Apple-devices en pacemakers

Deze Apple-devices moet je niet bij een pacemaker houden

Mensen met een pacemaker moeten wat voorzichtiger zijn in de buurt van elektronica. Apple heeft nu een lijst gemaakt van apparaten die je als hartpatiënt beter niet te passioneel moet omarmen.

Apple-devices en pacemakers: zo zit het

Hoe dol je ook bent op je HomePod of iPad, het is een slecht idee om het apparaat te knuffelen of ermee in bed te gaan liggen, als je een pacemaker hebt. Apple heeft in een supportdocument duidelijk gemaakt welke apparaten je op een veilige afstand moet houden. Dit geldt ook voor andere medische implantaten zoals een defibrillator. Dergelijke medische hulpmiddelen kunnen van slag raken door magnetische interferentie.


Eerder was er al een discussie of MagSafe en pacemakers wel goed samen gaan. Ook de Amerikaanse toezichthouder FDA bemoeide zich ermee en deed onderzoek, waaruit bleek dat het risico bij pacemakers klein is. Toch moet je voorzichtig zijn en toestellen uit de iPhone 12-serie niet in je borstzakje dragen. Apple raadt aan om een afstand van 15 centimeter te houden en het opladen op 30 centimeter afstand of meer uit te voeren.

Maar het geldt niet alleen voor iPhone 12-toestellen en MagSafe-laders. Steeds meer apparaten zijn uitgerust met magneten, zodat je er bijvoorbeeld een hoesje aan kunt vastplakken. In het supportdocument van Apple staan nu alle apparaten op een rij waarmee je voorzichtig moet zijn, als gebruiker van een pacemaker, defibrillator en soortgelijke medische implantaten. Om niet met medische claims geconfronteerd te worden geeft Apple ook het voor de hand liggende advies dat je je arts om raad moet vragen voor specifieke instructies.

Baseus MagSafe houder

Met deze apparaten moet je voorzichtig zijn als je een pacemaker hebt:

 • AirPods en oplaadcase (alle modellen)
 • Apple Watch
 • Apple Watch-bandjes met magneten
 • Apple Watch-opladers met magneten
 • HomePod en HomePod mini
 • iPads (alle modellen)
 • iPad Smart Covers en Smart Folios
 • iPad Smart Keyboard en Smart Keyboard Folio
 • Magic Keyboard voor iPad
 • iPhone 12-modellen
 • MagSafe-accessoires
 • Mac, iMac en MacBook (alle modellen)
 • Apple Pro Display XDR
 • Beats Flex, Beats X, PowerBeats Pro en UrBeats3

Sommige andere Apple-producten kunnen ook magneten bevatten, maar de kans dat ze interferentie veroorzaken met medische apparaten is klein, is te lezen in het supportdocument.

Problemen op korte afstand
Eerder waarschuwde de Amerikaanse hartstichting dat de iPhone 12 Pro Max interferentie veroorzaakte als je deze dichtbij een pacemaker houdt (1,5 cm). Het ging hier om een kleine studie, waarbij 11 van de 14 geteste pacemakers problemen opleverden. Volgens een cardioloog was altijd al bekend dat magneten interferentie kunnen veroorzaken bij implantaten, maar bij de iPhone 12-serie zou de magneetwerking verrassend sterk zijn. De kans dat je een Apple-device op 1,5 cm van een pacemaker vasthoudt is niet zo heel groot, tenzij je een AirPod inslikt of op je iPhone gaat liggen terwijl je slaapt. Uit latere tests blijkt dat pacemakers inderdaad niet meer goed functioneren als je ze er dichtbij houdt.

Bekijk ook

MagSafe en pacemakers: het risico is klein

Apple heeft gebruikers meer informatie gegeven over MagSafe-magneten en welke invloed dat heeft op pacemakers en andere medische apparaten. De iPhone 12-serie is de eerste die voorzien is van veel meer magneten dan gebruikelijk.

Actuele iPhone 12 deals

MagSafe

MagSafe is een magnetische aansluiting voor het opladen en bevestigen van je device. Er zijn twee varianten: MagSafe op de iPhone is een magnetische aansluiting om accessoires vast te plakken en om je toestel draadloos op te laden op 15 Watt, terwijl MagSafe 3 op de Mac een magnetische kabelaansluiting is. Dit voorkomt dat je MacBook op de grond valt als er iemand over de kabel struikelt. Apple maakt kabels met MagSafe-aansluiting voor de Mac en voor de iPhone zijn er allerlei accessoires zoals de MagSafe Charger. Er zijn ook MagSafe-autohouders, MagSafe-opladers, MagSafe-powerbanks en meer. Lees ook onze gids met officiële MagSafe-accessoires. Alle uitleg over MagSafe vind je hier!

MagSafe

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.