apple_music_banner

Apple Music maakt (soms) je bestaande muziekcollectie kapot

Apple Music kan je bestaande muziekcollectie aardig overhoop halen, als je iCloud-muziekbibliotheek inschakelt. Je raakt unieke opnames, albumhoezen en andere info kwijt.

apple-music-mijn-muziek-1Ben je een muzieksnob, die jarenlang bezig is geweest met het verzamelen van unieke opnames, dan kun je Apple Music misschien maar beter overslaan. Een paar dagen na de lancering van Apple Music klagen mensen dat er chaos in hun muziekcollectie is opgetreden: verkeerde albumhoezen, dubbele nummers, kapotte afspeellijsten… sommige mensen zien dat hun muziekcollectie in iTunes is vernield. Het heeft voornamelijk te maken met de iCloud-muziekbibliotheek


Als je dit inschakelt (via Instellingen > Muziek > iCloud-muziekbibliotheek), zal Apple Music proberen om jouw muzieknummers te matchen met de nummers in de Apple Music-bibliotheek. Dit is vergelijkbaar met iTunes Match. Een unieke bootleg-opname van jouw favoriete artiest kan zomaar worden vervangen door de standaard plaatopname. Argh!

Lees ook: Thuisdeling voor muziek niet meer mogelijk in iOS 8.4 en Apple Music en DRM, hoe zit dat?

Apple Music vervangt je nummers ongevraagd

Bij Google’s muziekdienst heb je nog de mogelijkheid om een onjuiste match te vervangen door een muziekbestand, die je uploadt van je pc of Mac. Als je op een later moment muziek gaat streamen, hoor je dan altijd nog het originele nummer, zoals je het ook lokaal hebt staan. Bij Apple Music krijg je die mogelijkheid niet: daarbij worden nummers ongevraagd vervangen.

Dat was trouwens al een probleem bij iTunes Match: expliciete teksten werden ongevraagd vervangen door gecensureerde versies en mono-opnames moesten plaats maken voor stereo-versies. Gaandeweg is dat wel verbeterd, maar er zijn nog steeds mensen die klagen over de rücksichtslose manier waarop Apple muziekcollectie ‘op orde brengt’.

Er zijn mensen die een mooie muziekcollectie hebben opgebouwd met lossless nummers, voorzien van albumhoezen in hoge resolutie en de juiste artiesteninfo. Die informatie kan je gedeeltelijk kwijtraken als Apple Music’s matching-mechanisme in actie komt.

apple_music_banner

De oplossing: meer controle voor de gebruiker

Wat is de oplossing? Apple zou je de mogelijkheid moeten geven om bepaalde albums en afspeellijsten veilig te stellen. Je zou die nummers moeten kunnen markeren: je wilt ze intact houden en ze moeten niet worden gematcht met Apple’s muziekbibliotheek. Er is momenteel maar één optie om zeker te weten dat je niets kwijtraakt: maak eerst een goede backup van je iTunes-muziekbibliotheek voordat je iCloud-muziekbibliotheek inschakelt in combinatie met Apple Music.

Een alternatief is om een apart iTunes-account aan te maken om mee te testen. Maar ja, dan moet je ook weer twee iTunes-bibliotheken onderhouden. Da’s niet handig.

Afhankelijkheid van iCloud-muziekbibliotheek

Wil je offline afspeellijsten van Apple Music opslaan, dan ben je verplicht om iCloud-muziekbibliotheek in te schakelen. Daarbij geef je dus ook meteen toestemming om jouw lokale muziekbibliotheek te matchen, terwijl je alleen maar offline wilde luisteren. Overigens blijft het probleem daar niet bij, want bij het matchen speelt ook een probleem rond DRM, waar we in een apart artikel aandacht aan besteden.

Ook vervelend: Apple Music werkt nog niet goed

Als dit het enige probleem zou zijn, valt er nog wel mee te leven: maak een backup van je iTunes-muziekcollectie en na de proefperiode zet je gewoon je oude iTunes-bibliotheek weer terug. Maar bij Apple Music zelf zitten ook nog wel de nodige storingen en problemen. Zelf merkte ik, dat mijn proefperiode opeens weer was afgelopen. Na wat klooien met instellingen voor Delen met gezin bleek het opeens weer te werken. Voormalig iCulture-redacteur Bart zag zijn zelfgemaakte afspeellijsten opeens weer verdwijnen:

Apple Music is niet het droomdebuut waar we op hadden gerekend. Misschien moeten we ons erop instellen, dat productlanceringen tegenwoordig wat rommeliger verlopen dan we van Apple (‘It just works!’) gewend zijn.

Neem alleen al het aanmeldingsproces voor de proefperiode van Apple Music. Na een verwarrende hoeveelheid stappen en een rare melding dat je tóch (niet) moet betalen, heb je eindelijk een proefabonnement afgesloten. Zo’n verwarrend aanmeldingsproces zijn we van Apple niet gewend.

Voor optimistischer nieuws rondom Apple Music: lees ons dossier Apple Music. Ben je er helemaal klaar mee, dan kun je Apple Music ook verbergen op de iPhone, iPad en Mac.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juli 2015, 13:50
Categorie Diensten
Onderwerpen afspeellijst, apple music, muziek
28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.