iOS 14.2 functies.

Deze nieuwe functies van iOS 14.2 komen binnenkort naar je iPhone

Bijgewerkt voor beta 4

Apple gaat dit najaar iOS 14.2 uitbrengen. Maar welke nieuwe functies vind je in deze update? Lees hier alles over de verbeteringen en functies van iOS 14.2 voor de iPhone.

iOS 14.2 functies

In het najaar, meestal in oktober, brengt Apple de eerst grote aanvullende iOS-update uit nadat de eerste versie in september verschijnt. Inmiddels heeft Apple iOS 14.1 uitgebracht, met daarin allerlei bugfixes voor de iPhone en iPad. Maar Apple is ook al een tijdje bezig met het testen van iOS 14.2. Er zitten in iOS 14.2 diverse nieuwe functies, waaronder een aantal interessante verbeteringen voor muziek, AirPlay en het Bedieningspaneel.


#1 Nieuwe emoji
De eerder aangekondigde nieuwe emoji voor 2020 maken hun opwachting in iOS 14.2. Het gaat in totaal om 117 nieuwe emoji. De bekendste nieuwe plaatjes zijn het Italiaanse handgebaar, de emoji in vermomming en de ninja. Ook zijn er nieuwe dieren (zoals de vlieg) en eten en drinken (zoals een olijf en bubbelthee). En een ander detail: de emoji-knop in het toetsenbord is iets aangepast. De oogjes staan wat hoger in iOS 14.2.

Emoji in iOS 14.2

#2 Intercom met iPhone, iPad en Apple Watch
Tijdens het oktober-event kondigde Apple de Intercom-functie aan. Hiermee kan je van de ene HomePod naar de andere HomePod in huis communiceren. Maar het werkt ook buitenshuis, naar bijvoorbeeld een iPhone of Apple Watch van een huisgenoot. Het is een soort kruising tussen een walkie-talkie en een gewoon spraakbericht. Jouw gesproken bericht wordt afgespeeld op de iPhone van de huisgenoot. Momenteel werkt Intercom alleen tussen twee HomePods, maar met ingang van iOS 14.2 en iPadOS 14.2 werkt het ook met iDevices.

#3 Shazam in Bedieningspaneel
Er is nu een nog snellere manier om Shazam te starten. In het Bedieningspaneel kun je nu een Shazam-knop zetten, zelfs zonder dat je de app nodig hebt. Zodra je erop tikt, schakel je de muziekherkenning aan. Op de achtergrond luistert je iPhone dan naar muziek en zodra een nummer herkend wordt, verschijnt hiervan een melding bovenaan het scherm. Het resultaat kun je uitklappen, waarna de albumcover groot in beeld komt. Met een snelkoppeling kun je het nummer meteen luisteren in Apple Music.

Muziekherkenning met Shazam in Bedieningspaneel van iOS 14.2.

#4 Herkenning via oordopjes
Ook nieuw is de mogelijkheid om muziek te laten herkennen via je oordopjes, zoals je AirPods. Op Android heeft de Shazam-app eerder al de mogelijkheid gekregen om muziek te herkennen dat via je oordopjes of hoofdtelefoon afgespeeld wordt, maar op iOS was dat niet mogelijk. Met de nieuwe muziekherkenning in het Bedieningspaneel kan dat nu wel. Losse apps hebben geen toegang tot deze gegevens, maar nu de functie standaard ingebouwd zit kan dat wel. Zodra je muziek luistert, hoef je alleen maar de muziekherkenning in het Bedieningspaneel in te schakelen. Via een melding zie je dan naar welk nummer je luistert. Dit komt vooral van pas als je naar de radio luistert, waar niet altijd zichtbaar is welk nummer het is.

#5 Muziekbediening in Bedieningspaneel vernieuwd
De muziekbediening in het Bedieningspaneel is ook vernieuwd. Open je het Bedieningspaneel en hou je het blokje rechtsboven met de muziekbediening ingedrukt, dan zie je meteen de veranderingen. Er verschijnt groot in beeld de cover van een onlangs afgespeeld nummer, maar je ziet hier ook suggesties als er even niets afgespeeld wordt. Normaal gesproken kun je naar andere apparaten wisselen (zoals een Apple TV of HomePod) door te scrollen, maar nu tik je op de ronde knop Bedien andere luidsprekers en tv’s. Je ziet dan een overzicht van alle geschikte apparaten in de buurt. Voor al deze apparaten is de interface vernieuwd.

Muziekbediening in Control Center in iOS 14.2.

#6 Nieuw AirPlay-menu
Het AirPlay-menu, bijvoorbeeld vanuit apps, is ook opnieuw ontworpen. Het verschijnt nu als een pop-up menu in beeld. Alle apparaten zijn ingedeeld in kopjes, zoals Headphones (AirPods, draadloze hoofdtelefoons) en Luidsprekers en tv’s (Apple TV, HomePod, AirPlay 2-speakers). Onderaan zie je ook een knop Control Other Speakers & TV’s, waarmee je wisselt naar de interface die vergelijkbaar is met de nieuwe muziekbediening in het Bedieningspaneel.

iOS 14.2: nieuw AirPlay menu.

#7 Nieuwe wallpapers van landschappen
Voor het eerst sinds jaren heeft Apple nieuwe niet-abstracte wallpapers toegevoegd. In iOS 14.2 vinden we in totaal acht nieuwe wallpapers. Het zijn vier wallpapers met gefotografeerde landschappen en vier achtergronden met getekende en wat meer kunstzinnige landschappen. Elke achtergrond is er in een lichte en donkere variant. Bij de gefotografeerde versies is het nacht, terwijl er bij de gekleurde versies een soort blauwe waas over de wallpapers zit.

iOS 14.2 wallpapers.

#8 Mensendetectie in Vergrootglas-app
Als je het vergrootglas op je iPhone wel eens gebruikt, heb je vanaf iOS 14 een aparte Vergrootglas-app. Daar zit nu ook een optie voor People Detection bij. Zodra je dit inschakelt, kijk je met de camera om je heen. De Vergrootglas-app herkent mensen en vertelt je wat de afstand is tussen jou en de persoon. Dit komt zeker nu van pas, zeker als je graag anderhalve meter afstand wil houden. De functie is voornamelijk ontworpen voor mensen met een visuele beperking.

#9 Overige verbeteringen
Er zijn nog een paar andere kleine aanpassingen ontdekt:

  • Watch-app: De Apple Watch-app op de iPhone heeft een aangepast icoontje. Het bandje is nu een solo loop, waardoor er geen sluiting meer is.
  • Verbeter handen wassen: Via Instellingen > Privacy > Analyse en verbeteringen vind je nu een optie Improve Handwashing. Je deelt daarmee anonieme beweging- en audiogegevens om de handenwas-functie van de Apple Watch te verbeteren.
  • Muziek-icoontje op toegangsscherm: Als je nu een muzieknummer of radiozender afspeelt via de Muziek-app, zie je rechtsonder in de albumhoes of zenderlogo een klein icoontje van de Muziek-app. Je weet dan dat het radiostation niet van een andere radio-app af komt. Speel je muziek van een andere app (zoals Spotify), dan zie je het logo van die desbetreffende app.
  • Bediening muziek toegangsscherm: Je kan nu rechtstreeks op het toegangsscherm door een muzieknummer bladeren.

iOS 14.2 verwachten we ergens in oktober of begin november. De iOS 14.2 beta is nu beschikbaar voor ontwikkelaars en publieke testers.

Revisiegeschiedenis:

  • 2020 - 21 oktober, 10:28: Artikel bijgewerkt met de nieuwste functies.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 oktober 2020, 10:28
Categorie iOS
Onderwerp iOS 14
Software iOS 14

iOS 14

iOS 14 is de aankomende grote software-update voor de iPhone, die in het najaar van 2020 beschikbaar komt. Apple heeft de update aangekondigd tijdens de WWDC 2020. De belangrijkste iOS 14-functies zijn een nieuw beginscherm, interactieve widgets, verbeteringen voor HomeKit en de nieuwe Appfragmenten (ook wel App Clips genoemd).

iOS 14

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.