Klassieke muziek

‘Apple Classical wordt de nieuwe losse app voor klassieke muziek’

Apple gaat in 2022 een aparte app uitbrengen voor klassieke muziek. De app krijgt mogelijk de naam Apple Classical, zo verklapt de beta van de Android-versie van Apple Music en nu ook de iOS 15.5 beta.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 5 april 2022: Ook in de iOS 15.5 beta is de naam ‘Apple Classical’ nu opgedoken, voor de aparte app die Apple gaat uitbrengen voor klassieke muziek. Naast de naam zijn in de code ook meldingen te vinden die op het scherm van gebruikers zullen verschijnen. Die geven bijvoorbeeld aan dat je vanuit de Apple Music-app beter naar de Apple Classical-app kunt gaan als je een klassieke track wilt luisteren. Er is nog geen Apple Classical-app gesignaleerd, ook niet in beta.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 10 februari 2022.

Vorig jaar augustus nam Apple Primephonic over, een dienst die gespecialiseerd is in klassieke muziek. Apple beloofde dat de techniek en bekroonde interface gebruikt gaat worden voor een nieuwe app en nu zijn er aanwijzingen hoe de losse app voor klassieke muziek binnen Apple Music gaat heten.

‘Apple Classical wordt de nieuwe app voor klassieke muziek’

In de nieuwste beta van Apple Music voor Android is in de code de tekst “Open in Apple Classicalopgedoken. Dit duidt erop dat Apple voor deze naam kiest als het gaat om de aparte app voor klassieke muziek. Dat betekent ook dat er vanuit de Apple Music-app verwezen kan worden naar de nieuwe app, zodat je in één tik doorgestuurd kan worden van de gewone Muziek-app naar Apple Classical.

Of dit betekent dat alle content van Apple Classical te vinden is in de gewone Muziek-app, is nog niet duidelijk. Het is ook goed mogelijk dat Apple simpelweg ergens in het menu een optie toevoegt waarmee je meteen naar de app voor klassieke muziek kan gaan.

Primephonic apps

Je vraagt je misschien af waarom Apple een aparte app voor klassieke muziek uit zou brengen, in plaats van alles te integreren in de standaard Muziek-app. Dat heeft vooral te maken met de oorsprong van klassieke muziek. Klassieke stukken worden vaak door meerdere orkesten en solisten gespeeld. Het kan in de huidige vorm van de Muziek-app en Apple Music lastig zijn om te zoeken naar die ene juiste versie. Bovendien biedt Apple Music lang niet alle informatie over muziek die relevant is voor klassieke muziek, zoals de componist. Een catalogus met klassieke muziek vereist een andere benadering voor het ontdekken en categoriseren van muziek dan muziek van andere genres. Het is een stuk specialistischer, mede door tracknamen die veel op elkaar lijken.

De interface van het oorspronkelijke Primephonic was helemaal afgestemd op het ontdekken van klassieke muziek. Dat bepaalde ook mede het succes van de dienst. Apple beloofde bij de overname al dat de aparte app in 2022 beschikbaar komt. Iedere abonnee van Apple Music kan hier zonder extra kosten gebruik van maken.

Bekijk ook

Klassieke muziek luisteren met iPhone en Apple Music

Klassieke muziek luisteren doe je met Apple Music of met speciale apps zoals Idagio op de iPhone. Deze gids legt uit met welke bijzonderheden je rekening moet houden bij het luisteren, importeren en taggen van klassieke muziek in de Muziek-app in macOS en het doorzoeken van Apple Music.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 06 april: Apple Classical is nu ook in de beta van iOS 15.5 aangetroffen. We hebben dit toegevoegd aan het artikel.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.