HomePod 2023 review met HomePod mini

Apple voegt geluidsherkenning toe aan de HomePod: krijg een melding als je rookmelder alarm slaat

De HomePod mini en grote HomePod hebben een nieuwe functie genaamd Geluidsherkenning. De functie was al eerder aangekondigd, maar wordt nu naar gebruikers uitgerold. Met deze nieuwe functie waarschuwt de HomePod als het alarm van je rookmelder af gaat, ook als het geen slimme melder is.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Toen Apple eerder dit jaar de HomePod 2023 aankondigde, werden er ook meteen een aantal handige functies voor je HomeKit-huis aangekondigd. Eén daarvan is al een paar maanden beschikbaar, namelijk het kunnen uitlezen van de temperatuur- en luchtvochtigheidssensor van je HomePod (mini). De andere functie die Apple onthulde was Geluidsherkenning. Apple beloofde dat de functie later dit voorjaar beschikbaar zou komen na een software-update. De functie is vanaf vandaag beschikbaar voor HomePod-gebruikers, zonder dat je een nieuwe update hoeft te installeren.

Geluidsherkenning op HomePod slaat alarm bij rookmelders

De functie maakt gebruik van de ingebouwde microfoons van de HomePod mini en grote HomePod (beide modellen). Normaal gesproken luisteren de microfoons naar het Hé Siri-commando, maar nu kunnen ze ook het geluid van een rook- of koolmonoxinemelder herkennen. Zodra zo’n alarm af gaat, verstuurt de HomePod een melding naar je iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. Is er een HomeKit-camera aanwezig, dan krijg je in de melding ook meteen de livestream van de camera te zien.

HomePod vergelijken

Dankzij deze functie heb je dus eigenlijk geen slimme HomeKit-rookmelder nodig, want het werkt dus ook gewoon met niet verbonden melders. Apple zegt dat de functie ontworpen is met je privacy in het achterhoofd en dat alles lokaal op de HomePod verwerkt wordt en dus niet naar de cloud gestuurd wordt.

Behalve een melding naar je iPhone, iPad, Apple Watch en Mac, zie je ook een waarschuwing in de Woning-app zelf, zodat je het alarm niet meer kan missen. De functie komt vooral van pas als je niet thuis bent, omdat je de rookmelder dan niet kan horen. Lees ook onze uitgebreide tip over de HomePod geluidsherkenning.

Bekijk ook

Waarschuwing van HomePod bij alarm van rookmelder: zo werkt geluidsherkenning

Dankzij de functie Geluidsherkenning op de HomePod kun je een waarschuwing krijgen als de speaker het alarm van een rookmelder herkent. In deze tip lees je hoe de nieuwe HomePod geluidsherkenning werkt en wat je nodig hebt om van het alarm van je rookmelder een waarschuwing via je HomePod te krijgen

Wat heb je nodig en hoe stel je het in?

Na de aankondiging was er wat onduidelijkheid hoe je de functie moest aanzetten en welke softwareversie je nodig hebt. Hoewel de exacte softwareversie nog steeds niet duidelijk is, raden we aan om je apparaten up-to-date te houden. Momenteel is HomePod software-update 16.4.1 de meest recente versie. De functie is beschikbaar voor alle HomePod-modellen.

Woning-app: melding voor geluidsherkenning instellen en instelling Veiligheid en Beveiliging

Je krijgt in de Woning-app vanzelf een melding als de functie voor jou beschikbaar is. Sinds ongeveer 23:00 op 18 april werd de optie om geluidsherkenning in te schakelen uitgerold. Zie je de melding in de Woning-app niet, herstart de app dan een aantal keer of herstart je iPhone. Zorg er wel voor dat je HomeKit-huis over is naar de nieuwe HomeKit architectuur-update. Dat doe je via de knop rechtsboven in de Woning-app, gevolgd door Woninginstellingen > Software-update.

Bij Woninginstellingen vind je ook een nieuwe optie genaamd Veiligheid en beveiliging. Daar kun je de geluidsherkenning per HomePod nog in- en uitschakelen en ook per persoon in het huis aangeven of hij of zij meldingen mag ontvangen.

Bekijk ook

Apple's HomeKit architectuur-update in iOS 16.4 [FAQ]

Apple heeft een nieuwe HomeKit-architectuur ingevoerd. Hij is te vinden in iOS 16.4, maar werd eerder al eens uitgebracht en daarna weer teruggetrokken. De update biedt verbeterde prestaties en meer. In deze FAQ over de nieuwe HomeKit-architectuur praten we je bij!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 19 april: Artikel bijgewerkt met stappen om de functie in te schakelen. Ook is gecorrigeerd dat het op alle HomePod-modellen werkt.

HomePod

Alle belangrijke artikelen over de Apple HomePod onder handbereik. Apple heeft momenteel twee modellen in het assortiment: de kleinere HomePod mini en de grotere HomePod (2e generatie, 2023). De beste tips, gidsen en wat je moet weten over deze slimme speaker, bedoeld voor het luisteren van muziek, het geven van spraakopdrachten met Siri en het bedienen van je smart home. De HomePod fungeert ook als woninghub voor HomeKit en is geschikt als Thread Border Router.

HomePod

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.