MacBook Pro 16-inch deal

Gerucht: ‘Apple werkt aan 14,1-inch MacBook Pro’

Volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo komt er een 14,1-inch MacBook Pro aan. Dit is een kleinere uitvoering van de 16-inch MacBook Pro die in sinds het vierde kwartaal van vorig jaar in de schappen ligt.

Kuo heeft een nieuwe notitie voor investeerders uitgebracht en richt zich daarin op de producten die nog dit jaar uitkomen. Volgens de analist kunnen we zes nieuwe Apple-producten met mini-LED verwachten, waaronder een 14,1-inch MacBook Pro. Deze vervangt het huidige 13-inch model in het assortiment van Apple. Eerder verving Apple ook al de 15-inch MacBook Pro door een groter exemplaar. De aanstaande MacBook Pro is voorzien van mini-LED, maar zal niet de enige zijn.


Apple zou in 2020 de volgende producten willen voorzien van mini-LED:

  • 14,1-inch MacBook Pro
  • 16-inch MacBook Pro
  • 12,9-inch iPad Pro
  • 10.2-inch iPad
  • 27-inch iMac Pro
  • 7.9-inch iPad mini

Vreemd genoeg afwezig in dit lijstje is de 11-inch iPad Pro. Dat zou opmerkelijk zijn, aangezien de goedkopere modellen wel een update krijgen met mini-LED. Volgens de analist zijn de plannen van Apple ongewijzigd, ondanks het coronavirus.

Mini-LED is een nieuwe schermtechniek, waar Apple interesse in heeft. In het kort werkt het ongeveer hetzelfde als een gewoon LED-scherm, maar dan in het klein.

In nieuwe televisies vind je vaak een technologie genaamd local dimming. Dit zorgt ervoor dat delen van het scherm gedimd kunnen worden om het contrast te verhogen. Helaas is dit effect niet zo mooi als bij OLED, waar het contrast veel hoger ligt. Wat mini-LED doet is hetzelfde als local dimming, maar dan op veel nauwkeurigere schaal. In plaats van grote panelen bestaat een mini-LED scherm uit veel meer kleinere panelen die individueel van elkaar te dimmen zijn. Dat zorgt voor grotere nauwkeurigheid in contrast ten opzichte van gewone LED-schermen. Een ander gevolg is dat niet alle panelen tegelijk aan hoeven te staan, en dat levert een langere batterijduur op.

Bekijk ook

Welke Apple-devices hebben een mini-LED scherm (en wat zijn de voordelen)?

In deze uitleg lees je wat je moet weten over mini-LED. De recente iPad Pro's en MacBook Pro's beschikken over een scherm met deze technologie. Maar wat heb je eraan en wat zijn de voordelen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit drie formaten (13-, 14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit begin 2023, voorzien van voorzien van de M2 Pro-chip of de nog krachtiger M2 Max-chip. Hier zit geen Touch Bar meer in. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 13-inch MacBook Pro is vernieuwd in de zomer van 2022 en heeft een M2-chip, maar nog wel hetzelfde design als de modellen van 2020 en ouder. Ook zit hier nog een Touch Bar in. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.