iMac zakelijke gebruiker

Gerucht: ‘Ontwikkeling iMac met M3-chip vergevorderd, komt mogelijk sneller dan eerder gedacht’

Je vraagt je misschien af wanneer Apple met een nieuwe iMac komt. Een paar weken geleden was er nog onzekerheid over wanneer de nieuwe iMac met M3-chip zou komen, maar inmiddels is er een optimistischer beeld. Ook zijn er wat extra details van de nieuwe iMac.

Update 6 maart 2023: Mark Gurman geeft, na zijn eerdere uitspraken over een nieuwe iMac een paar weken geleden, nu meer details over dit aankomende model. Daarbij is hij ook meteen een stuk optimistischer over de komst van de nieuwe iMac. Volgens hem begeeft de nieuwe iMac zich in een belangrijke fase van de ontwikkeling, namelijk de Engineering Validation Testing (EVT). In die fase voert Apple diverse productietests uit met het nieuwe model. Dat betekent dat de nieuwe iMac al in een verder gevorderd stadium is dan eerst gedacht.

Ook deelt hij enkele details van de nieuwe iMac. Het zou nog steeds gaan om een 24-inch model. Binnenin zijn de onderdelen opnieuw ingedeeld en ontworpen en de voet zou op een nieuwe manier aan het display gefabriceerd zijn. Het model dat Apple nu test, heeft dezelfde kleuren als de huidige M1-versie. Verwacht dus weer kleuren als blauw, roze, oranje, geel, paars, groen en zilver. Verder zal deze iMac een nieuwe generatie M-chip krijgen, vermoedelijk de M3-chip.

Het zal nog minstens drie maanden duren voordat de nieuwe iMac in massaproductie gaat, zo zegt Gurman. Dat betekent dat hij op z’n vroegst in de tweede helft van 2023 verschijnt. Maar die schatting is een stuk optimistischer dan een paar weken geleden, toen nog voorspeld werd dat de iMac op z’n vroegst pas eind 2023 zou komen. Hoe dan ook verschijnt de nieuwe iMac dus ruim twee jaar na de huidige versie, die in april 2021 uitgebracht werd.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 13 februari 2023
In april 2021 kondigde Apple, na jarenlange stilte, eindelijk een gloednieuwe iMac aan. Naast het splinternieuwe design, maakte de iMac ook de sprong naar de Apple Silicon-chip. Het ging om de M1-versie, Apple’s eerste eigen Mac-chip. Maar inmiddels zijn we al aanbeland bij de M2-, M2 Pro- en M2 Max-chips en is het alweer bijna twee jaar geleden dat de iMac uitgebracht werd. Maar volgens Mark Gurman hoeven we niet te rekenen op een spoedige update.

‘Nieuwe iMac pas eind 2023 op z’n vroegst’

In de vraag-en-antwoord-sectie van zijn nieuwsbrief, zegt Gurman dat het erop lijkt dat er voorlopig geen nieuwe iMac komt. Hij denkt namelijk dat Apple voor de iMac de M2-generatie overslaat en dus kiest voor de M3-chip. Maar de vraag is dan wanneer de M3-chip al klaar is. Apple bracht de M2-chip in juni 2022 uit, dus het zal nog minstens tot na de zomer van 2023 duren voordat de M3-chip in zicht komt. Mark Gurman denkt dan ook dat de nieuwe iMac met M3-chip pas op z’n vroegst aan het eind van 2023 uit zou kunnen komen. Maar een release in 2024 is ook zeker niet uitgesloten.

iMac 2021 kleuren

Gebruikers van een oudere iMac die op zoek zijn naar een nieuw exemplaar, kunnen dus voorlopig nog alleen terecht bij het 2021-model. Hoewel die ook nog steeds erg goed presteert en er modern uit ziet, kunnen we ons voorstellen dat je liever geen M1-versie van een nieuwe Mac wil. Naast de iMac verkoopt Apple ook nog de M1-versie van de MacBook Air, maar daar is in de zomer van vorig jaar wel een opvolger met M2-versie van verschenen.

Naast de M3-chip, verwachten we voor een nieuwe iMac weinig andere verbeteringen. Het design zal waarschijnlijk ongeveer hetzelfde blijven. Updates die we verder verwachten, zijn ondersteuning voor wifi 6E en meer upgradeopties met bijvoorbeeld meer opslag en RAM. Overigens zou er bij Apple ook nog een grotere nieuwe iMac in ontwikkeling zijn, maar de status daarvan is niet helemaal duidelijk. We weten nog niet welke chip hierin komt en wanneer deze zogenaamde iMac Pro verschijnt.

Bekijk ook

Gerucht: 'iMac Pro nog steeds in ontwikkeling, maar loopt intern vertraging op'

Er komt een vernieuwde, grote iMac aan met Apple Silicon. Zoveel is wel zeker. Maar wanneer gaat Apple deze nieuwe 27-inch iMac Pro uitbrengen? Apple zou bij de ontwikkeling tegen problemen aangelopen zijn. In dit artikel houden we je op de hoogte van de geruchten.

Apple heeft dit jaar al twee nieuwe Macs uitgebracht, namelijk de 14- en 16-inch MacBook Pro 2023 en de nieuwe Mac mini 2023. Al deze modellen hebben variaties van de M2-chip ingebouwd. Er gaan verder ook nog geruchten over een nieuwe MacBook Air en Apple gaat dit jaar waarschijnlijk de nieuwe Mac Pro uitbrengen. In onze vooruitblik op de Mac in 2023 lees je er meer over.

Bekijk ook

Vooruitblik Mac in 2023: wat heeft de Mac dit jaar nog meer te bieden?

Met twee nieuwe Macs reeds aangekondigd, begon het jaar 2023 voor de Mac al vroeg. Maar komt er nog meer aan? Welke nieuwe Macs verwachten we in 2023 nog meer en hoe zit het met de iMac en Mac Pro?

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 06 maart: Artikel bijgewerkt over de huidige staat van ontwikkeling en mogelijke releaseplanning.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iMac

De iMac is Apple's alles-in-één desktopcomputer. De iMac bestaat uit een scherm met een voet waarin de computer ingebouwd zit. De iMac is ideaal om thuis of op kantoor te gebruiken. Het nieuwste model is de 24-inch iMac uit 2021 met M1-chip en een nieuw kleurrijk design. De 21,5-inch en 27-inch iMac met Intel-processor zijn niet meer officieel in het assortiment. Alles over de iMac, een Mac-desktop kopen en desktop Macs vergelijken lees je hier.

iMac
12 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.