Reclame in de App Store in Nederland.

Apple toont vanaf nu reclame in de Nederlandse App Store

Ook in de Belgische App Store

Apple is begonnen met het tonen van reclames in de Nederlandse App Store. De advertenties verschijnen bovenin de zoekresultaten. De reclames verschenen eerder al in andere landen.

Al in 2016 was Apple gestart met het tonen van App Store-advertenties, maar op dat moment nog alleen in de Amerikaanse App Store. De afgelopen jaren zijn de reclames uitgebreid naar een aantal landen, maar Nederland ontsprong de dans telkens. Tot nu, want iCulture-lezer Tom tipte ons dat je vanaf nu reclames ziet in de Nederlandse App Store. Ook in de Belgische App Store verschijnen de advertenties bij de zoekresultaten.

Reclame in de App Store in Nederland

De reclames zijn momenteel alleen zichtbaar als je de zoekfunctie gebruikt. Bovenaan de zoekresultaten zie je in een lichtblauw kader een advertentie voor een app die overeenkomt met je zoekresultaat. De advertenties zijn dus altijd relevant, hoewel het misschien niet de app is die je zoekt. Behalve de lichtblauwe achtergrondkleur herken je de advertenties ook aan het balkje Reclame.

Nederlandse reclame in de App Store.

Als je bijvoorbeeld zoekt naar Nintendo, krijg je bovenaan eerst een advertentie voor een simpel spelletje die niet van Nintendo afkomstig is. Ook als je zoekt op categorie verschijnen er mogelijk advertenties bovenaan de zoekresultaten. De reclames bestaan alleen uit apps die al in de App Store staan. Soms gaat het om een korte omschrijving van de app. De wat grotere reclames bevatten ook screenshots of een video. Het gaat in ieder geval nooit om grote schreeuwerige banners van partijen buiten de App Store. In onze test krijgen we vaak wel meteen de juiste app te zien als je zoekt op een concrete naam.

Het is niet mogelijk om de advertenties uit te schakelen. Wel kun je via de instellingen van iOS advertentietracking uitschakelen, maar dat maakte in onze test geen verschil. Op de Mac App Store vinden we nog geen advertenties.

Met dank aan iCulture-lezer Tom!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.