App Store Awards 2023

Dit zijn de winnaars van de App Store Awards 2023

Zoals ieder jaar is het weer tijd voor de App Store Awards. Eerder maakte Apple al de genomineerde apps bekend die in de race zijn voor de vele prijzen. Nu zijn ook de winnaars onthuld. Dit zijn ze!

Update 30 november 2023: Apple heeft de winnaars van de App Store Awards 2023 bekendgemaakt. Volgens Apple laten de winnende apps “creativiteit, technische innovaties en design binnen de App Store en Apple’s ecosysteem” zien. De iPhone-app van het jaar is AllTrails, een app voor wandel- en fietsroutes wereldwijd. Deze volgt de sociale app BeReal op, die vorig jaar met de hoofdprijs naar huis ging. Apple geeft niet echt duidelijk aan waarom AllTrails nou precies de winnaar is en wat de app zo uniek maakt. Bij iPad-app is de winnaar Prêt-à-Makeup, bij de Mac is dat Photomator, bij de Apple TV is MUBI de winnaar en de app SmartGym is de Apple Watch-app van het jaar.

Bekijk hieronder alle winnaars en de eerdere genomineerde apps:

App Store Awards 2023

Opmerkelijk is dat Apple geen enkele AI-app heeft aangewezen, ook niet bij de apps met grote culturele impact, terwijl de invloed van apps zoals ChatGPT toch wel wezenlijk is geweest. Wel noemde Apple generatieve AI als dé trend van het jaar, zonder daarbij specifieke apps in het persbericht te benoemen.

“It’s inspiring to see the ways developers continue to build incredible apps and games that are redefining the world around us,” gaf Apple CEO Tim Cook aan in een reactie. “This year’s winners represent the limitless potential of developers to bring their visions to life, creating apps and games with remarkable ingenuity, exceptional quality, and purpose-driven missions.”

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Opmerkelijk is dat Apple geen enkele AI-app heeft aangewezen, ook niet bij de apps met grote culturele impact, terwijl de invloed van apps zoals ChatGPT toch wel wezenlijk is geweest. Wel noemde Apple generatieve AI als dé trend van het jaar, zonder daarbij specifieke apps in het persbericht te benoemen.

“It’s inspiring to see the ways developers continue to build incredible apps and games that are redefining the world around us,” gaf Apple CEO Tim Cook aan in een reactie. “This year’s winners represent the limitless potential of developers to bring their visions to life, creating apps and games with remarkable ingenuity, exceptional quality, and purpose-driven missions.”

Dit zijn de beste apps van 2023 volgens Apple

Apple liet eerder al weten welke apps de finalisten waren binnen de verschillende categorieën. De winnaar is hieronder per categorie aangegeven.

Beste iPhone-apps van 2023

Winnaar iPhone App van het Jaar – AllTrails: Bekijk talloze wandel- en fietsroutes over de hele wereld met nauwkeurige navigatie.

Andere genomineerden:

  • Duolingo: Leer een nieuwe taal en bereid jezelf voor op een trip naar het buitenland.
  • Flighty: Een fraai ontworpen tracker voor vluchten – van jezelf én vrienden.

Beste iPad-apps van 2023

Winnaar iPad App van het Jaar – Prêt-à-Makeup: Make-upfans kunnen met deze app hun creativiteit laten zegevieren op de templates met functies voor allerlei soorten make-up.

Andere genomineerden:

  • Concepts: Een uitgebreide app om mee te schetsen met dynamische kleurpaletten.
  • DaVinci Resolve: Bewerk films met deze razendpopulaire filmbewerker met professionele functies.

Flighty-app met Live Activiteiten en Dynamic Island ondersteuning

Beste Mac-apps van 2023

Winnaar Mac App van het Jaar – Photomator: Een oude bekende in de App Store met krachtige functies voor fotobewerking – ook met kunstmatige intelligentie.

Andere genomineerden:

  • Linearity Curve: Deze volledig gratis app voor grafisch design is misschien wel hét alternatief voor de prijzige Adobe-apps zoals Illustrator.
  • Portal: Waan jezelf in een andere wereld met de bewegende Mac-wallpapers van deze pasgeboren app. Hij staat pas een half jaar in de App Store, maar trekt nu al Apple’s aandacht.

Photomator voor Mac

Beste Apple Watch-apps van 2023

Winnaar Apple Watch App van het Jaar – SmartGym: Maak slimme trainingsplannen voor thuis en in de sportschool op ieder niveau. De app helpt ook met het uitvoeren van je work-outs.

Andere genomineerden:

  • Planny: Houd je taken bij en bekijk je statistieken zelfs vanaf je pols. Uiteraard heeft deze app een nieuw ontwerp voor watchOS 10.
  • Tide Guide: Ben je vaak op het open water te vinden? Met deze app houd je het weer in de gaten met handige grafieken, zelfs voor de komende maand. Ideaal voor je planning!

Beste Apple TV-apps van 2023

Winnaar Apple TV App van het Jaar – MUBI: Ontdek en bekijk de mooiste bioscoopfilms met handgeschreven beoordelingen van de redactie.

Andere genomineerden:

  • Bugsnax: Ga op avontuur op een eiland vol met insectsnacks en vang ze allemaal, maar los je ook de mysteries van het eiland op?
  • FitOn: Even geen zin in de sportschool? Thuis kun je natuurlijk ook lekker bewegen. Met deze app doe je dat gewoon samen met de video’s op je Apple TV.

Winnaars en genomineerde games voor App Store Awards 2023

Ook voor games worden speciale prijzen uitgereikt. De games die hier worden genoemd, staan niet op Apple Arcade. Je kunt ze dus los aanschaffen zonder Apple’s abonnement. Verderop komt nog wel een categorie voor Apple Arcade games.

Beste iPhone-games van 2023

Winnaar iPhone Game van het Jaar – Honkai: Star Rail: Ga op avontuur door de ruimte en geniet van de goed doordachte animaties.

Andere genomineerden:

  • Afterplace: Deze open world retrogame heeft qua ontwerp wat weg van de oudere Pokémonspellen. Waan je door deze wereld van bossen, landschappen, grotten en ontdek al hun geheimen.
  • Vampire Survivors: In deze rogue-achtige game moet je zo lang mogelijk overleven tussen de vijanden.

Beste iPad-games van 2023

Winnaar iPad Game van het Jaar – Lost in Play: Help een broer en zus thuis te komen. Ontwijk wilde dieren in het holst van de nacht en los puzzels op in mysterieuze grotten. Geschikt voor alle leeftijden.

Andere genomineerden:

  • Eggy Party: Jij bent een ei en het is je doel om langs alle obstakels bij de finish te komen en gezellig met de andere eitjes rond te hangen. Succes!
  • Pocket City 2: Bouw je eigen stad als een soort Sims. Je kunt zelfs door je eigen wereld rijden met de auto.

Beste Mac-apps van 2023

Winnaar Mac Game van het Jaar – Lies of P: Als houten pop van Gepetto zit je vast in een web van leugens, monsters en vage figuren. In deze tocht vol geheimen ontdek je wie je echt bent. Vertel je leugens of ben je eerlijk? Die keuzes beïnvloeden de uitkomst.

Andere genomineerden:

  • ELEX II: In deze prachtige open world sci-fi game is het aan jou om de vrede te bewaren wanneer een nieuwe vijand de wereld bedreigt.
  • Return to Monkey Island: Een klassiek verhaal van liefde, avontuur, criminaliteit en meer: lukt het jou om het geheim van Monkey Island te ontdekken?

Het beste van Apple Arcade van 2023

Heb je een abonnement op Apple Arcade? Dan heb je toegang tot Apple’s bibliotheek bestaande uit meer dan 200 inbegrepen games zonder in-app aankopen en reclames. Dit is de winnaar (en de overige genomineerden) binnen deze bundel:
Winnaar Apple Arcade Game van het Jaar – Hello Kitty Island Adventure: Heeft Hello Kitty nog een introductie nodig? Samen met de vrienden van Hello Kitty ontdek je een nieuw eiland en herstel je de vergane glorie.

Andere genomineerden:

  • Cityscapes: Net als de genomineerde iPad-game Pocket City 2 bouw je hier een eigen stad met een eigen economie. Als jij goed werk levert, worden je burgers blijer en blijven ze graag in je stad.
  • stitch.: Heb je even niets te doen? In dit eenvoudige puzzelspel maak je een mooie lappendeken vol kleuren.

Bekijk ook

Alles over Apple Arcade, de gamedienst van Apple

Apple's eigen gamedienst heet Apple Arcade. Tegen een vast bedrag per maand kun je onbeperkt alle games spelen. In dit overzicht lees je wat het kost en op welke apparaten je kunt spelen. Alles over Apple Arcade op een rijtje!

Beste apps met culturele impact in 2023

Net als vorig jaar besteedt Apple aandacht aan apps met een culturele impact. Dit zijn allerlei soorten apps die allemaal wel wat nuttigs te bieden hebben. In totaal heeft Apple vijf winnaars uitgeroepen binnen deze categorie, waaronder een bekende Nederlandse app:

  • Pok Pok Playroom: De App Store kent al lang de Pok Pok-games. Kleine kinderen spelen spelletjes en maken puzzels op een rustige en niet-verslavende manier. Ook handig voor onderweg, want internet is niet vereist.
  • Proloquo: Deze app van Nederlandse bodem ondersteunt communicatie wanneer je geen woorden kunt gebruiken. Tik op knoppen met plaatjes om je bedoelingen kenbaar te maken.
  • Too Good To Go: Dikke kans dat je deze app al kent, want hij is al enige tijd beschikbaar in Nederland. In deze app melden winkels zich aan om voedsel aan te bieden tegen een lagere prijs wanneer het bijna moet worden weggegooid. Dat is zonde, dus zo kun je er nog van profiteren.
  • Unpacking: Geheel op eigen tempo speel je rustgevende spelletjes door bijvoorbeeld alle bezittingen georganiseerd in te pakken en te verhuizen. Zo ontdek je ook een boel over wie het karakter eigenlijk is, want bezittingen vertellen veel verhalen.
  • Finding Hannah: Speel als verschillende vrouwen in verschillende fases van hun leven. Maak blijdschap, liefde en uitdagingen van dichtbij mee.

Deze apps waren ook genomineerd in deze categorie:

  • balance: Een hulp-app voor wanneer je door de menopause gaat en soms wat mentale ondersteuning kunt gebruiken. Ook handig om symptomen bij te houden.
  • Endling: In dit spel word je bewust van de impact die mensen hebben op wilde dieren en hun leefomgeving. Je speelt als de laatste vos op de aardbol.
  • How to Say Goodbye: Nóg een game, maar hier kun je leren omgaan met moeilijke emoties zoals een gebroken hart of het verlies van een dierbare. Je speelt puzzels om de game door te komen.
  • Copilot: Deze app is niet in de Nederlandse App Store beschikbaar. Met Copilot krijg je inzicht in je financiële situatie.
  • Rebel Girls: Deze app is niet in de Nederlandse App Store beschikbaar. Inspirerende verhalen voor kinderen voor het slapengaan die in het teken staan van vrouwen.

App Store 2020 best of

Dat waren ze dan! Er zitten veel bekende apps tussen, maar ook zeker wat nieuwe apps die we nog niet kenden. De winnaars ontvangen een fysieke trofee in de vorm van een app-icoon, gegraveerd en al. Gebruik jij een of meerdere van de genomineerde apps en zouden ze de prijs moeten winnen? Laat het weten in de reacties!

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 november 2023 om 8:25
Onderwerpen
,
Categorie
Apps

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.