Final Cut Pro op iPad

Alles over Final Cut Pro, de professionele videosoftware van Apple

Nu ook op de iPad!
Met Final Cut Pro haal je professionele videomontagesoftware in huis. In deze gids vertellen we je over de belangrijkste functies en of het iets voor jou is.

Als het om professionele videobewerking gaat, zijn er twee grote spelers: Adobe Premiere Pro en Apple’s Final Cut Pro. Beide programma’s zijn zeer uitgebreid en geschikt voor professioneel gebruik. In deze gids focussen we ons op de belangrijkste functies van Final Cut Pro. De Mac-software is nogal duur, maar gelukkig biedt Apple je de mogelijkheid om het eerst 30 dagen gratis te proberen. En bij de compleet nieuwe iPad-versie kun je per maand betalen. Ook is er speciale onderwijskorting voor het gehele pakket.

Is Final Cut Pro iets voor mij?

Voor videobewerking heeft Apple twee verschillende softwaretitels: iMovie voor consumenten en Final Cut Pro voor professionals. iMovie is gratis te installeren op iPhone, iPad en Mac en is bedoeld voor gewone gebruikers die af en toe een video willen bewerken. Het is een simpel programma dat je snel onder de knie hebt. Final Cut Pro is daarentegen bedoeld voor serieuze filmprojecten. De aanschafprijs (vooral op de Mac) is vrij hoog, dus we raden aan om te beginnen met iMovie voordat je serieus geld gaat uitgeven aan Final Cut Pro. Bij de iPad-versie ligt de lat iets lager: daar kun je voor een paar euro per maand de software proberen, om te ontdekken of het iets voor je is. Mocht het te ingewikkeld zijn, dan kun je altijd weer voor iMovie kiezen.

Final Cut Pro op de iPad

Apple heeft Final Cut Pro in mei 2023 officieel uitgebracht op de iPad. Gebruikers vroegen al langer om professionele tabletsoftware, met name voor de iPad Pro. De interface lijkt op die van de Mac, maar is geoptimaliseerd voor het touchscreen. Ook is de prijsstelling heel anders: in plaats van een groot eenmalig bedrag, betaal je per maand of jaar voor je app-abonnement. Daardoor is de iPad-versie toegankelijker voor mensen die de software maar tijdelijk hoeven te gebruiken. Het kost €4,99 per maand of €49,- per jaar en je kunt het 1 maand gratis proberen.

Apple heeft Final Cut Pro voorzien van machine learning, waardoor er ook functies in zitten die we niet van de desktop kennen. Je hebt een iPad met M1-chip of nieuwer nodig.

Final Cut Pro camera-modus

Speciale iPad-functies in Final Cut Pro

In Final Cut Pro vind je diverse functies die je ook van de desktopversie kent, zoals kleurcorrecties. Ook is er een Magnetic Timeline om doorheen te navigeren, fragmenten te verplaatsen en snel nauwkeurige bewerkingen te kunnen uitvoeren. Maar er zitten ook een paar nieuwe functies in, die je alleen op de iPad vindt. We nemen ze hieronder met je door. De iPad-versie van Final Cut Pro heeft een nieuwe touch-interface met intuïtieve tools. Het keuzewiel maakt videobewerking gemakkelijker en je kunt met Multi-Touch alles intuïtief met je vingers bedienen.

Dit zijn de 4 nieuwe functies:

Apple Pencil-ondersteuning

Final Cut Pro voor iPad is volledig aangepast voor gebruik van de Apple Pencil. Met Live Drawing kun je met de Apple Pencil direct op videomateriaal tekenen en schrijven. Je kunt deze tekst of tekeningen ook voorzien van animaties. Heb je een iPad Pro met M2-chip, dan kun je met de hover-functie van Apple Pencil snel door beeldmateriaal scrollen en voorvertoningen bekijken, zonder het scherm aan te raken. Met een Magic Keyboard of Smart Keyboard Folio kun je je workflow versnellen. En in de referentiemodus op de 12,9-inch iPad Pro kun je nauwkeurige kleurcorrecties toepassen. Hieronder zie je het gebruik van Final Cut Pro met Apple Pencil:

Final Cut Pro met Apple Pencil

#2 Keuzewiel

Het keuzewiel is nieuw in Final Cut Pro op de iPad. Dit is een digitaal wiel, dat aan de zijkant van het scherm verschijnt. Je kunt door de clips in je tijdlijn bladeren en nauwkeurige selecties maken. Apple belooft dat het keuzewiel editen gemakkelijker dan ooit maakt en je in staat stelt om je content op nieuwe manieren te gebruiken. Hieronder zie je het keuzewiel in actie:

Final Cut Pro op iPad

#4 Nieuwe Pro-cameramodus

In Final Cut Pro voor iPad vind je een nieuwe professionele cameramodus. Je kunt hiermee video van hoge kwaliteit opnemen in staande of liggende modus. Ondertussen controleer je het geluid en de beschikbare opnametijd en stel je handmatig scherp of pas je de witbalans of sluitertijd aan. Je hebt daardoor maar één device nodig om opnames te maken en je materiaal vervolgens te bewerken en te publiceren. Heb je een iPad Pro met M2-chip, dan kun je ook ProRes-video opnemen.

Ook nieuw is de multicam-videobewerking. Dit houdt in dat je fragmenten automatisch kunt synchroniseren en in één keer bewerken. Met één tik op het scherm kun je de kijkhoek van een multicam-fragment veranderen. Hieronder zie je de multicam-functie in actie.

Final Cut Pro multicam

#4 Machine learning

De iPad-versie van Final Cut Pro bevat veel nieuwe machine learning-functies. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de kracht van Apple Silicon, om tijdrovende bewerkingstaken te versnellen. Je kunt multicam-clips of beeldmateriaal vanuit verschillende kijkhoeken gemakkelijk met elkaar synchroniseren en bewerken.

Ook is er de Scene Removal Mask om in een fragment snel de achtergrond achter een onderwerp te verwijderen of te vervangen. Zonder dat je een groen scherm nodig hebt! Met Auto Crop kun je beeldmateriaal aanpassen naar verticaal, vierkant of een andere beeldverhouding en met stemisolatie verwijder je snel ongewenste achtergrondgeluiden.

Apple iPad met Final Cut Pro

Tot slot bevat Final Cut Pro ook nog allerlei professionele graphics, effecten en audio. Zo kun je je materiaal verrijken met HDR-achtergronden, bewegende patronen en soundtracks, die worden afgestemd op de lengte van de video. Mediamateriaal uit Bestanden of Foto’s kun je rechtstreeks gebruiken in je Final Cut Pro-projecten. Ook kun je projecten importeren die gemaakt zijn in iMovie voor iOS. Heb je op de iPad een Final Cut Pro-project aangemaakt, dan kun je dit exporteren naar de Mac en daar verder gaan werken.

Final Cut Pro op de Mac

Final Cut Pro op de Mac

Final Cut Pro op de Mac bestaat al veel langer en kan eventueel voorgeïnstalleerd worden geleverd bij aankoop van een Mac. Je betaalt een eenmalig gedrag. De desktopsoftware van Final Cut Pro is uitsluitend verkrijgbaar voor de Mac en dus niet voor Windows. Het biedt een breed scala aan geavanceerde functies en tools voor videobewerking.

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

  • Professionele videobewerking: Met Final Cut Pro kun je video’s bewerken op professioneel niveau. Je kunt clips bijsnijden, samenvoegen, splitsen en opnieuw ordenen. Het biedt ook geavanceerde bewerkingsopties, zoals het aanpassen van de kleuren, het toepassen van visuele effecten, het verbeteren van de audiokwaliteit en het toevoegen van titels en ondertitels.
  • Geavanceerde kleurcorrectie: Final Cut Pro bevat krachtige kleurcorrectietools waarmee je de kleurweergave van je video’s kunt aanpassen en verbeteren. Je kunt de belichting, verzadiging, tint en andere parameters aanpassen. Daarnaast biedt het ondersteuning voor high dynamic range (HDR) en log-bestanden, waardoor je nog meer controle hebt over de kleurgradatie.
  • 3D- en 360°-bewerking: Final Cut Pro is geschikt voor 3D- en 360°-video’s, waardoor je spectaculaire ervaringen kunt maken. Je kunt er zelfs virtual reality-content (VR) mee maken.
  • Geavanceerde audiobewerking: Het geluid van je video moet ook goed zijn. Naast videobewerking biedt Final Cut Pro uitgebreide audiobewerkingsmogelijkheden. Je kunt audiosporen aanpassen, achtergrondgeluid verminderen, geluidseffecten toevoegen en de audiokwaliteit verfijnen. Bovendien kun je gebruikmaken van professionele audioplugins en mixen in surround sound.
  • Geoptimaliseerd voor Mac: Final Cut Pro is geoptimaliseerd voor de Mac-hardware van Apple, waardoor je kunt rekenen op maximale prestaties. Het maakt gebruik van de kracht van de hardware voor een vloeiende weergave en snelle rendering, zelfs bij het werken met grote projecten of hoge-resolutievideo’s. Vooral bij Apple Silicon mer je het verschil.
  • Werkt probleemloos samen met andere Apple-producten: Als onderdeel van het Apple-ecosysteem werkt Final Cut Pro naadloos samen met andere Apple-producten en -services. Je kunt video’s importeren vanaf je iPhone of iPad.

Grafische prestaties
Het bewerken van video kan een zware taak zijn voor jouw Mac. Het is daarom van belang dat je zeker weet dat je een geschikte Mac hebt voor videoproductie. Heb je een MacBook Air met ventilator, dan zal deze sneller aanspringen en zal het monteren langer duren. Afhankelijk van je wensen en budget kun je voor een MacBook Pro, Mac Studio of Mac Pro gaan. Veel functies van Final Cut Pro vereisen ook een krachtige grafische kaart (GPU) en veel geheugen.

Meer handige Final Cut Pro functies

Naast bovenstaande grotere functies heeft Final Cut Pro op de Mac nog meer noemenswaardige functies die we niet uitgebreid zullen bespreken, maar wel willen noemen:

  • HDR: met HDR-ondersteuning komt je video pas echt tot leven dankzij het betere kleurcontrast.
  • ProRes RAW: heb je een geschikte camera, dan zul je blij worden van ondersteuning voor de extreem hoge ProRes RAW-kwaliteit. Tot wel 6 streams op 8K-kwaliteit of 23 streams met 4K op een geschikte Mac.
  • Extensies: gebruik workflow-extensies om het aantal functies verder uit te breiden met bijvoorbeeld samenwerken en vertalen.
  • Synchronised Clips: met deze functie wordt audio automatisch aan video gekoppeld en gesynchroniseerd.

Final Cut Pro gratis proberen en kopen

Voordat je de aanschaf doet heb je de mogelijkheid om deze dure software eerst 30 dagen gratis te proberen. Na de proefperiode worden projecten niet verwijderd, maar om verder te monteren zul je de aankoop moeten doen. Apple biedt een speciale onderwijskorting voor het gehele professionele pakket.

Op de iPad kun je Final Cut Pro ook 30 dagen gratis proberen. Daarna kun je voor €4,99 per maand of voor €49,99 per jaar een abonnement afsluiten.