Weer-app in macOS Ventura

Locatie blokkeren voor een Mac-app? Dat kan niet meer in macOS Ventura 13.5 door een bug [Update]

Door een probleem in macOS Ventura kun je niet meer zien welke apps toestemming hebben tot je locatie. Ook kun je niet meer per app aangeven welke wel of geen toestemming hebben om je locatie te gebruiken.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 17 augustus 2023: Apple heeft nu macOS Ventura 13.5.1 uitgebracht, waarin dit probleem opgelost is. Update naar de nieuwste macOS-versie om weer de locatieinstellingen voor apps aan te passen.

Bekijk ook

Apple heeft macOS Ventura 13.5.1 uitgebracht: fix voor probleem met locatiedeling

macOS Ventura 13.5.1 is verschenen. Daarin is een probleem opgelost met de toestemming voor apps om je locatie te gebruiken. Dit probleem dook eerder al op.

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 10 augustus 2023
Heel veel apps op iPhone en iPad vragen om toestemming tot je locatie. Denk bijvoorbeeld aan een weer-app of een navigatie-app. Op de Mac wordt dat bij apps veel minder vaak gevraagd, maar toch kan het ook daar goed van pas komen. Denk aan Apple’s standaard Weer-app op de Mac, maar ook de Kaarten-app voor het plannen van een navigatie. En als je iPhone- of iPad-apps op je Mac gebruikt, zijn er nog veel meer apps die om toestemming tot je locatie vragen. Maar op dit vlak is er nu in de nieuwste versie van macOS Ventura sprake van een vervelend probleem.

macOS Ventura 13.5: apps die om locatie vragen niet zichtbaar

In de instellingen kun je, net als op de iPhone en iPad, een lijst zien van alle apps die om toestemming gevraagd hebben om je locatie te gebruiken. Je kunt dit hier ook per app in- of uitschakelen en de eerder gegeven toestemming terugtrekken. Maar wie met macOS Ventura 13.5 naar Systeeminstellingen > Privacy en beveiliging > Locatievoorzieningen gaat, zal zien dat deze pagina nagenoeg leeg is.

Locatie van apps op de Mac in macOS Ventura 13.5: door bug geen apps zichtbaar

Op deze pagina verschijnt normaal gesproken een lijst met alle apps die ooit om je toestemming gevraagd hebben om je locatie te gebruiken. Maar door de bug in macOS Ventura 13.5 is deze lijst dus volledig leeg. Je ziet daardoor niet meer welke apps om je locatie hebben gevraagd en je kan ook niet meer bepalen welke apps geen toestemming meer krijgen. Apps die je eerder wel al toestemming gegeven hebt, blijven wel functioneren. Het is dus niet zo dat apps je locatie niet meer kunnen gebruiken: je kunt het alleen niet meer goed zien en de toestemming beheren.

Binnenkort update verwacht die probleem oplost

Er zijn op dit moment nog geen manieren om dit probleem te omzeilen. Als je bezorgd bent dat een app je locatie gebruikt, kun je eventueel alle locatievoorzieningen uitschakelen. Maar hou er dan wel rekening mee dat ook functies als Zoek mijn Mac niet meer werken. We verwachten daarom dat Apple binnenkort met een aanvullende update komt die dit probleem oplost.

Bekijk ook

Mac verloren of gestolen? Op deze manier kun je hem terugvinden

Met 'Zoek mijn' kun je een verloren Mac terugvinden. In deze tip lees je hoe dit werkt met de Zoek mijn-app, maar ook via een online omgeving voor als je het op andermans computer wil regelen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 17 augustus: Het probleem is opgelost in macOS Ventura 13.5.1.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.