Apple Watch Ultra

Wat zijn nou de écht nieuwe functies op de Apple Watch Series 8 en Apple Watch Ultra? Deze!

Dit had je nog niet
In dit artikel bespreken we de nieuwe functies in de Apple Watch Series 8 en de Apple Watch Ultra. Wat is het verschil met de vorige Apple Watch-modellen en wat zijn de echte vernieuwingen?

Nieuwe Apple Watch Series 8 en Apple Watch Ultra functies

Zoals verwacht heeft Apple tijdens het september 2022 event de nieuwe Apple Watch Series 8 en Apple Watch SE 2022 aangekondigd. Daarnaast besteedde Apple een groot deel van de presentatie aan de gloednieuwe Apple Watch Ultra. Dit is het topmodel met alle toeters en bellen, maar welke toeters en bellen zijn dat? En wat krijgen de andere nieuwe smartwatches? Je leest hier over de functies van de Apple Watch Series 8, Apple Watch Ultra en Apple Watch SE 2022.

Apple Watch Series 8: dit zijn de nieuwe functies

We beginnen met de nieuwste generatie van de gewone Apple Watch. Helaas is er weinig te melden, maar elke verbetering is een verbetering. De focus ligt op gezondheid en veiligheid. Er is ook een nieuwe Energiebesparingsmodus aangekondigd, maar dit werkt op alle Apple Watches met watchOS 9. Heb je een Series 5 of nieuwer, dan kun je vanaf watchOS 9 ook internationaal roamen met je 4G Apple Watch.

Temperatuursensor voor cyclustracking

Er gingen al geruchten dat de nieuwe Apple Watch een temperatuursensor zou krijgen. Wat we niet wisten, is dat de sensoren specifiek bedoeld zijn voor het verbeteren van de cyclustracking functies. In de Apple Watch Series 8 zitten twee temperatuursensoren: één aan de onderkant tegen je huid en één net onder het scherm. Op deze manier kan ook de omgevingstemperatuur worden gemeten om de invloed daarvan op je eigen temperatuur mee te nemen in de berekeningen.

Als je het horloge tijdens je slaap draagt, kan de nieuwe Apple Watch iedere 5 secondes je temperatuur meten. Dat kan met een precisie tot 0,1ºC. In de Gezondheid-app bekijk je een overzicht van je temperatuur en in hoeverre dat afwijkt van je normale lichaamstemperatuur. Dit kan door veel dingen worden veroorzaakt: activiteit, jetlag, alcoholgebruik, ziekte en ook ovulatie. En dat laatste is nu net waar de sensoren voor bedoeld zijn. Als je de Cyclus-app gebruikt, ontvang je een melding van je horloge met de dag waarop je waarschijnlijk ovuleerde. Meer over de Apple Watch temperatuursensor lees je in een apart artikel.

Bekijk ook

Apple Watch temperatuursensor: zo werkt het

De Apple Watch Series 8 ziet er op het oog net zo uit als z'n voorganger, maar er zit een compleet nieuwe sensor in: de temperatuursensor. Je kunt er echter geen koorts mee meten. Maar wat dan wel?

Crashdetectie

De tweede (en laatste) nieuwe functie die Apple presenteert voor de Apple Watch Series 8 is crashdetectie. Dankzij een nieuwe, geavanceerdere gyroscoop kan de Apple Watch veel gedetailleerder meten hoe je beweegt. Daarnaast is er voor het eerst een geavanceerde G-krachtmeter ingebouwd. Deze kan tot 256 G aan kracht meten. Maar dat zijn nog niet alle sensoren die worden gebruikt! Ook de reeds bestaande barometer, microfoon en GPS worden gebruikt in het algoritme om een autocrash te herkennen.

Het gaat alleen om ‘ernstige’ auto-ongelukken. Denk aan frontale botsingen, kop-staartbotsingen, botsingen van opzij en botsingen waarbij de auto over de kop slaat. Als het horloge herkent dat je in een bewegende auto zit, zal het algoritme zijn werk doen. Op basis van de metingen van alle sensoren, herkent het horloge een crash. Na 10 secondes wordt dan met de hulpdiensten gebeld en worden je SOS-contactpersonen ingelicht. Het maakt niet uit of je de chauffeur bent of een passagier. De functie werkt in personenauto’s, SUV’s en pick-up trucks.

Bekijk ook

Crashdetectie op de Apple Watch en iPhone: zo werkt het

Apple heeft in 2022 een nieuwe functie geïntroduceerd: crashdetectie. Dit is een nieuwe veiligheidsfunctie op de iPhone en Apple Watch die je hopelijk nooit nodig hebt.

Je kunt de Apple Watch Series 8 per direct bestellen en krijgt vanaf vrijdag 16 september geleverd. De prijzen beginnen bij €499,- voor het model met 41mm horlogekast en €539,- voor het model met 45mm horlogekast.

Bekijk ook

Apple Watch Series 8: dit is de nieuwe smartwatch van 2022

Het is zover! Apple heeft de Apple Watch Series 8 officieel aangekondigd. De Apple Watch Series 8 verschijnt in het najaar van 2022 en vervangt de Apple Watch Series 7. Wat is er verbeterd aan de nieuwste smartwatch van Apple en heeft het zin om te upgraden? Je leest het in dit overzicht van de Apple Watch Series 8!

Prijzen Apple Watch Series 8 in 45mm, GPS


Apple Watch Ultra: nieuw topmodel met alles erop en eraan

De echt nieuwe functies vind je dit jaar op de Apple Watch Ultra. Dit model heeft echt alle toeters en bellen inclusief een nieuwe, grotere behuizing. Naast de functies die we al voor de Apple Watch Series 8 noemden, heeft de Ultra ook dit:

Actieknop: extra functies binnen handbereik

Eén van de meest opvallende veranderingen is dat Apple voor het eerst een derde knop aan de Apple Watch heeft toegevoegd. Apple noemt dit de actieknop en je kunt er zelf allerlei acties aan koppelen. Denk aan het snel starten van een work-out, het starten van een nieuw segment binnen je work-out, een kompasmoment vastleggen en meer.

Apple Watch Ultra met nieuwe bandjes en wijzerplaat

De knop is in een felle oranje kleur uitgevoerd in de kleur ‘internationaal oranje’. Deze kleur wordt in verschillende industrieën waaronder luchtvaart gebruikt om objecten te onderscheiden van hun omgeving. Ook bouwwerken of onderdelen van gebouwen worden in deze kleur geschilderd. Zo herken je meteen waar je op moet drukken. De knop wordt ook gebruikt voor de ingebouwde sirene.

Groter, feller scherm in een stevige kast

Wil je de allergrootste, meest felle en de stevigste Apple Watch? Dan is de Apple Watch Ultra wat je nodig hebt. Deze smartwatch heeft een 49mm kast. Dat is 4mm groter dan de gewone grote Apple Watch. Ook is het model dikker in de nieuwe titanium behuizing. De schroeven zijn zichtbaar en wekken de indruk erg stevig te zijn.

Het scherm kan tot wel 2000 nits fel worden. Dat is twee keer zo fel als de gewone Apple Watch (1000 nits). Ook in het felste zonlicht zou je het scherm van de Apple Watch Ultra goed moeten kunnen aflezen. Dat alles komt goed uit voor de nieuwe wijzerplaten die je op dit model vindt. Deze tonen veel meer informatie en passen dus alleen op dit grotere scherm.

Langste batterijduur ooit op een Apple Watch

Het zal misschien niet verbazen dat deze Apple Watch de langste batterijduur van alle Apple Watches heeft. De batterij gaat bij normaal gebruik tot wel 36 uur mee. Zet je ‘m in de nieuwe Energiebesparingsmodus, dan belooft Apple tot wel 60 uur. Apple zegt dat je met gemak een marathon moet kunnen afleggen.

Maar als je de nieuwe work-outmodus met een lager energieverbruik instelt, kun je nog véél meer. Apple geeft als voorbeeld 2,4 mijl (3,86 km) zwemmen, een 112 mijl (180 km) fietsen én nog een marathon (42 km) allemaal zonder tussendoor op te laden. De route en je hartslag worden continu nauwkeurig vastgelegd.

Geavanceerde duikfuncties

Duikers kunnen met de Apple Watch Ultra tot 42 meter diep duiken met hulp van de Apple Watch Ultra. Met de speciale dieptemeter bekijk je altijd hoe diep je bent. Ook zie je hoeveel graden het water is en hoe lang je al onderwater bent. Deze stand kan zelfs automatisch worden geactiveerd. Met een speciale app kun je het horloge ook als duikcomputer gebruiken. De app is met de Digital Crown te bedienen en laat met felle kleuren zien wat er gebeurt.

Apple Watch Ultra duiken

Het horloge zelf is waterbestendig tot 100 meter. Dat is bijna het dubbele van overige Apple Watches die tot 52 meter zijn gekeurd. Er is een speciale, nieuwe band voor tijdens het duiken. Deze band is van licht rubber en zit zeer stevig vast. Er is een speciaal accessoire te koop om hem samen met je duikpak te dragen.

Verbeterde GPS-functie

Kom je in gebieden waar de GPS-dekking te wensen overlaat? Denk bijvoorbeeld aan dichtbebouwde steden met hoge torens of dichte bossen. Dankzij de nieuwe L5 GPS kan de Apple Watch Ultra ook in slechte omstandigheden nauwkeurig je locatie bijhouden. Dit is als toevoeging op de normale L1 GPS die voor de meeste mensen goed genoeg werkt. De antennes zijn voor het eerst zichtbaar op de Apple Watch. Je herkent ze aan de plastic strepen onder het scherm.

Apple Watch Ultra plat scherm

Luide sirene voor noodsituaties

Bevind je je in een verlaten omgeving en hoop je dat er mensen in de buurt zijn om je te redden? Dan kun je de nieuwe sirene activeren via de eveneens nieuwe actieknop. Als je de knop ingedrukt houdt, klinkt er een sirene van wel 86 decibel. Dit is hoorbaar in een omgeving van 180 meter. Zit je bijvoorbeeld in een grot, dan gelden er natuurlijk andere getallen dan 180 meter.

Nachtmodus voor betere zichtbaarheid in het donker

De laatste functie die we hier willen noemen is de nieuwe nachtmodus van de Apple Watch Ultra. Draai je omhoog over de Digital Crown, dan verandert je wijzerplaat in een zwart-rode wijzerplaat. Dit is prettiger voor je ogen in het donker en het zorgt ervoor dat je ogen zich niet hoeven aan te passen aan het licht van je scherm.

Apple Watch Ultra nachtmodus

Meer over de Apple Watch Ultra lees je op de devicepagina over dit model. Dit model is leverbaar met 9 verschillende bandjes en kost in elke uitvoering €999,-.

Bekijk ook

Dit is de Apple Watch Ultra: de extra grote smartwatch voor sporters

De Apple Watch Ultra is de allernieuwste, grotere Apple Watch voor sporters. Er zitten exclusieve functies op, het design is aangepast en het scherm is groter. Je leest hier alles wat je moet weten over de nieuwe Apple Watch Ultra.

Prijzen Apple Watch Ultra


Apple Watch SE 2022: de goedkoopste nieuwe Apple Watch

Is de Apple Watch Ultra veel te geavanceerd voor wat je nodig hebt en vind je de Apple Watch Series 8 ook wel aan de dure kant? Dan is er ook een nieuwe Apple Watch SE 2022. Je vindt hierin geen nieuw scherm, temperatuursensor of ECG-functie. Dit model biedt de basics aan tegen een relatief lage prijs.

Dit zijn de vernieuwingen:

  • 20% snellere processor
  • Crashdetectie, zoals hierboven al is besproken.

Apple Watch SE 2022

Meer over de Apple Watch SE 2022 lees je op de aparte pagina. Je koopt deze voor een prijs vanaf €299,- voor het model met 40mm horlogekast.

Bekijk ook

Apple Watch SE 2022: de tweede generatie is een stuk sneller

De Apple Watch SE is vernieuwd! De Apple Watch SE 2022 is de opvolger van de allereerste SE en heeft op een paar punten verbeteringen gekregen. Is het tijd om te upgraden? Alles wat er nieuw is lees je hier!

Apple Watch SE 2022 in 44mm, GPS

Apple Watch Ultra

De Apple Watch Ultra is de nieuwe 49mm Apple Watch, bedoeld voor actieve sporters. Het model is gemaakt van extra stevig titanium en heeft een aangepast design, dat beter bestand is tegen stoten en breuken. De vernieuwde Digital Crown en zijknop zijn makkelijker te bedienen (ook met handschoenen) en zitten samen verwerkt in een extra breed balkje. Aan de andere zijkant is een nieuwe programmeerbare Actieknop. Het scherm is plat en de behuizing steekt iets boven het display uit om deze te beschermen. De Apple Watch Ultra heeft ook exclusieve wijzerplaten en bandjes. Lees ook ons artikel over de Apple Watch kopen.

Apple Watch Ultra

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.