Hoofdkraan waterleiding

HomeKit werkt in iOS 11 met sprinklers, kranen en oudere accessoires

Apple gaat HomeKit uitbreiden met twee nieuwe producttypes: sprinklers en kranen. Ook wordt het mogelijk om oude producten met software-updates geschikt te maken voor HomeKit.

De keynote van WWDC is voorbij, maar vanuit de workshops en sessies druppelt nog steeds nieuwe informatie binnen. Apple gaat in HomeKit nu ook sprinklers en kranen ondersteunen. Ook wordt het makkelijker om accessoires in te stellen en reageren accessoires sneller op acties.

Hoofdkraan waterleiding

Sprinklers en kranen voor HomeKit

Het is de derde dag van WWDC 2017 en er zijn al heel wat details uitgelekt. Tijdens de keynote hoorden we weinig over HomeKit, behalve dan dat je er in iOS 11 speakers mee kunt aansturen. Er komen nog twee productcategorieën bij: sprinklers en kranen. In totaal heeft HomeKit nu ondersteuning voor 16 producttypes, waaronder garagedeuren, luchtverversers, stopcontacten en deurbellen. Helaas is het nog niet mogelijk om echt grote apparaten aan te sluiten, zoals koelkasten en wasmachines. Onder het kopje ‘kranen’ vinden we allerlei producten die de doorstroming van water regelen.

HomeKit-accessoires koppelen met NFC

Het wordt in iOS 11 makkelijker om HomeKit-accessoires te koppelen en wel op twee manieren: je kunt straks de QR-code gebruiken of met NFC koppelen. De QR-codes staan op de verpakking van accessoires en met de Woning-app kun je ze gemakkelijk scannen. Als producten een ingebouwde NFC-chip hebben kun je ze koppelen door ze dichtbij de iPhone te houden. We schreven eerder deze week al dat Apple NFC in de iPhone gaat openstellen voor het lezen van NFC-tags. Daardoor wordt de NFC-chip eindelijk voor meer dingen gebruikt dan alleen Apple Pay.

Ondersteuning voor oudere apparaten

Er komt een interessante nieuwe mogelijkheid in HomeKit, namelijk het toevoegen van oudere apparaten die vanuit de fabriek nog niet HomeKit-geschikt waren. Apple gaat toestaan om via software de authenticatie te regelen. Het betekent dat fabrikanten op een later tijdstip ondersteuning voor HomeKit kunnen toevoegen, zonder dat er een hardware-aanpassing nodig is. Alles wordt geregeld via een software-update. Het betekent ook dat accessoires niet meer de speciale chip nodig hebben, die Apple eerder verplicht stelde. Om de goedkeuring van fysieke accessoires te versnellen komen er geautoriseerde labs bij in de VS, China en het Verenigd Koninkrijk.

Apple verbetert verder de latency, oftewel de vertraging waarmee accessoires reageren. Een lamp of ander accessoire zou daardoor al binnen een seconde moeten reageren, nadat je een opdracht hebt gegeven. Nog een andere vernieuwing: HomeKit krijgt nieuwe triggers voor tijdsduur en aanwezigheid van mensen, zodat je je automatiseringsregels daarop kunt aanpassen. Als er mensen in een kamer zijn (of juist niet) kun je een bepaalde actie in gang zetten. Dit is bijvoorbeeld handig als je de lampen automatisch wilt laten uitgaan, maar alleen op momenten dat er niemand thuis is.

Eerder deze week schreven we al over AirPlay 2, dat het mogelijk maakt om speakers via HomeKit aan te sturen. Daarmee wordt het ook mogelijk om een multiroom-systeem te bouwen.

De presentatie van de nieuwe HomeKit-functies vond plaats op woensdagavond 7 juni van 18:00 tot 18:40 uur Nederlandse tijd. De sessie heet ‘What’s New in HomeKit’. Je kunt de presentatie via de vernieuwde WWDC-app nog eens bekijken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juni 2017, 20:19
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, water

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.