Raspberry Pi

Apple versoepelt regels voor HomeKit-accessoires, geen speciale chip meer nodig

Apple laat iedereen met HomeKit knutselen: je kunt nu met Arduino of Raspberry Pi je eigen HomeKit-accessoires maken voor persoonlijk gebruik, zonder dat een certificaat nodig is.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Wil je zelf knutselen met je eigen HomeKit-accessoires? Dan is er goed nieuws: Apple vereist niet langer een MFi-certificaat om HomeKit-apparaten te kunnen gebruiken. Elke ontwikkelaar kan zelf iets bouwen, bijvoorbeeld met een Raspberry Pi of Arduino.

Raspberry Pi

HomeKit-accessoires bouwen met Arduino en Raspberry Pi

Deze informatie was te horen op een WWDC-sessie voor ontwikkelaars. Eerder schreven we al dat Apple binnenkort ook sprinklers en kranen via HomeKit gaat ondersteunen. Bovendien is er geen fysieke chip meer nodig, maar kan de goedkeuring van HomeKit-apparaten met een software-certificaat plaatsvinden. Maar daar blijft het niet bij. Elke ontwikkelaar kan gaan knutselen met HomeKit-producten en -prototypes. Pas als je het als commercieel product op de markt wilt brengen zul je nog wel MFi-certificering moeten aanvragen en een percentage van de omzet aan Apple moeten afdragen.

Het is goed nieuws voor mensen die naar aanleiding van ons stappenplan al eens hebben zitten knutselen met HomeBridge en al een Raspberry Pi in huis hebben liggen. Met wat aanpassingen laat je het in de toekomst samenwerken met Apple’s HomeKit.

Apple vereist nog wel dezelfde zware encryptie om HomeKit-producten te mogen gebruiken. Bedrijven die al eerder het moeizame proces met een speciale chip hebben doorlopen, zullen wellicht niet blij zijn met de versoepeling van de regels. Voor anderen wordt het een stuk gemakkelijker, waardoor we steeds meer geschikte accessoires zullen zien.

Fabrikanten hebben in het verleden regelmatig geklaagd hoe lastig het is om accessoires te maken voor HomeKit. Toch is het nog steeds makkelijker voor fabrikanten om samen te werken met slimme speakers van Amazon en Google. Ontwikkelaars zijn voor deze platformen niet gedwongen om sterke encryptie te gebruiken en hoven ook geen certificatieproces te doorlopen. Apple ziet de sterke encryptie daarentegen als voordeel, zodat gebruikersdata beter beschermd zijn. Daardoor duurt het vaak wel langer voordat producten op de markt kunnen verschijnen.

Met de documentatie die Apple vrij geeft kan iedereen in ieder geval aan de slag met eigen HomeKit-projecten, zonder dat je lid hoeft te worden van Apple’s licentieprogramma. Elke geregistreerde ontwikkelaar krijgt toegang tot de documentatie.

Nieuwe HomeKit-opties voor automatische acties

Apple voegt in HomeKit meer triggers toe, bijvoorbeeld voor zonsopgang en zonsondergang. Op basis daarvan kun je je lampen automatisch laten inschakelen. Ook komen er triggers voor temperatuur, zodat je bij lagere temperaturen de verwarming automatisch kunt laten aanzetten. HomeKit houdt beter in de gaten of er mensen aanwezig zijn in een ruimte en is daardoor beter in staat om te bepalen of er iemand thuis is. Zodra de laatste persoon in huis vertrekt kan bijvoorbeeld het alarmsysteem worden ingeschakeld. Ook kun je in iOS 11 HomeKit-regels maken op basis van specifieke data en tijden.

Tenslotte kun je bepaalde apparaten tijdelijk inschakelen. Als je weet dat een huisgenoot ‘s nachts om drie uur thuiskomt kun je op dat tijdstip zorgen dat de deur open is en de tuinlampen branden.

Zelf kijken
De presentatie van de nieuwe HomeKit-functies vond plaats op woensdagavond 7 juni van 18:00 tot 18:40 uur Nederlandse tijd. De sessie heet ‘What’s New in HomeKit’. Je kunt de presentatie via de vernieuwde WWDC-app nog eens bekijken of in onderstaand artikel lezen wat we er eerder over schreven.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 augustus 2017, 13:03
Categorieën Accessoires, Diensten
Onderwerpen arduino, homekit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.