E-mail lezen op Apple Watch

Apple’s eigen privacybescherming én Private Relay werken niet op de Apple Watch

Apple heeft voor de Mail-app een privacyfunctie toegevoegd waardoor je minder gevolgd kan worden. Maar nu blijkt dat dit helemaal niet werkt op de Apple Watch, net als de functie Private Relay.

Update 17 november 2021: Dezelfde onderzoekers hebben nu ook ontdekt (via 9to5Mac) dat iCloud Private Relay (ook wel privédoorgifte) ook niet werkt op de Apple Watch. Hoewel de Apple Watch geen eigen browser heeft, kan iemand je wel een link toesturen via iMessage, waarna je deze kan openen op de Apple Watch. Door het gebrek aan privédoorgifte op de Apple Watch, wordt jouw echte IP-adres doorgegeven.

Waarschijnlijk is dit normaal gedrag en gaat het hier niet per se om een bug. Net als bij privacybescherming in Mail zegt Apple dat het beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Desalniettemin is het iets om rekening mee te houden als je erg bezorgd bent om je eigen privacy, ook al worden er maar weinig persoonsgegevens gedeeld.

Oorspronkelijk artikel 16 november
Privacybescherming in Mail is een functie waardoor de verzender van een e-mail (bijvoorbeeld een nieuwsbrief) jouw gedrag niet meer kan volgen. Je echte IP-adres wordt niet gedeeld en ook andere privacygevoelige informatie blijft voor de verzender achterwege. Het is één van de manieren hoe iOS 15 je privacy beschermt, maar dus niet als je de Mail-app op de Apple Watch gebruikt.

Privacybescherming in Mail werkt niet op Apple Watch

Ontwikkelaars en onderzoekers Talal Haj Bakry en Tommy Mysk ontdekten dat de privacybescherming niet werkt in de Mail-app op de Apple Watch. Zelfs als je een preview van een e-mail in een notificatie op je Apple Watch krijgt, wordt je privacy niet beschermd met de maatregelen die bij de functie horen. De Apple Watch downloadt afbeeldingen op afstand met het echte IP-adres van de ontvanger.

Omdat het geldt voor zowel de meldingen van de Mail-app op de Apple Watch als de app zelf, waan je jezelf mogelijk veiliger dan je in werkelijkheid bent. Je kan de privacybescherming in Mail dus wel inschakelen op je iPhone, maar als je alle nieuwsbrieven als meldingen op de Apple Watch krijgt heeft dit niet zo heel veel zin.

Het is niet helemaal duidelijk of dit een bewuste beperking is of dat Apple dit ‘lek’ over het hoofd gezien heeft. Apple heeft zelf nog niet gereageerd. Het is goed mogelijk dat dit in een toekomstige update van watchOS opgelost wordt, waardoor de privacybescherming ook op de Apple Watch gebeurt. Officieel maakt de functie geen onderdeel uit van watchOS 8, maar desalniettemin is het opvallend dat je echte IP-adres al zelfs vanuit een melding bekend is bij de afzender van de nieuwsbrief.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 17 november: Ook Apple's Private Relay blijkt niet te werken op de Apple Watch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.