32-bit apps in iOS 11

Officieel: 32-bit apps werken niet langer in iOS 11

Vanaf iOS 11 maakt Apple definitief de overstap naar 64-bit apps. Verouderde 32-bit apps zijn niet langer te gebruiken in iOS 11 en ook macOS High Sierra neemt afscheid van 32-bit.

De geruchten wezen er al op, maar nu is het officieel. Met ingang van iOS 11 stopt Apple met de ondersteuning voor 32-bit apps. Dat blijkt uit tests die we met de eerste beta van iOS 11 hebben uitgevoerd. Het lukt niet meer om 32-bit apps te starten. Ook op de Mac is Apple begonnen met het uitfaseren van 32-bit ondersteuning.

32-bit apps in iOS 11

In iOS 11 is 64-bit de standaard

Sinds iOS 10.3 wordt bij verouderde apps een melding getoond dat deze niet meer werken op toekomstige versies van het iOS-besturingssysteem. In eerdere versies werd alleen gewaarschuwd dat apps je device mogelijk trager zouden maken. Apple grijpt nu, zoals verwacht, de introductie van iOS 11 aan om volledig over te stappen op 64-bit apps. Dit betekent concreet dat 32-bit apps straks niet meer zullen werken en dat 64-bit de nieuwe standaard is.

We probeerden het met verouderde apps in iOS 11. Voorheen kreeg je een melding, waarna je de app gewoon kon gebruiken. In iOS 11 is dat niet meer het geval: je hebt nu de keuze uit OK om de melding te sluiten of Learn More om meer informatie op te vragen. Momenteel stuurt deze knop je overigens nog niet door naar een pagina met meer informatie.

32-bit apps niet meer vindbaar

Apps die nog niet zijn aangepast voor 64-bit, zijn niet meer te vinden met de zoekfunctie in de App Store. Dat geldt bijvoorbeeld voor apps als Tap Tap 4, Pontveer en Boggle. Als je ze zoekt op een toestel met iOS 10 zul je ze nog wel in de zoekresultaten zien, maar op ons testtoestel met iOS 11 zijn ze onvindbaar. Heb je een lokale kopie van de app in iTunes staan, dan kun je ze nog wel proberen te installeren, maar in feite heb je er niets aan.

Overstap naar 64-bit is logisch
De overstap naar 64-bit als norm is logisch. Sinds 2013, toen de iPhone 5s op de markt kwam, roept Apple ontwikkelaars al op hun apps geschikt te maken voor 64-bit. Sinds februari 2015 geldt de norm voor alle apps die voor de App Store worden ingediend. Het heeft dan ook vooral invloed op apps die al langere tijd niet meer worden bijgewerkt. Met de functie Appcompatibiliteit in iOS kon je al enige tijd zelf controleren welke apps in de toekomst niet meer werken en eventueel op zoek gaan naar een alternatief.

‘200.000 verouderde apps in de App Store’
Uit een inventarisatie in maart dit jaar bleek dat het hierbij mogelijk om zo’n 200.000 apps zou kunnen gaan. Dit zijn apps die nog in de App Store staan, maar al in tijden niet zijn bijgewerkt. In iOS 11 zullen deze apps onbruikbaar worden. In aanloop naar WWDC leek het er zelfs al even op dat 32-bit apps niet meer in de zoekresultaten van de App Store voorkomen.

iOS 11 alleen voor 64-bit toestellen

De afschaffing van 32-bit geldt niet alleen voor apps, het geldt ook voor toestellen. Met de komst van iOS 11 heeft Apple definitief afscheid genomen van toestellen met een 32-bit processor. De iPhone 5, iPhone 5c en iPad 4 zullen dan ook niet geschikt zijn voor iOS 11. In onderstaand artikel lees je welke toestellen geschikt zijn voor iOS 11.

macOS High Sierra neemt afscheid van 32-bit

Voor Mac-gebruikers gaat er ook iets veranderen, al krijgen zij nog wat uitstel. Apple heeft ontwikkelaars verteld dat macOS High Sierra de laatste versie van het besturingssysteem is dat nog goed samenwerkt met 32-bit apps. Vanaf januari 2018 moeten alle nieuwe apps die bij de Mac App Store worden ingediend 64-bit ondersteunen. Vanaf juni 2018 geldt dit ook voor updates van bestaande apps. Er zal ook hier dus gaandeweg een verplichte overstap naar 64-bits gaan gelden. Over zo’n anderhalf tot twee jaar zullen 32-bit Mac-apps niet meer te gebruiken zijn. De meeste gangbare Mac-apps hebben al de overstap gemaakt naar 64-bit. Via de Activiteitenweergave kun je achterhalen welke apps nu nog 32-bits zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2017, 12:17
Categorieën Apps, iOS
Onderwerpen ios 11, wwdc 2017

iOS 11

Lees alles over iOS 11, de grote update die in september 2017 verscheen. Lees hier alles over de vernieuwingen, ontdek onze beste iOS 11 tips en krijg hulp als je problemen hebt bij de installatie. De opvolger is iOS 12 voor iPhone en iPad.

iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.