over te halen, terwijl die headsets maar een paar honderd euro kosten.


En dan speelt er ook nog de prijs van de apps zelf: terwijl mensen bij iPhone-apps gewend zijn om niet meer dan $1 te betalen, denkt Gurman dat de gemiddelde Vision Pro-apps $20 gaan kosten en dat je voor professionele apps tussen de $50 en $250 moet neertellen. Voor games kan worden gerekend op $40 tot $60, iets wat de kapitaalkrachtige early adopters misschien wel bereid zijn te betalen. Maar met zo’n beperkt publiek is het de vraag of ontwikkelaars er wel fors in willen investeren.

Dat je op de Vision Pro ook meteen iPad-apps kunt draaien, gaat er in ieder geval voor zorgen dat er meteen bij de start al een enorme keuze is uit bestaande apps – maar de ervaring zal niet altijd optimaal zijn.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 18 januari: Artikel bijgewerkt dat ook de iPad-versie van Netflix niet beschikbaar is op Vision Pro.

Vision Pro

Vision Pro is de eerste headset van Apple voor spatial computing. Deze headset combineert augmented reality met virtual reality en heeft allerlei standaard ingebouwde apps die je kent van de iPhone, iPad en Mac, maar dan in een virtuele omgeving, geprojecteerd in je echte omgeving. Hij is sinds 2 februari 2024 in de VS verkrijgbaar voor een prijs vanaf $3.499,-. Andere landen volgen later.

Vision Pro

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.