iOS 14.2 functies.

Deze nieuwe functies van iOS 14.2 vind je op de iPhone

Apple heeft iOS 14.2 uitgebracht. Maar welke nieuwe functies vind je in deze update? Lees hier alles over de verbeteringen en functies van iOS 14.2 voor de iPhone.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 14.2 functies

In het najaar brengt Apple vaak al meteen wat aanvullende updates voor iOS uit. Eerder verscheen iOS 14.1 met daarin allerlei bugfixes en nu staat alweer de tweede grote aanvullende update voor je klaar in de vorm van iOS 14.2. Er zijn diverse nieuwe functies in iOS 14.2 te vinden, waaronder een aantal interessante verbeteringen voor muziek, AirPlay en het Bedieningspaneel. Wij lopen ze langs.

Daarnaast bevat deze update weer diverse bugfixes, die je in de releasenotes kunt nalezen.

iOS 14.2 releasenotes

iOS 14.2 bevat de volgende verbeteringen voor je iPhone:

 • Meer dan 100 nieuwe emoji’s, waaronder dieren, voedsel, gezichten, huishoudelijke voorwerpen, muziekinstrumenten, genderinclusieve emoji’s en meer
 • Acht nieuwe achtergronden voor zowel de lichte als de donkere modus
 • Het vergrootglas kan mensen in de buurt detecteren en hun afstand melden met behulp van de LiDAR-sensor in de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max
 • Ondersteuning voor het leren hoesje van de iPhone 12 met MagSafe
 • Geoptimaliseerd opladen voor AirPods om het verouderingsproces van de batterij te beperken door de tijd te verkorten dat je AirPods volledig zijn opgeladen
 • Meldingen over het geluidsniveau van koptelefoons om je te waarschuwen wanneer het geluidsniveau van invloed kan zijn op je gehoor
 • Nieuwe AirPlay-regelaars voor het streamen van materiaal door je hele huis
 • Intercom-ondersteuning voor de HomePod en de HomePod mini met de iPhone, de iPad, de Apple Watch, AirPods en CarPlay
 • Mogelijkheid om de HomePod te verbinden met de Apple TV 4K voor stereogeluid, surround sound en Dolby Atmos-audio
 • Optie om statistieken te verstrekken over blootstellingsmeldingen aan deelnemende volksgezondheidsinstanties, waarbij je identiteit beschermd blijft

Deze versie verhelpt ook de volgende problemen:

 • Apps konden in de onjuiste volgorde staan in het dock op het beginscherm
 • De zoeker kon zwart zijn wanneer Camera werd gestart
 • Het toetsenbord op het toegangsscherm kon aanrakingen missen wanneer je de toegangscode probeerde in te voeren
 • Herinneringen konden standaard worden ingesteld op tijden in het verleden
 • Mogelijk werd er geen materiaal weergegeven in de Foto’s-widget
 • In de Weer-widget kon de maximale temperatuur in Celsius worden weergeven wanneer de eenheid was ingesteld op Fahrenheit
 • De neerslaggrafiekbeschrijving voor het volgende uur in Weer gaf mogelijk onjuist aan wanneer de neerslag zou stoppen
 • Dictafoon-opnamen werden onderbroken door inkomende oproepen
 • Het scherm kon zwart zijn tijdens het afspelen van Netflix-video’s
 • De Apple Watch-app kon onverwacht worden gesloten wanneer deze werd geopend
 • Voor sommige gebruikers werden gps-routes of gezondheidsgegevens van work-outs niet gesynchroniseerd tussen de Apple Watch en de iPhone
 • In het CarPlay-dashboard kon ten onrechte ‘Speelt niets af’ komen te staan wanneer er audio werd afgespeeld
 • Het draadloos opladen van apparaten kon worden verhinderd
 • Blootstellingsmeldingen waren uitgeschakeld wanneer je de iPhone had hersteld vanaf een iCloud-reservekopie of wanneer je gegevens naar een nieuwe iPhone had gekopieerd met behulp van iPhone-migratie

Raadpleeg voor meer informatie over de beveiligingsaspecten van software-updates van Apple de volgende website: https://support.apple.com/HT201222


#1 Nieuwe emoji
De eerder aangekondigde nieuwe emoji voor 2020 maken hun opwachting in iOS 14.2. Het gaat in totaal om 117 nieuwe emoji. De bekendste nieuwe plaatjes zijn het Italiaanse handgebaar, de emoji in vermomming en de ninja. Ook zijn er nieuwe dieren (zoals de vlieg) en eten en drinken (zoals een olijf en bubbelthee). En een ander detail: de emoji-knop in het toetsenbord is iets aangepast. De oogjes staan wat hoger in iOS 14.2.

Emoji in iOS 14.2

Bekijk ook

iOS 14.2 bevat de nieuwe emoji van dit najaar

In iOS 14.2 vind je de nieuwe emoji van dit najaar, waaronder het Italiaanse handgebaar, de ninja en de bever. Eerder liet Apple op World Emoji Day al een voorproefje zien, maar nu is het definitieve uiterlijk bekend.

#2 Intercom met iPhone, iPad en Apple Watch
Tijdens het oktober-event kondigde Apple de Intercom-functie aan. Hiermee kan je van de ene HomePod naar de andere HomePod in huis communiceren. Maar het werkt ook buitenshuis, naar bijvoorbeeld een iPhone of Apple Watch van een huisgenoot. Het is een soort kruising tussen een walkie-talkie en een gewoon spraakbericht. Jouw gesproken bericht wordt afgespeeld op de iPhone van de huisgenoot. Momenteel werkt Intercom alleen tussen twee HomePods, maar met ingang van iOS 14.2 en iPadOS 14.2 werkt het ook met iDevices.

Bekijk ook

Intercom op HomePod: zo gebruik je de omroepfunctie met je Apple-apparaten

Met Intercom kun je eenvoudig omroepen binnen je gezin en in het huis. Voor de Intercom-functie heb je wel een HomePod of HomePod mini nodig. In deze tip lees je wat er kan en hoe het werkt.

#3 Shazam in Bedieningspaneel
Er is nu een nog snellere manier om Shazam te starten. In het Bedieningspaneel kun je nu een Shazam-knop zetten, zelfs zonder dat je de app nodig hebt. Zodra je erop tikt, schakel je de muziekherkenning aan. Op de achtergrond luistert je iPhone dan naar muziek en zodra een nummer herkend wordt, verschijnt hiervan een melding bovenaan het scherm. Het resultaat kun je uitklappen, waarna de albumcover groot in beeld komt. Met een snelkoppeling kun je het nummer meteen luisteren in Apple Music.

Muziekherkenning met Shazam in Bedieningspaneel van iOS 14.2.

#4 Herkenning via oordopjes
Ook nieuw is de mogelijkheid om muziek te laten herkennen via je oordopjes, zoals je AirPods. Op Android heeft de Shazam-app eerder al de mogelijkheid gekregen om muziek te herkennen dat via je oordopjes of hoofdtelefoon afgespeeld wordt, maar op iOS was dat niet mogelijk. Met de nieuwe muziekherkenning in het Bedieningspaneel kan dat nu wel. Losse apps hebben geen toegang tot deze gegevens, maar nu de functie standaard ingebouwd zit kan dat wel. Zodra je muziek luistert, hoef je alleen maar de muziekherkenning in het Bedieningspaneel in te schakelen. Via een melding zie je dan naar welk nummer je luistert. Dit komt vooral van pas als je naar de radio luistert, waar niet altijd zichtbaar is welk nummer het is.

#5 Muziekbediening in Bedieningspaneel vernieuwd
De muziekbediening in het Bedieningspaneel is ook vernieuwd. Open je het Bedieningspaneel en hou je het blokje rechtsboven met de muziekbediening ingedrukt, dan zie je meteen de veranderingen. Er verschijnt groot in beeld de cover van een onlangs afgespeeld nummer, maar je ziet hier ook suggesties als er even niets afgespeeld wordt. Normaal gesproken kun je naar andere apparaten wisselen (zoals een Apple TV of HomePod) door te scrollen, maar nu tik je op de ronde knop Bedien andere luidsprekers en tv’s. Je ziet dan een overzicht van alle geschikte apparaten in de buurt. Voor al deze apparaten is de interface vernieuwd.

Muziekbediening in Control Center in iOS 14.2.

#6 Nieuw AirPlay-menu
Het AirPlay-menu, bijvoorbeeld vanuit apps, is ook opnieuw ontworpen. Het verschijnt nu als een pop-up menu in beeld. Alle apparaten zijn ingedeeld in kopjes, zoals Headphones (AirPods, draadloze hoofdtelefoons) en Luidsprekers en tv’s (Apple TV, HomePod, AirPlay 2-speakers). Onderaan zie je ook een knop Control Other Speakers & TV’s, waarmee je wisselt naar de interface die vergelijkbaar is met de nieuwe muziekbediening in het Bedieningspaneel.

iOS 14.2: nieuw AirPlay menu.

#7 Nieuwe wallpapers van landschappen
Voor het eerst sinds jaren heeft Apple nieuwe niet-abstracte wallpapers toegevoegd. In iOS 14.2 vinden we in totaal acht nieuwe wallpapers. Het zijn vier wallpapers met gefotografeerde landschappen en vier achtergronden met getekende en wat meer kunstzinnige landschappen. Elke achtergrond is er in een lichte en donkere variant. Bij de gefotografeerde versies is het nacht, terwijl er bij de gekleurde versies een soort blauwe waas over de wallpapers zit.

iOS 14.2 wallpapers.

#8 Mensendetectie in Vergrootglas-app
Als je het vergrootglas op je iPhone wel eens gebruikt, heb je vanaf iOS 14 een aparte Vergrootglas-app. Daar zit op de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max en iPad Pro 2020 nu ook een optie voor Mensendetectie bij. Zodra je dit inschakelt, kijk je met de camera om je heen. De Vergrootglas-app herkent mensen en vertelt je wat de afstand is tussen jou en de persoon. Dit komt zeker nu van pas, zeker als je graag anderhalve meter afstand wil houden. De functie is voornamelijk ontworpen voor mensen met een visuele beperking.

De functie werkt alleen op de iPhone 12 Pro (Max) en iPad Pro 2020 vanwege de benodigde LiDAR Scanner. De functie werd in de beta ook getest op alle andere modellen, maar in de definitieve versie heb je dus de LiDAR Scanner nodig.

#9 Overige verbeteringen
Er zijn nog een paar andere kleine aanpassingen ontdekt:

 • Watch-app: De Apple Watch-app op de iPhone heeft een aangepast icoontje. Het bandje is nu een solo loop, waardoor er geen sluiting meer is.
 • Verbeter handen wassen: Via Instellingen > Privacy > Analyse en verbeteringen vind je nu een optie Improve Handwashing. Je deelt daarmee anonieme beweging- en audiogegevens om de handenwas-functie van de Apple Watch te verbeteren.
 • Muziek-icoontje op toegangsscherm: Als je nu een muzieknummer of radiozender afspeelt via de Muziek-app, zie je rechtsonder in de albumhoes of zenderlogo een klein icoontje van de Muziek-app. Je weet dan dat het radiostation niet van een andere radio-app af komt. Speel je muziek van een andere app (zoals Spotify), dan zie je het logo van die desbetreffende app.
 • Bediening muziek toegangsscherm: Je kan nu rechtstreeks op het toegangsscherm door een muzieknummer bladeren. Ook is de interface iets aangepast.
 • Stop muziek met Siri: Je kan met Siri op je iPhone nu eenvoudig muziek stoppen op bijvoorbeeld je HomePod.
 • Koptelefoonveiligheid: In de instellingen bij Horen en voelen is Verminder harde geluiden aangepast naar Koptelefoonveiligheid. Je ziet daar hoeveel koptelefoonmeldingen je de afgelopen tijd gekregen hebt. Deze meldingen waarschuwen je als je de 7-daagse limiet via een koptelefoon overschrijdt.

iOS 14.2 is nu voor iedereen beschikbaar, net als iPadOS 14.2 die grotendeels dezelfde verbeteringen heeft.

Bekijk ook

iOS 14.2 en iPadOS 14.2 nu beschikbaar: nieuwe emoji en meer

Apple heeft iOS 14.2 en iPadOS 14.2 uitgebracht, twee grote updates voor de iPhone en iPad. Er zitten diverse verbeteringen, maar ook bugfixes in.

Revisiegeschiedenis:

 • 2020 - 21 oktober: Artikel bijgewerkt met de nieuwste functies.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
7 november 2020 om 11:21
Onderwerp
Categorie
iOS
Software
iOS 14

iOS 14

iOS 14 is de grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 verscheen. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14
76 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.