iMac vergelijken.

Apple: Geen nieuwe 27-inch iMac gepland

Apple maakt vandaag zelf een einde aan de speculatie: er komt geen nieuwe 27-inch iMac meer aan. Maar daarmee wordt een nog groter model niet uitgesloten, zo lijkt het.
Redactie iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Al ruim twee jaar wordt er in het geruchtencircuit gespeculeerd over een nieuwe 27-inch iMac. Toen Apple in april 2021 de eerste Apple Silicon iMac uitbracht, werd het einde van de 27-inch iMac ingezet. Niet veel later haalde Apple deze inderdaad uit de schappen, waardoor de 24-inch iMac nog het enige model is. Apple schept nu tegenover The Verge zelf duidelijkheid over een eventuele toekomstige 27-inch iMac: die komt er niet.

Er komt geen 27-inch iMac, aldus Apple

Apple PR-woordvoerder Starlayne Meza zegt tegenover The Verge dat er geen plannen zijn voor een nieuwe 27-inch iMac. Voor iedereen die nog hoopt op een nieuwe 27-inch iMac, is een Mac Studio of Mac mini in combinatie met het 27-inch Studio Display een goed alternatief, aldus Apple. Ook zegt Apple dat de 24-inch iMac met 4,5K-display een goede middenweg is tussen de vroegere 21,5-inch en 27-inch iMac, die respectievelijk een 4K en 5K-scherm hadden.

iMac vergelijken.

Apple lijkt daarmee te zeggen dat mensen die de hoop op een 27-inch iMac gevestigd hadden, niet meer hoeven te wachten. Apple ziet liever dat deze doelgroep kiest voor de 24-inch iMac of het Studio Display met een losse desktop-Mac. Hoewel het bijzonder is dat Apple zo openhartig is over een eventueel toekomstig product, betekent dit natuurlijk niet dat er nooit meer een grotere iMac (Pro) komt.

Er gaan namelijk al tijden geruchten over een grotere 32-inch iMac, ergens in 2025. Dat duurt dus nog wel een flinke tijd, maar desalniettemin blijft een grotere iMac (volgens de geruchten) nog wel in de pijplijn zitten. Apple doet dan ook geen uitspraken over andere grotere iMacs, maar zegt alleen dat een 27-inch model er niet meer komt. Dat zou waarschijnlijk ook te weinig onderscheidend zijn van de huidige 24-inch iMac. De kleinste iMac ging in 2021 ook al een stap omhoog qua formaat (21,5-inch naar 24-inch), dus het zou niet gek zijn als ditzelfde lot voor de vroegere 27-inch iMac in het verschiet ligt.

Bekijk ook

Gerucht: 'Grotere 32-inch iMac met mini-LED komt pas in 2025'

Apple is bezig grotere iMacs te testen, waaronder een 32-inch exemplaar. Erg snel hoef je deze modellen groter dan 30-inch niet te verwachten. Het kan wel tot 2025 duren voordat we er eentje zien.

Geruchten over release grotere iMac

Mark Gurman van Bloomberg beweerde begin 2022 dat de merknaam iMac Pro zeker terugkomt. Het zou dan gaan om een groot model iMac, in hetzelfde design als de huidige 24-inch iMac. Aanvankelijk werd gesproken over een model met 27-inch scherm, maar inmiddels spreekt Gurman ook over een uitvoering met een scherm van meer dan 30-inch. Hoe zit dat precies en wanneer kunnen we deze nieuwe, extra grote iMac verwachten?

Grotere iMac Pro releasedatum

De geruchten over een grotere iMac komen van verschillende bronnen, waaronder Apple-analist Ming-Chi Kuo. Hij beweerde in een tweet in maart 2022 dat het nieuwe model iMac Pro gaat heten, dus met de toevoeging ‘Pro’. Ook Mark Gurman van Bloomberg denkt dat er een iMac Pro aankomt. Oorspronkelijk werd gedacht dat deze grotere iMac in 2023 of 2024 uit zou komen en gebruik zou maken van een M3-chip, maar inmiddels zijn de kaarten dus anders geschud. Een release van een grotere iMac in 2025 lijkt nu logischer, al gaat het dan dus om een 32-inch model.

Voor dit moment heeft Apple de 27-inch iMac vervangen door de Mac Studio met bijbehorend Studio Display, waarvan al een tweede generatie met M2 Max- en M2 Ultra-processor is verschenen. Daarmee kan Apple de tijd tot halverwege 2024 prima overbruggen.

Grotere iMac Pro: design, scherm en meer

Volgens geruchten krijgt de grotere iMac een design dat lijkt op de 24-inch iMac, het Pro Display XDR en het Studio Display. De schermranden zijn zwart en de kin is wat smaller dan de huidige iMac. We verwachten niet dat Apple veel felle kleuren gaat uitbrengen, zoals bij het 24-inch model het geval is. De 24-inch iMac is verkrijgbaar in maar liefst 7 kleuren, met zilver als meest neutrale optie.

iMac 2023 M3-chip

Apple zou net als bij de iPhone Pro-modellen kunnen kiezen voor iets meer gedempte kleuren. Er zou sprake zijn van meerdere kleuren en dus niet (zoals bij de meest recente iMac Pro) alleen spacegrijs.

Groot scherm met ProMotion?

Qua scherm betreft zou Apple kunnen kiezen voor mini-LED. Dit zorgt voor diepere zwarttinten, mooiere kleuren en verbeterde HDR. Ook zou ProMotion toegepast kunnen worden, voor een schermverversing tot 120 Hz. Dit geeft een vloeiende ervaring bij het bladeren door webpagina’s en het spelen van games.

iMac of iMac Pro?

Wat naamgeving betreft zou Apple weer voor ‘iMac Pro’ willen kiezen. Dit is de naam die volgens geruchten ook intern wordt gebruikt voor de toekomstige iMac. Dit brengt het meer in lijn met de MacBook Pro en de iPad Pro. Eerder hanteerde Apple voor het 21,5-inch en 27-inch model dezelfde naam, namelijk iMac. Elk formaat was in verschillende configuraties aan te schaffen. Tussen 2017 en 2021 heeft Apple enige tijd de naam ‘iMac Pro’ gebruikt voor een krachtiger variant van de iMac, die in een speciale kleur spacegrijs was uitgevoerd. Deze was bedoeld als overbrugging naar de vernieuwde Mac Pro met ‘kaasrasp’-design, die in 2019 verscheen. Een opvolger daarvan is nooit verschenen, maar dat zou dus in 2025 kunnen gaan gebeuren.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 06 november: Artikel bijgewerkt na statement van Apple over 27-inch iMac.
  • 2023 - 06 november: Artikel bijgewerkt na statement van Apple over 27-inch iMac.
  • 2023 - 06 november: Artikel bijgewerkt na statement van Apple over 27-inch iMac.
  • 2023 - 08 mei: Dit artikel is herschreven op basis van de nieuwste geruchten en verwachtingen.
  • 2022 - 19 december: Nieuwste gerucht over de aankomende iMac Pro toegevoegd.

iMac

De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Het nieuwste model is de 24-inch iMac uit 2023 met M3-chip en een kleurrijk design. Het M3-model biedt betere specificaties en is de opvolger van de iMac uit 2021. De iMac 2023 is nog het enige model dat in Apple's assortiment zit. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.