Uitgelicht
Apple's maart 2024-aankondigingen
UPDATED
Toon of verberg de lijst met posts
App Store reclame in Zoek-tabblad bij Aanbevolen apps.

App Store heeft meer reclame: op deze plek verschijnen appadvertenties

Apple heeft de afgelopen tijd in iOS 14.5 bij sommige gebruikers een nieuwe plek voor App Store-reclame getest. Vanaf nu is dit voor iedereen zichtbaar, ook in Nederland.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 4 mei: Inmiddels is ook in Nederland de nieuwe plek voor de reclame in de App Store live. In het Zoek-tabblad, bovenaan het rijtje aanbevolen apps vind je nu voortaan een reclame voor een app, te herkennen aan het blauwe kader en het woordje “Reclame”. De advertenties na het zoeken zijn ook nog steeds zichtbaar.

App Store reclame in Zoek-tabblad bij Aanbevolen apps.

Update 22 april: In februari schreven we al dat Apple een nieuwe plek voor reclame in de App Store test en nu schrijft de Financial Times (via MacRumors) dat het publiekelijk uitgerold wordt. De krant baseert zich op bronnen bij Apple. Volgens de krant krijgt de App Store tegen het einde van de maand in het Zoek-tabblad een tweede plek voor appadvertenties. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe reclame in de App Store ook in Nederland en België zichtbaar zal zijn. Momenteel zie je alleen nog reclame voor een app als je de zoekfunctie gebruikt, maar in de nieuwe versie zie je dus al reclame voordat je de zoekfunctie überhaupt gebruikt.

De uitrol hangt vermoedelijk samen met de komst van iOS 14.5. De releasedatum van iOS 14.5 is nog niet concreet. Wel weten we dat Apple de update volgende week uitbrengt. Vermoedelijk is dat op maandag, dinsdag of woensdag.

Bekijk ook

Dit weten we over de releasedatum van iOS 14.5: komt waarschijnlijk vandaag

Het duurt nu niet lang meer voordat iOS 14.5 officieel uitkomt voor het grote publiek. Apple heeft laten weten dat de releasedatum van iOS 14.5 gepland staat voor deze week en waarschijnlijk komt de update later vandaag uit.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 9 februari 2021

Al een aantal jaar biedt Apple ontwikkelaars de mogelijkheid om reclames in te kopen in de App Store. Sinds 2019 heeft ook de Nederlandse App Stores reclame, zodra je naar een app zoekt. Maar het lijkt erop dat Apple op meer plekken advertenties wil gaan tonen. 9to5Mac ontdekte dat in de beta van iOS 14.5 ook een reclame getoond wordt op het Zoek-tabblad, nog voordat je zelf een zoekterm invoert.

App Store test nieuwe plek voor reclame

In het Zoek-tabblad vind je nu een lijst met ‘aanbevolen’ apps. Het is niet helemaal duidelijk waar deze apps op gebaseerd zijn, maar je weet in ieder geval dat ontwikkelaars er niet voor betaald hebben om op deze pagina te verschijnen. Maar daar komt binnenkort mogelijk verandering in. Bovenaan dit rijtje van aanbevolen apps verschijnt in in ieder geval de Amerikaanse App Store nu ook een advertentie voor een app. Dit is alleen nog zichtbaar in de beta van iOS 14.5.

App Store advertentie in Zoek-tabblad.

De advertentie is te herkennen aan het blauwe kader en het woordje ‘Ad’, net als bij de advertenties die je na het zoeken nu al in de App Store vindt. Hoewel de advertentie eerder zichtbaar is, is het nog maar de vraag of je er als gebruiker ook meer last van hebt. De meeste mensen zullen het Zoek-tabblad vooral gebruiken om snel iets in te typen en een app te zoeken, niet om het rijtje van aanbevolen apps eens nader te bekijken.

Wat vind jij van deze nieuwe plek voor een advertentie? Vind jij dit storender dan de huidige plek? Laat het ons weten in de reacties.

Europa waarschuwt Apple: behandel alle apps gelijk

Tegelijkertijd ligt Apple ook in het vizier bij Margrethe Vestager van de EU. Zij waakt erover dat bedrijven in Europa eerlijk handelen. Apple gaat binnenkort de anti-reclametracking invoeren, waarbij apps een melding moeten tonen als ze gebruikers ook in andere apps en websites willen volgen voor persoonlijke advertenties. Vestager zegt tegen Reuters dat Apple haar eigen apps net zo moet behandelen en dus ook deze melding moet tonen als een Apple-app je ook wil volgen op andere plekken voor persoonlijke reclame.

Reclametracking Videoland

Vestager zegt wel dat ze voorstander is van een duidelijke opt-out keuze, waarin je gebruikers dus de optie geeft om zich af te melden voor dit soort trackingpraktijken. Er lopen bij Apple nog altijd onderzoeken in de EU naar eventueel machtsmisbruik van de App Store en Apple Pay.

Bekijk ook

EU start onderzoek naar App Store en Apple Pay vanwege mogelijke machtspositie

De Europese Commissie start nu met een onderzoek naar eventuele oneerlijke concurrentie van Apple in de App Store en met Apple Pay. Ook de Nederlandse ACM doet aanvullend onderzoek.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 22 april: Artikel bijgewerkt na mogelijke bredere uitrol.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.