multiroom audio met Libratone Zipp

Met AirPlay 2 kun je muziek afspelen in meerdere kamers tegelijk

Apple gaat AirPlay 2 introduceren, waarmee je speakers voortaan vanuit de HomeKit Woning-app kunt aansturen, ook als ze in verschillende kamers staan. Bovendien kan iOS 11 standaard FLAC-muziekbestanden afspelen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple gaat in iOS 11 AirPlay 2 ondersteunen, een nieuw protocol voor het draadloos streamen van je muziek. Daarmee kun je een multiroom audiosysteem bedienen vanuit HomeKit, met speakers van verschillende merken. Ook kan iOS 11 straks FLAC-muziekbestanden afspelen zonder dat je speciale apps nodig hebt.


multiroom audio met Libratone Zipp

Misschien heb je wel eens verlekkerd gekeken naar de Sonos-speakers waarmee je makkelijk een multiroom-systeem kunt maken. Ze zijn alleen zo prijzig… In dat geval zou je nog even moeten wachten tot Apple’s nieuw aangekondigde protocol AirPlay 2 beschikbaar komt. Het is de opvolger van AirPlay en het biedt de mogelijkheid om een multiroom-muzieksystemen te bouwen met speakers van verschillende merken. Daarnaast zitten er nog meer handige functies in AirPlay 2.

Merken voor speakers voor HomeKit.
Bovenstaande merken gaan samenwerken met AirPlay 2.

AirPlay 2: multiroom-systemen via je Apple TV

AirPlay 2 zal pas dit najaar beschikbaar komen, samen met iOS 11. Met AirPlay 2 wordt het mogelijk om speakers te bedienen vanuit de HomeKit Woning-app. Je kunt dus direct vanaf je iPhone of iPad meerdere speakers in meerdere kamers aansturen. Daarbij kan de Apple TV dienstdoen als een soort hub, waardoor de speakers zelf geen AirPlay of HomeKit hoeven te ondersteunen.

HomeKit in iOS 11.

De samenwerking tussen AirPlay 2 en de Woning-app zorgt er ook voor dat meerdere mensen nummers kunnen toevoegen aan de afspeellijst, elk vanaf hun eigen toestel. Bestaande hardware werkt ook samen met AirPlay 2, maar daarvoor is wel een firmware-update nodig. Apple vermeldt in de kleine lettertjes:

AirPlay 2 vereist mogelijk nieuwe hardware of een softwareupdate voor bestaande speakers. Dit kan per fabrikant verschillen.

AirPlay 2 voor AirPort Express?

Fabrikanten zoals Bang & Olufsen, Bowers & Wilkins en Apple-dochter Beats zullen staan te springen om firmware-updates uit te brengen voor hun speakers, zodat ze beter kunnen concurreren met Sonos. Bose heeft al aangegeven dat ze AirPlay 2 op de meeste speakers die met Wi-Fi werken gaan ondersteunen, waaronder de SoundTouch. Andere fabrikanten hebben nog niet gereageerd. In de lijst staan verder nog Polk, Denon, Definitive Technology, Devialet, Naim en Bluesound.

Er zijn ook fabrikanten die minder vlot zullen zijn. Eén daarvan is Apple zelf: het is bijvoorbeeld maar de vraag of de AirPort Express nog een update krijgt voor AirPlay 2. Nu Apple de HomePod-speaker heeft aangekondigd is de kans groot dat ze alleen daar nog energie in steken. Die is met een prijskaartje van $349 wel een stuk duurder dan de €109 kostende AirPort Express.

AirPort Express

Dat betekent overigens niet het einde voor de AirPort Express, want je kunt gewoon de oude versie van AirPlay blijven gebruiken. Je kan de speakers alleen niet toevoegen als HomeKit-accessoire.

Met de eerdere versie van AirPlay kun je wel meerdere speakers aansturen, maar dit werkt alleen vanaf de Mac (niet vanaf een iOS-toestel).

Bekijk ook

Zo kun je muziek afspelen op meerdere AirPlay-apparaten tegelijk

Je kunt met AirPlay muziek op meerdere speakers en andere geschikte apparaten afspelen. We leggen uit hoe dit werkt op je iPhone, iPad, Apple TV en iTunes op de Mac.

Apple TV en AirPlay 2

Apple heeft nog niet officieel bevestigd dat de Apple TV 4 een update krijgt voor AirPlay 2, maar we gaan er wel vanuit, zeker omdat de Apple TV een HomeKit-hub is. De update voor AirPlay 2 zit vrijwel zeker verwerkt in tvOS 11, dat dit najaar uitkomt. De Apple TV zelf heeft geen speaker of koptelefoonaansluiting, maar is wel geschikt om een home theater-systeem aan te sluiten met een HDMI-kabel. Tijdens de WWDC-keynote beloofde Apple dat er later dit jaar meer informatie komt over nieuwe Apple TV-functies.

Apple Music vrienden luisteren naar

Apple Music: kijken waar vrienden naar luisteren

WWDC 2017 biedt nog meer nieuws voor muziekliefhebbers. Zo heeft Apple aangekondigd dat er kleine verbeteringen komen in de Muziek-app. Je kunt straks op het tabblad Voor Jou zien waar je vrienden naar luisteren, net als in Spotify het geval is.

Met de nieuwe MusicKit API kunnen ontwikkelaars functies van Apple Music inbouwen in hun eigen apps. Zo gaat Nike zorgen dat de hardloop-app Nike+ Run Club afspeellijsten biedt voor workouts en hardlopen. Ook Shazam is van plan om met Apple Music te gaan samenwerken.

iOS 11 ondersteunt FLAC muziekformaat

Apple gaat in iOS 11 ook de mogelijkheid bieden om FLAC audiobestanden af te spelen, zonder dat je daarvoor speciale apps nodig hebt. De functie om muziek in hogere kwaliteit af te spelen is standaard aanwezig in het besturingssysteem. Het is ook onderdeel van de nieuw aangekondigde app Bestanden (Files), die wordt meegeleverd in iOS 11. Tot nu toe bood Apple ook in iTunes geen mogelijkheid om FLAC af te spelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
25 januari 2018 om 16:06
Onderwerp
Categorie
Diensten
14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.