iOS 11.4 nieuwe functies met AirPlay 2.

Dit zijn de nieuwe functies in iOS 11.4

Ontdekt in de eerste beta

Apple gaat in de zomer van iOS 11.4 uitbrengen en dit wordt waarschijnlijk de laatste grote update voordat iOS 12 verschijnt. De iOS 11.4 bevat onder andere ClassKit en een nieuwe Schoolwerk-app, maar wat kun je nog meer verwachten? Je leest het hier!
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

iOS 11.4 is de volgende grote update die Apple en ontwikkelaars de komende maanden aan het testen zijn. In dit artikel lees je alvast wat je kunt verwachten van deze laatste grote update van iOS 11.

Wat is iOS 11.4?

iOS 11.4 is waarschijnlijk de laatste grote iOS 11-update die Apple in de zomer van 2018 gaat uitbrengen, nog voordat iOS 12 verschijnt. Het is de opvolger van iOS 11.3, die eind maart beschikbaar kwam.

Het is voor het eerst sinds jaren dat Apple weer met een .4-update komt. In 2015 verscheen iOS 8.4, waarmee Apple Music en de compleet nieuwe Muziek-app geïntroduceerd werd. iOS 11.4 lijkt iets minder groot te worden, maar is alsnog de moeite waard.

Wat zijn de iOS 11.4 functies?

Apple gaf dit voorjaar een vooruitblik op alle nieuwe iOS 11.3 functies, maar bij iOS 11.4 gebeurde dat niet. Toch kunnen we uit de beta van iOS 11.4 al afleiden aan welke nieuwe functies Apple werkt. Hou er echter wel rekening mee dat onderstaande functies nog alleen in de beta van iOS 11.4 zitten en mogelijk niet allemaal in de definitieve versie van iOS 11.4 komen.

#1 AirPlay 2: muziek afspelen op meerdere speakers

Krijgen we straks eindelijk AirPlay 2? AirPlay 2 lijkt Apple heel wat kopzorgen te geven. De nieuwe versie van AirPlay werd aangekondigd tijdens de WWDC van 2017 en had bij de verschijning van iOS 11 beschikbaar moeten zijn, maar werd meermaals uitgesteld. De functie was wel beschikbaar in eerdere beta’s, waaronder van iOS 11.3, maar redde het telkens niet tot de definitieve versie. In de iOS 11.4 beta is AirPlay 2 wederom opgedoken. Dankzij AirPlay 2 kun je muziek vanaf je iPhone of iPad over meerdere speakers tegelijk afspelen. In combinatie met de Apple TV met tvOS 11.4 fungeert de Apple TV ook als AirPlay 2-speaker. Stel je hebt zowel een Apple TV in de woonkamer als in de slaapkamer, dan kun je vanaf je iPhone de muziek in beide kamers synchroon laten lopen.

AirPlay 2 speakers en Woning-app in iOS 11.3.

Het voordeel van AirPlay 2 is dat de Apple TV ook verschijnt in de Woning-app voor HomeKit. Hierdoor kun je bijvoorbeeld muziek pauzeren vanaf de Woning-app en dus ook via het Bedieningspaneel via de HomeKit-knoppen. AirPlay 2 is momenteel beschikbaar in de beta van iOS 11.4 en tvOS 11.4, maar Apple kan altijd nog besluiten om het nog verder uit te stellen.

#2 iMessage in iCloud: berichten synchroniseren

Berichten in iCloud heeft veel gemeen met AirPlay 2. Ook deze functie had al eerder moeten verschijnen, maar werd steeds door Apple uitgesteld. Wordt iOS 11.4 dan de update waar we deze functie eindelijk allemaal kunnen gebruiken? iMessage in iCloud zit in ieder geval in de eerste beta van iOS 11.4. Dankzij Berichten in iCloud staan al je iMessage-gesprekken direct in iCloud, zodat ze sneller gesynchroniseerd worden over al je apparaten. Dat betekent ook dat als je een chat of bericht van je iPhone verwijdert, deze ook verdwijnt van je iPad of Mac waarop Berichten in iCloud ingeschakeld is. Bovendien bespaart deze functie ruimte, zowel op je iPhone en iPad zelf als voor je reservekopie.

Mocht de functie achteraf toch niet goed werken, dan kan Apple besluiten om het weer uit te stellen, mogelijk naar iOS 12. Voor nu lijkt het er in ieder geval op dat de functie goed werkt en in iOS 11.4 eindelijk zijn weg vindt naar alle gebruikers.

#3 ClassKit en Schoolwerk

iOS 11.4 richt zich ook sterk op het onderwijs, dankzij het ClassKit-ontwikkelraamwerk. ClassKit werd tijdens het onderwijs-event in maart 2018 aangekondigd en is gericht op ontwikkelaars die educatieve apps willen ontwikkelen. Dit werkt samen met de nieuwe Schoolwerk-app voor de iPad, waarmee docenten de voortgang van studenten kunnen bekijken en opdrachten kunnen toewijzen. Ontwikkelaars hebben iOS 11.4 nodig om hun educatieve apps te laten samenwerken met ClassKit en de Schoolwerk-app. Het duurt dus nog wel even voordat we ClassKit en Schoolwerk in Nederlandse educatieve-apps gaan zien.

Apple Schoolwork ClassKit

#4 Stereo ondersteuning voor de HomePod

Het lijkt erop dat de HomePod ook nog wat nieuws krijgt zodra iOS 11.4 beschikbaar komt. In de instellingen van de HomePod zijn namelijk weer schakelaars te zien waarmee je twee HomePods in een stereo-opstelling kunt gebruiken. De stereo-ondersteuning was helaas niet op tijd af voor de release van de slimme speaker, maar Apple beloofde dat een latere update dit alsnog toe zou voegen. Met stereo-ondersteuning klinkt muziek in huis nog beter, omdat het geluid van twee kanten komt. Hierdoor is het kopen van een tweede HomePod veel meer de moeite waard. Hou er ook hier rekening mee dat de functie nog in ontwikkeling is en eventueel op een later moment pas beschikbaar komt. Bovendien is er nog een HomePod-update vereist, die mogelijk pas beschikbaar komt zodra iOS 11.4 voor iedereen te downloaden is.

iOS 11.4 beta

Zoals gebruikelijk heeft Apple de iOS 11.4 beta uitgebracht, waaruit we kunnen afleiden welke nieuwe functies er in zitten. De beta is in ieder geval beschikbaar voor geregistreerde ontwikkelaars en komt later ook voor publieke testers beschikbaar. In ons artikel over het installeren van de publieke betaprogramma lees je hoe je je kunt aanmelden. Vaak duurt een dergelijke betatraject anderhalve maand of langer, waarbij er elke 1 tot 2 weken een nieuwe beta verschijnt.

iOS 11.4 releasedatum

Apple zal iOS 11.4 in ieder geval uitbrengen vóór september, want dat is de maand waarin iOS 12 normaal gezien uitkomt. Tijdens het eerstvolgende media-event in juni 2018 zal de aandacht uitsluitend op de nieuwe functies in iOS 12 zijn gericht.

Het tijdstip waarop dergelijke updates uitkomen is in Nederland en België meestal om 19:00 uur. Ook de beta’s komen meestal rond 19:00 uur beschikbaar voor ontwikkelaars. De publieke betaversie volgt veelal een paar uur later.

Zit je op meer grotere vernieuwingen te wachten, dan is iOS 12 waarschijnlijk meer voor jou. Apple zal deze nieuwe grote versie van iOS aankondigen tijdens de WWDC 2018 op 4 juni. In de zomer volgt daarvan een beta-periode, waarna de definitieve versie van iOS 12 in september verschijnt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 april 2018, 12:28
Categorie iOS
Onderwerp ios 11
Software iOS 11

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.