iOS 11.4 nieuwe functies met AirPlay 2.

Deze iOS 11.4 functies kun je meteen proberen

Apple heeft iOS 11.4 uitgebracht met onder andere AirPlay 2 en iMessage voor iCloud. Wat zijn de belangrijkste functies? Je leest het hier!
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

iOS 11.4 is de volgende grote update voor de iPhone en iPad. De update verscheen op dinsdagavond 29 mei voor iedereen met een geschikt toestel. In dit artikel lees je wat de belangrijkste vernieuwingen zijn.

Wat is iOS 11.4?

iOS 11.4 is waarschijnlijk de laatste grote iOS 11-update die Apple in de zomer van 2018 gaat uitbrengen, nog voordat iOS 12 verschijnt. Het is de opvolger van iOS 11.3, de relatief grote update die eind maart beschikbaar kwam.

Het is voor het eerst sinds jaren dat Apple weer met een x.4-update komt. In 2015 gebeurde dat voor het laatst met de release van iOS 8.4, waarmee Apple Music en de compleet nieuwe Muziek-app geïntroduceerd werd (zie ons overzicht iOS versies).

In iOS 11.4 zitten eveneens een paar grote functies.

Wat zijn de iOS 11.4 functies?

Uit de beta’s van iOS 11.4 was al af te leiden welke nieuwe functies erin zouden zitten. Toch was nog tot het laatste moment spannend of Apple ze erin zou laten, want het komt regelmatig voor dat op het laatste moment toch nog wat functies worden geschrapt. Dat gebeurde bijvoorbeeld meermaals met iMessage in iCloud.

Onderstaande functies hebben het wél gehaald:

#1 AirPlay 2: muziek afspelen op meerdere speakers

In iOS 11.4 kun je AirPlay 2 gebruiken. Dankzij AirPlay 2 kun je muziek vanaf je iPhone of iPad over meerdere speakers tegelijk afspelen. In combinatie met de Apple TV met tvOS 11.4 fungeert de Apple TV ook als AirPlay 2-speaker. Heb je meerdere speakers die AirPlay 2 ondersteunen, dan kun je de muziek daarop synchroon laten afspelen. Zo ontstaat een multiroom muzieksysteem.

AirPlay 2 speakers en Woning-app in iOS 11.3.

Het voordeel van AirPlay 2 is dat de Apple TV ook verschijnt in de Woning-app voor HomeKit. Hierdoor kun je bijvoorbeeld muziek pauzeren vanaf de Woning-app en dus ook via het Bedieningspaneel via de HomeKit-knoppen.

#2 iMessage in iCloud: berichten synchroniseren

Berichten in iCloud heeft veel gemeen met AirPlay 2. Ook deze functie had al eerder moeten verschijnen, maar werd steeds uitgesteld. In iOS 11.4 is iMessage in iCloud eindelijk wél aanwezig. Dankzij Berichten in iCloud staan al je iMessage-gesprekken direct in iCloud, zodat ze sneller gesynchroniseerd worden over al je apparaten. Dat betekent ook dat als je een chat of bericht van je iPhone verwijdert, deze ook verdwijnt van je iPad of Mac waarop Berichten in iCloud ingeschakeld is. Bovendien bespaart deze functie ruimte, zowel op je iPhone en iPad zelf als voor je reservekopie. De berichten worden bovendien versleuteld bewaard.

#3 Siri krijgt AirPlay-commando’s

Siri krijgt er in iOS 11.4 ook nieuwe functies bij, namelijk in combinatie met AirPlay. heb je meerdere AirPlay-apparaten in huis, dan kun je met Siri vragen om muziek af te spelen op één van deze apparaten. Dat kan dus ook een HomePod of een Apple TV zijn. Je geeft de opdracht aan je iPhone, terwijl de muziek afspeelt op je Apple TV. Het handige hiervan is dat je Siri ook kunt vragen om bepaalde muziek op álle apparaten af te spelen, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer.

HomePod Siri muziek afspelen

#4 Stereo ondersteuning voor de HomePod

Ook de HomePod krijgt nieuwe functies dankzij iOS 11.4, namelijk stereo-ondersteuning. Zo kun je twee HomePods koppelen tot een stereo-paar. Dit zou aanvankelijk al eerder in de firmware van de HomePod zitten, maar het was helaas niet op tijd af voor de release van de slimme speaker. Met stereo-ondersteuning klinkt muziek in huis nog beter, omdat het geluid van twee kanten komt. Hierdoor is het kopen van een tweede HomePod aantrekkelijker geworden.

#5 ClassKit en Schoolwerk

iOS 11.4 richt zich sterk op het onderwijs, dankzij het ClassKit-ontwikkelraamwerk. ClassKit werd tijdens het onderwijs-event in maart 2018 aangekondigd en is gericht op ontwikkelaars die educatieve apps willen ontwikkelen. Dit werkt samen met de nieuwe Schoolwerk-app voor de iPad, waarmee docenten de voortgang van studenten kunnen bekijken en opdrachten kunnen toewijzen. Ontwikkelaars hebben iOS 11.4 nodig om hun educatieve apps te laten samenwerken met ClassKit en de Schoolwerk-app. Het duurt dus nog wel even voordat we ClassKit en Schoolwerk in Nederlandse educatieve apps gaan zien.

Apple Schoolwork ClassKit

iOS 11.4 releasedatum

Apple heeft iOS 11.4 uitgebracht op 29 mei, nog net voordat iOS 12 wordt onthuld. Tijdens het eerstvolgende WWDC-event in juni 2018 kan de aandacht dan uitsluitend op de nieuwe functies in iOS 12 zijn gericht.

Zit je op meer grotere vernieuwingen te wachten, dan is iOS 12 waarschijnlijk meer voor jou. Apple zal deze nieuwe grote versie van iOS aankondigen tijdens de WWDC 2018 op 4 juni. In de zomer volgt daarvan een beta-periode, waarna de definitieve versie van iOS 12 in september verschijnt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 29 mei: Artikel bijgewerkt met de nieuwste info, waaronder releasedatum.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 mei 2018, 21:22
Categorie iOS
Onderwerp ios 11
Software iOS 11

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.