Vrouw op bank met MacBook gebruikt personal hotspot

De hotspotverbinding op je iPhone werkt vanaf iOS 15 met WPA3

In iOS 15 zullen hotspotverbindingen voortaan gebruik maken van het WPA3 beveiligingsprotocol, zo heeft een ontwikkelaar ontdekt. Daarmee wordt internetten een stuk veiliger.

De ontdekking werd gedaan in de beta van iOS 15, waar ontwikkelaars momenteel al in kunnen rondneuzen. Zo stuitte ontwikkelaar Noah Evans op het feit dat Apple het WPA3-protocol gaat gebruiken voor hotspotverbindingen. Tot op heden maken ze gebruik van het oudere WPA2-protocol. Je krijgt ermee te maken als je de persoonlijke hotspot van je iPhone gebruikt, of mensen met een ander device gebruik laat maken van jouw internetverbinding via de hotspotfunctie.


Apple-devices kunnen al langer verbinding maken van bestaande WPA3-netwerken, maar de hotspotfunctie bood die mogelijkheid niet. Aan de buitenkant blijft alles bij hetzelfde: je kunt vanaf je MacBook bijvoorbeeld je iPhone als WiFi-hotspot selecteren en vervolgens internetten zonder dat je een extra databundel nodig hebt.

WPA3-Personal werd in juni 2018 aangekondigd door de Wi-Fi Alliance en maakt gebruik van zogenaamde Simultaneous Authentications of Equals (SAE), een beter beveiligd protocol om de verbinding tot stand te brengen en om de authenticiteit vast te stellen. Dit verkleint de kans dat iemand je wachtwoord raadt, zelfs als je een heel zwak wachtwoord had gekozen. Verder levert WPA3 betere encryptie en meer veiligheid voor je smart home. Daarnaast is er WPA3-Enterprise, dat met 192-bit encryptie werkt en de verbinding nog veiliger maakt.

iPhone 12 persoonlijke hotspot

iOS 15 en iPadOS 15 worden dit najaar verwacht voor de iPhone en iPad. Je hoeft niets te doen om gebruik te maken van de verbeterde WPA3-beveiliging, al is het natuurlijk altijd aan te raden om een sterk wachtwoord te kiezen in plaats van een simpele ‘123456’ of ‘qwerty’.

Bekijk ook

Wat is WPA3? Alles over de verbeterde beveiliging van je Wi-Fi-netwerk

WPA3 is een nieuw, sterker beveiligingsprotocol voor Wi-Fi-netwerken. Het protocol is klaar voor gebruik, zodat fabrikanten het in hun routers mogen gebruiken. Wat betekent het voor jou?

Wil je meer kleine ontdekkingen in iOS 15 en iPadOS 15 bekijken? We hebben een uitgebreid overzicht met meer dan 40 nuttige verbeteringen die eraan zitten te komen!

Bekijk ook

Overzicht: 50+ ontdekkingen in iOS 15 die je moet kennen

Het is tijd voor ons overzicht met kleine ontdekkingen in iOS 15. Welke nieuwe functies heeft Apple nog meer in iOS 15 gestopt, maar er verder weinig of geen aandacht aan gegeven? In dit artikel zetten we alle kleine ontdekkingen van iOS 15 op een rij.

iOS 15

iOS 15 is de grote iPhone software-update uit het najaar van 2021. Apple heeft iOS 15 in juni 2021 aangekondigd tijdens de WWDC 2021 en de update is sinds 20 september 2021 te downloaden. De belangrijkste verbeteringen zijn de nieuwe notificaties, de Focus-functie, de verbeteringen in FaceTime en nieuwe privacy-instellingen. Deze versie is inmiddels opgevolgd door iOS 16.

iOS 15

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.