iPhone zwart scherm

Je iPhone-scherm reageert niet op aanraking? Dit kun je doen

Je iPhone-scherm reageert niet meer op aanrakingen, het scherm blijft zwart of het Apple-logo blijft de hele tijd in beeld. Wat kun je doen? We helpen je op weg met deze tip!

iPhone scherm reageert niet

Het gebeurt gelukkig bijna nooit, maar toch komt het wel eens voor: je iPhone-scherm reageert niet als je het aanraakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het scherm kan daadwerkelijk defect zijn waardoor er een reparatie noodzakelijk is, maar er kan ook sprake zijn van een softwareprobleem. In dit artikel helpen we je de oorzaak te achterhalen, zodat je er iets aan kunt doen.

Scherm reageert niet: zo los je het op

Het maakt een groot verschil of je iPhone-scherm helemaal niet meer reageert op aanraking (waarschijnlijk een hardwareprobleem), of dat het alleen op sommige momenten niet werkt (waarschijnlijk een softwareprobleem). In beide gevallen is de eerste stap om je toestel te resetten, zodat je zeker weet dat het niet aan een vastgelopen app of proces ligt.

Een vastgelopen iPhone is vrij simpel op te lossen met een iPhone reset. Hoe dat moet, verschilt per toestel. In onderstaande tip legen we je alle methodes voor het iPhone resetten uit.

Bekijk ook
Hoe reset ik mijn iPhone? Dit zijn de opties voor je iPhone herstarten

Hoe reset ik mijn iPhone? Dit zijn de opties voor je iPhone herstarten

Wil je je iPhone resetten of herstarten, dan kan dat op twee manieren. We leggen hier beide resetmethoden voor de iPhone uit met een stappenplan. Een uitkomst als de knoppen of het scherm van je iPhone niet meer reageren!

Check vervolgens deze punten:

  • Is het scherm nat of heb je natte vingers? Dit kan problemen geven bij de bediening. Daardoor kun je het scherm van je iPhone ook niet goed gebruiken als je onder de douche staat.
  • Is het scherm vies? Maak het goed schoon, zodat er geen belemmeringen zijn.
  • Is er een screenprotector aanwezig, die aanraking mogelijk blokkeert? Probeer eens of het scherm werkt door de screenprotector (tijdelijk) te verwijderen).
  • Is het erg warm? De iPhone kan tijdelijk zijn uitgeschakeld om af te koelen.
  • Ben je bezig met het updaten van iOS? Ook in dat geval kan het scherm een tijdje op zwart gaan.
  • Haal eventuele kabels en accessoires los die op de Lightning- of usb-c-poort zijn aangesloten.
  • Is de batterij leeg? Sluit het toestel op een stroombron aan en wacht tot de batterij van de iPhone voldoende is opgeladen.
  • En tenslotte: staat de iPhone volledig uitgeschakeld? Ook in dat geval lijkt het alsof het scherm kapot is.

Tip! Als je scherm niet reageert op momenten dat je handschoenen draagt, dan is er niets ernstigs aan de hand. Het scherm heeft aanraking met de huid nodig om te kunnen werken (in dit artikel leggen we de schermtechnologie van de iPhone uit). Je kunt eventueel speciale touchscreen-handschoenen aanschaffen om tijdens de koude wintermaanden toch je scherm te kunnen bedienen.

iPhone-scherm blijft zwart: wat kan ik doen

Als het scherm van je iPhone helemaal zwart is en ook niet reageert op aanrakingen of op het indrukken van de knoppen, sluimerknop of zijknop, dan kan het resetten van je iPhone dit probleem vaak oplossen. Is dat niet het geval, dan kan het zijn dat de accu leeg of defect is. Hang je iPhone aan de lader en wacht tot hij vanzelf weer aangaat. Dit kan enkele minuten duren.

Haalt dit ook niks uit, dan is de volgende mogelijkheid die je kunt proberen je iPhone in herstelmodus of DFU-mode te plaatsen. Vervolgens kun je de iPhone opnieuw activeren via de Finder of iTunes. Deze methode kun je ook gebruiken als je scherm blauw of rood is, of niet voorbij het Apple-logo komt.

Bekijk ook
DFU-mode inschakelen op iPhone en iPad

DFU-mode inschakelen op iPhone en iPad

Soms moet je de DFU-modus van je iPhone of iPad activeren, om bijvoorbeeld een oudere iOS-versie te installeren of omdat er een technisch probleem is. Alles over de DFU-mode en het herstellen van je iOS-versie lees je in deze tip.

Een heel ander probleem is als je iPhone in een zogenaamde bootloop terecht is gekomen. Hij start dan steeds opnieuw op en toont alleen het Apple-logo. Dit kan allerlei oorzaken hebben, van een beschadigd moederbord tot vastgelopen beta-software. Je leest er meer over in ons artikel over iPhone blijft herstarten met Apple-logo.

Bekijk ook
Is je iPhone vastgelopen op het Apple-logo? Dit helpt!

Is je iPhone vastgelopen op het Apple-logo? Dit helpt!

Is je iPhone of iPad vastgelopen in een boot loop? Krijg je steeds het Apple-logo te zien en blijft je toestel steeds herstarten? Volg onze tips als je iPhone of iPad maar blijft vastlopen.

Scherm reageert niet: meer oplossingen

Heb je de bovenstaande tips geprobeerd en je iPhone-scherm reageert nog steeds niet? Dan kun je het probleem waarschijnlijk niet zelf oplossen en zal hij gerepareerd moeten worden. Is je iPhone minder dan een jaar oud, dan valt die reparatie in principe onder de iPhone-garantie. Je kunt je daarna ook nog een jaar beroepen op het Europees consumentenrecht door terug te gaan naar de winkel of de provider waar je je iPhone hebt gekocht.

Bekijk ook
iPhone-garantie: dit moet je weten over garantie op iPhones

iPhone-garantie: dit moet je weten over garantie op iPhones

Hoe is de iPhone garantie geregeld bij Apple? Geldt de iPhone garantie ook in het buitenland? Is AppleCare iets anders dan gewone garantie? Kortom: je leest hier alles over de garantie op je iPhone.

Heb je je iPhone recent laten vallen of als er vocht in je toestel is gekomen, dan is de kans groot dat het om een hardware-probleem gaat. Reageert het scherm niet meer op aanraking dan is het fysieke gedeelte van je iPhone-scherm (het gedeelte dat aanraking registreert) waarschijnlijk kapot. Dit gedeelte heet de digitizer. Het kan ook zijn dat de digitizer nog wel werkt, maar dat er geen signaal meer naar de software wordt doorgegeven. Het laten onderzoeken van je iPhone kost bij Apple helemaal niets, maar er kunnen ook reparateurs zijn die er wel een bedrag voor in rekening brengen. Je kunt dit vaak terugkrijgen als je het toestel laat repareren. Zelf de iPhone openmaken om te kijken of er een contactje los ligt, is af te raden als je hier geen ervaring mee hebt. De kans is groot dat je daarbij weer andere verbindingen lostrekt.

Heb je geen garantie meer, dan kun je je iPhone uiteraard nog steeds laten repareren, maar dan zijn er wel kosten aan verbonden. Je kunt je iPhone laten repareren door Apple zelf (in de Apple Store), een Apple Service Provider of een onafhankelijke reparateur. In onderstaande tip lees je alles over iPhone reparatie.

Bekijk ook
iPhone reparatie: wat zijn de kosten en beste opties?

iPhone reparatie: wat zijn de kosten en beste opties?

Een iPhone reparatie kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij leggen de beste opties uit om je kapotte iPhone te laten repareren en weer als nieuw te krijgen. Wat zijn de kosten van een iPhone reparatie en wat zijn de voordelen van onafhankelijke reparateurs?