iMac vergelijken.

Gerucht: ‘iMac Pro nog steeds in ontwikkeling, maar loopt intern vertraging op’

Er komt een vernieuwde, grote iMac aan met Apple Silicon. Zoveel is wel zeker. Maar wanneer gaat Apple deze nieuwe 27-inch iMac Pro uitbrengen? Apple zou bij de ontwikkeling tegen problemen aangelopen zijn. In dit artikel houden we je op de hoogte van de geruchten.

Update 19 december 2022: Het is al een tijdje stil rondom een nieuwe iMac Pro, oftewel de grotere en krachtigere versie van de huidige iMac. Na geruchten dat deze versie in de eerste helft van 2022 zou komen, waren alle pijlen gericht op 2023. Dat zou nog steeds kunnen gebeuren, maar Mark Gurman zegt in zijn nieuwste nieuwsbrief dat Apple intern vertraging opgelopen heeft. Apple zou hierbij tegen soortgelijke problemen als bij de Mac Pro aangelopen zijn. Apple zou van de Mac Pro de duurste en meest krachtige versie geschrapt hebben, vanwege de hoge kosten. Dit zou dus ook bij de iMac Pro het geval kunnen zijn, al is niet duidelijk welke chips Apple hier precies in zou willen doen. Een versie met M2 Pro, M2 Max of M2 Ultra-chip zou allemaal een mogelijkheid kunnen zijn, maar Apple kan er ook voor kiezen om voor de M3-versies te gaan (in de Pro-, Max- of Ultra-uitvoering).

‘Gewone iMac met M3 op z’n vroegst eind 2023′

Overigens zou Apple ook nog werken aan een nieuwe iMac, maar dan met M3-chip. Dat zou de directe opvolger zijn van de huidige M1 iMac. Andere specs of eigenschappen zijn niet bekend, maar dit model zou op z’n vroegst eind 2023 moeten verschijnen.

Update 4 juli 2022: Apple zou nog steeds werken aan een iMac met een groter scherm en een krachtige chip, gericht op de professionele gebruiker. Dat zegt Mark Gurman van Bloomberg. Apple zou werken aan twee iMac-modellen met M3-chips. Eentje daarvan is waarschijnlijk een vernieuwde versie van de 24-inch iMac, maar dan met M3-chip en bedoeld voor een release in 2023. De andere is een high-end model. Gurman zegt:

I also still believe that Apple is working on a larger-screened iMac aimed at the professional market. I’d imagine this will use a variation of the M3 chip, likely an M3 Pro and M3 Max. That would match the chips inside of the MacBook Pro. I don’t think the combination of a Mac Studio or Mac mini plus an Apple Studio Display cuts it for many pro users who want more screen real estate.

In maart 2021 stopte Apple met de iMac Pro en een jaar later verdween de 27-inch iMac met Intel-processor. Daardoor is alleen de 24-inch iMac met M1-chip nog in het assortiment. Ondertussen heeft Apple wel een Mac Studio met bijbehorend scherm uitgebracht, maar volgens Gurman zit niet iedereen daarop te wachten. Hij denkt dat Apple nog aan een 27-inch versie werkt en daarnaast een vernieuwde 24-inch iMac met M3 in ontwikkeling heeft. De Bloomberg-verslaggever liet eerder doorschemeren dat een release van de high-end iMac “niet op korte termijn” zou gebeuren, maar waarschijnlijk pas in 2023. De M3-chips zijn naar verwachting gebaseerd met TSMC’s 3nm-technologie terwijl de M1 en M2 nog gebruik maken van 5nm-technologie. Een lager getal leidt tot betere performance en een lager energieverbruik.

Update 7 maart 2022: Er is nog steeds veel onduidelijkheid over de mogelijke release van de 27-inch iMac Pro. Er zijn meerdere bronnen die gesproken hebben over de aankomende release: display-expert Ross Young, Apple-analist Ming-Chi Kuo en Apple-journalist Mark Gurman. Deze keer hebben die laatste twee zich uitgesproken over de release.

In een nieuwe voorspelling zegt Ming-Chi Kuo dat de iMac Pro (en de Mac Pro) pas in 2023 komen. Dat is behoorlijk verrassend, aangezien tot voor kort de verwachting was dat in ieder geval de iMac Pro nog dit eerste half jaar uit zou komen. Het is niet helemaal duidelijk waarop Ming-Chi Kuo zijn voorspelling baseert en of hij hier überhaupt wel over dezelfde iMac spreekt als de andere bronnen.

Mark Gurman houdt in zijn nieuwsbrief nog een slag om de arm. Voor het aankomende maart 2022-event zegt hij dat Apple nog een “wild card” klaar heeft liggen om onthuld te worden. Dat kan van alles zijn, zoals een kleinere Mac Pro, een nieuw extern display of de iMac Pro. Verderop vult hij aan dat de iMac Pro nog steeds “in de eerste helft van dit jaar” verwacht wordt. Hij denkt niet dat de iMac Pro (en nieuwe Mac Pro) al klaar zijn om verscheept te worden. Apple zou tijdens het event een preview kunnen geven, met een release “ergens later dit jaar”, zo denkt hij.

Update 14 februari 2022: Opnieuw laat de display-expert Ross Young van zich horen met betrekking tot de release van de 27-inch iMac Pro. Eind januari zei hij al dat de iMac Pro waarschijnlijk in de zomer uit komt en vandaag tweet hij dat dit nieuwe model mogelijk in juni uitgebracht wordt. Dat valt mooi samen met de WWDC 2022. Het zou voor het eerst sinds 2019 zijn dat Apple weer hardware in petto heeft voor de WWDC.

Update 31 januari 2022: De betrouwbare display-expert Ross Young stelt zijn eerdere verwachting bij. In een tweet zegt hij nu dat hij verwacht dat de nieuwe iMac Pro, zoals de nieuwe grotere iMac waarschijnlijk gaat heten, ergens in de zomer van 2022 beschikbaar komt. Apple zou het model bijvoorbeeld tijdens de WWDC 2022 kunnen aankondigen. Apple heeft de eerste generatie iMac Pro in 2017 ook tijdens de WWDC aangekondigd.

Andere aspecten die de analist deelt, zijn een mini-LED display. Er zou wel een verschil zijn met de mini-LED schermen van de iPad Pro en MacBook Pro. De iMac Pro zou minder mini-LED zones krijgen. Dat heeft mogelijk te maken met het grotere schermformaat van deze iMac. Volgens bronnen krijgt de iMac Pro een 27-inch display.

Lees ook ons artikel over iMac Pro 2022 geruchten, waarin we alle recente geruchten voor je op een rij gezet hebben.

Bekijk ook

Overzicht: alle geruchten over de grote iMac (Pro) 2022

Apple komt mogelijk dit jaar met een nieuwe grotere iMac, die ook wel de iMac Pro 2022 genoemd wordt. Wat zijn de laatste geruchten over dit model?

Update 14 december 2021: Display-analist Ross Young, die vaker goede voorspellingen geeft op het gebied van displaytechnologie in nieuwe producten, zegt opnieuw dat de nieuwe iMac Pro met 27-inch scherm in het voorjaar van 2022 komt. Het zou gaan om een model met mini-LED en 120Hz ProMotion, vergelijkbaar dus met het scherm van de 2021 MacBook Pro.

Het is niet de eerste keer dat de naam iMac Pro genoemd wordt. Ook andere bronnen spraken over een nieuwe iMac Pro als het ging over de nieuwe grotere iMac. Voorheen bracht Apple de iMac simpelweg in twee formaten uit (net zoals de MacBook Pro en iPad Pro in twee formaten kwam) en had daarnaast voor een aantal jaren nog een aparte extra krachtige iMac Pro. Voor 2022 lijkt het erop dat de iMac Pro niet alleen de krachtigere, maar ook de grotere iMac wordt. Opvallend is wel dat het displayformaat gelijk blijft met de huidige 27-inch Intel iMac. Het verschil in formaat met de huidige 24-inch iMac is daardoor minder groot, maar met de krachtigere chip zal Apple toch meer verschil kunnen maken.

Hieronder lees je ons oorspronkelijke artikel 1 november 2021

Na alle reeds verschenen Macs met Apple Silicon is het de grote vraag: welke wordt de volgende? De 27-inch iMac staat daarbij hoog op de nominatie om te worden vervangen. Eerder dit jaar maakte de 24-inch iMac al de overstap naar Apple Silicon en er blijven nu nog maar een paar modellen over: de grotere iMac, de high-end Mac mini en de nog professionelere Mac Pro. Volgens geruchtenlekker @dylandkt is de grote iMac al snel aan de beurt. Hij zou misschien wel weer ‘iMac Pro‘ kunnen heten, is voorzien van een M1 Pro- en M1 Max-chip en heeft een 27-inch mini-LED-scherm. Ook gaan we weer veel meer poorten terugzien.

’27-inch iMac komt begin 2022′

Eigenlijk bevestigt Dylan wat we al wel weten. Dat de 27-inch iMac (Pro) gaat draaien op de M1 Pro/Max is niet heel moeilijk te raden: deze krachtige chips zijn net onthuld en zullen ongetwijfeld in de grotere iMac terechtkomen. In ieder geval in de wat duurdere configuraties. Een release in het begin van 2022 klinkt ook geloofwaardig: meestal organiseert Apple in het voorjaar een event waar we regelmatig nieuwe iPads of Macs zien.

Apple zou ‘Pro’ aan de naam willen toevoegen om het te onderscheiden van de 24-inch iMac die eerder dit jaar verscheen. Het apparaat zou dan ook een ander uiterlijk kunnen krijgen, met minder felle kleuren. Apple zou het beschouwen als een Pro-apparaat en noemt het intern ook ‘iMac Pro’, beweert Dylan.

Verder zien we veel functies van de pas uitgebrachte MacBook Pro’s terug. Het 27-inch mini-LED-scherm werkt met ProMotion en heeft donkere schermranden, die wat smaller zijn geworden. Display-analist Ross Young denkt eveneens dat het schermformaat 27-inch blijft en dat Apple kiest voor mini-LED met ProMotion.

dbrand matzwarte skin voor iMac

Het uiterlijk lijkt op de 24-inch iMac en het Pro Display XDR. Apple zou Face ID hebben getest voor deze machine, maar het is niet zeker of dat ook erin komt. Het basismodel zou voorzien zijn van 16GB geheugen en 512GB opslag. Alle modellen krijgen een hdmi-poort, sd-kaartslot en meerdere usb-c/Thunderbolt-poorten, vergelijkbaar met de MacBook Pro. In de adapter is een Ethernet-poort verwerkt, net als bij de 24-inch iMac.

Qua instapprijs moeten we rekenen op zo’n $2.000, denkt de geruchtenlekker. Gezien de prijs lijkt het dan meer op een vervanging van de 27-inch Intel iMac in plaats van een iMac Pro. Die lag namelijk op een heel ander prijsniveau: het instapmodel kostte €5.499 in Nederland.

Volgens Mark Gurman van Bloomberg is er inderdaad een grotere iMac in ontwikkeling. Apple zou eerder voorrang hebben gegeven aan de ontwikkeling van het 24-inch model, maar sinds die is verschenen is er naarstig gewerkt aan een grotere iMac.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 19 december: Nieuwste gerucht over de aankomende iMac Pro toegevoegd.
  • 2022 - 04 juli: Artikel bijwerkt met de nieuwste geruchten.
  • 2022 - 07 maart: Artikel bijgewerkt met de nieuwste geruchten over de release van de iMac Pro van 2022.
  • 2022 - 14 februari: Artikel bijgewerkt met mogelijke release in juni.
  • 2021 - 14 december: Artikel bijgewerkt met nieuw gerucht over 27-inch iMac.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iMac

De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Het nieuwste model is de 24-inch iMac uit 2021 met M1-chip en een nieuw kleurrijk design. De 21,5-inch en 27-inch iMac met Intel-processor zijn niet meer officieel in het assortiment. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac
25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.