Apple Podcasts-sessie op WWDC 2017

Podcasts-app krijgt in iOS 11 meer statistieken en seizoenen

De Podcasts-app in iOS 11 krijgt meer statistieken, zodat podcast-makers weten wanneer luisteraars afhaken. Ook kunnen ze seizoenen en vaste volgorde aangeven.

Apple’s eigen Podcasts-app is niet de beste, maar wordt wel veel gebruikt. Tijdens de workshops van WWDC 2017 kondigde Apple enkele nieuwe functies aan. Zo kunnen podcast-makers nu aangeven dat je afleveringen in een bepaalde volgorde moet luisteren en kun je precies zien waar luisteraars zijn afgehaakt.


iOS 11 Podcasts-app

Podcasts in iOS 11

“Apple Podcasts is de beste plek om audioverhalen te ontdekken die vermaken, informeren en inspireren”, was de tekst waarmee Apple de workshop opende. Dat mag wel zo zijn, maar doorgewinterde podcast-luisteraars kiezen liever Castro, Overcast, Pocket Casts of een van de betere podcast-apps van derden. Toch gebruiken miljoenen mensen de Podcasts-app op de iPhone, simpelweg omdat het standaard op het toestel staat. Misschien is de Podcasts-app wel de meestgebruikte methode wereldwijd.

In iOS 11 krijgt de Podcasts-app een nieuw uiterlijk, dat meer op Apple Music lijkt. Maar er is meer: makers van podcasts kunnen straks structuur aanbrengen, zodat ze bijvoorbeeld met seizoenen kunnen werken. Ze kunnen ook aangeven of een bepaalde aflevering een teaser is, een volledige aflevering of bonusmateriaal. De Podcasts-app herkent deze markeringen en laat de structuur zien die de maker heeft bedoeld.

Bekijk ook

Alles over het luisteren van podcasts op de iPhone en iPad

Met podcasts luister je naar allerlei onderwerpen op je iPhone of iPad. Dat kan bijvoorbeeld met de Podcasts-app op de iPhone en iPad. In dit artikel lees je alles over podcasts beluisteren en hoe je dat doet via de officiële app op de iPhone en iPad.

Je kunt in iOS 11 volledige seizoenen van een podcast downloaden. Ook weet de Podcasts-app voortaan of je de afleveringen in een bepaalde volgorde moest luisteren, of dat je met de meest recente kunt beginnen. Een goed voorbeeld daarvan is de China History Podcast, die hieronder is te zien. Daarin vind je bijvoorbeeld een serie afleveringen rondom de geschiedenis van Hongkong, genummerd 1 tot en met 10. Ook is er een serie afleveringen over de Culturele Revolutie en over de geschiedenis van thee. Met de tools in iOS 11 hadden die structuur kunnen krijgen.

Podcasts-app iOS 11 serie met vaste volgorde

De indeling in seizoenen kan handig zijn voor radioprogramma’s die zijn omgezet naar een podcast en waarbij je te maken hebt met een zomer- of winterstop. Omdat podcast-feeds in feite slechts tekstbestanden zijn, kunnen andere podcast-apps ook rekening houden met deze nieuwe mogelijkheden.

Meer statistieken over podcasts

Een andere grote verbetering is dat podcast-makers meer data krijgen over de afleveringen die ze maken. Podcasters weten nu alleen als een aflevering is gedownload, maar ze weten niet of mensen ernaar hebben geluisterd. In iOS 11 gaat dat veranderen: voortaan is bekend of de aflevering is beluisterd, hoe lang en wanneer iemand is afgehaakt. Ook kun je zien of mensen de reclameblokken hebben beluisterd, of hebben doorgespoeld. Uiteraard houdt Apple daarbij rekening met de privacy van de gebruikers: de podcast-maker weet wel dat mensen de reclames hebben overgeslagen, maar kan niet zien wie dat was.

Apple verzamelt de anonieme data van de luisteraars, zodat de maker weet waar mensen zijn gestopt en hebben doorgespoeld. Daardoor krijgen ze een beter beeld in hoeverre een podcast daadwerkelijk wordt beluisterd. Misschien ontdekken ze dan, dat twee uur durende podcasts niet meer werken en dat het echt niet langer dan 20 minuten moet duren. Helaas gelden die statistieken alleen voor Apple’s eigen Podcasts-app, en hoeveel die app veel wordt gebruikt, is je daarmee de pro-luisteraars die van gespecialiseerde apps zoals Overcast gebruik maken.

Helaas heeft Apple geen handige nieuwe functies voor gebruikers toegevoegd aan de app, zoals slim variëren van de snelheid bij langzame sprekers of het automatisch inkorten van stiltes.

Bekijk ook

Dit zijn de beste podcast-apps voor iPhone en iPad

Wat zijn de beste apps om op je iPhone en iPad podcasts mee te kunnen beluisteren? Overcast, Castro of misschien Apple's eigen app? Dat lees je hier in dit overzicht van de beste podcast-apps voor iPhone en iPad.

Podcasts-workshop op WWDC 2017

Zelf kijken? De workshop over Apple’s nieuwe Podcasts-functies is te bekijken op de website van Apple. De sessie heet simpelweg ‘Apple Podcasts’.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 juni 2017 om 14:35
Onderwerp
Categorie
Apps
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.