shutterstock_255447811

Vakantiefoto’s delen met vrienden en familie: 7 handige apps

Vakantiefoto's delen met vrienden en familie doe je eenvoudig met deze apps en diensten voor iPhone en iPad. Laat je familie meekijken met de vakantiefoto's of deel ze met vrienden.

Vakantiefoto’s delen met familie en vrienden

Foto’s met de wereld delen doet bijna iedereen. Veel mensen gebruiken Instagram of Facebook, anderen gebruiken liever Twitter. Maar wat als je nou de foto’s van de vakantie alleen aan je moeder wilt laten zien? Of je wilt de vakantiefoto’s alleen met je geliefde delen? Daar zijn inderdaad betere oplossingen voor. Als je terug bent van vakantie of nog aan het strand ligt kun je je foto’s met anderen delen dankzij deze diensten. In deze gids bespreken we dan ok hoe je je vakantiefoto’s kunt delen binnen een beperkte groep, bijvoorbeeld je directe vrienden of je partner.


shutterstock_255447811

#1 Vakantiefoto’s delen via iCloud-fotodelen

Elke iPhone-gebruiker kent wel de mogelijkheid om foto’s in iCloud op te slaan. Maar je kunt via iCloud ook foto’s delen met vrienden en familie:

 1. Schakel hiervoor eerst het delen van foto’s in via Instellingen > [jouw Apple ID] > iCloud > Foto’s > iCloud-fotodelen.
 2. Daarna open je de Foto-app op de iPhone of iPad, om je eerste gedeelde album te maken.
 3. Het tabblad Gedeeld in de app bevat de gedeelde albums.
 4. Met een plusje voeg je een nieuw gedeeld album toe dat je een herkenbare naam geeft, bijvoorbeeld ‘Parijs 2018’.
 5. Op het volgende scherm vul je de namen in van mensen die het album mogen bekijken. Dit zullen meestal iCloud-mailadressen zijn, want deze manier van fotodelen is vooral handig voor mensen die iPhones, iPads of Macs gebruiken.

iCloud Fotodelen instellen

Je kunt iCloud natuurlijk ook gewoon gebruiken voor het backuppen van vakantiefoto’s op je iPhone.


#2 Vakantiefoto’s delen via Google Foto’s

Google Foto’s is een handige en gratis online opslagdienst voor foto’s. Je kunt bij Google Foto’s gebruikmaken van je Google opslagruimte die je ook voor Gmail en Google Drive gebruikt. Je kunt met deze dienst je originele foto’s uploaden. Wil je gebruik maken van de optie om onbeperkt gratis foto’s te upload, dan worden ze volgens Google alleen gecomprimeerd als ze groter zijn dan 16 megapixel. Je kunt ook video’s van maximaal 1080p toevoegen. Hoe meer foto’s je toevoegt, hoe interessanter de app wordt. Google gebruikt slimme algoritmes om jouw foto’s makkelijk vindbaar te maken. Zo kun je zoeken op strand of zee voor al je foto’s aan de kust en eten of drinken voor alle lekkernijen. Je kunt zelfs een emoji gebruiken om je foto’s te vinden. Een boom-emoji laat je al je foto’s in het bos zien. Deze slimme zoekfuncties maken van Google Foto’s een geavanceerde fotodienst waarmee je op een terras binnen enkele minuten een foto van die ene vakantie 10 jaar geleden tevoorschijn haalt. Er is tevens een assistent-functie die automatisch mooie collages en video’s van jouw foto’s maakt.

Bij Google Foto’s bepaal je zelf welke foto’s je met vrienden deelt. Nadat je de foto’s in een map Albums hebt gezet, maakt de app een link aan die je met anderen kunt delen. Alleen mensen die de rechtstreekse link weten, krijgen toegang tot het album. Zij kunnen door de foto’s bladeren, een diashow bekijken en meemaken wat jij zoal hebt gedaan op vakantie. Bij het delen van de link heb je ook de optie om anderen foto’s te laten toevoegen aan jouw album. Zo heb je bij een vakantie of feestje de foto’s van iedereen bij elkaar.


#3 Vakantiefoto’s delen via Dropbox

Dropbox is in combinatie met de officiële iPhone-app een prima dienst om je vakantiefoto’s te beheren. Ga je naar het tabblad met je foto’s, dan kun je met de balk bovenin het scherm de Camera-uploads inschakelen. Dit zorgt ervoor dat je telkens als je een foto maakt met de reguliere camera-app, de foto automatisch wordt geüpload naar Dropbox. Je vindt ze terug in de map Camera Uploads. Natuurlijk wil je op vakantie niet constant dataroaming gebruiken om je foto’s via 4G naar Dropbox uploaden. Zet daarom de schakelaar bij Mobiele data gebruiken uit, zodat de upload pas begint als je bijvoorbeeld in het hotel op het draadloze netwerk zit. In de instellingen kun je nog regelen dat dit proces op de achtergrond verloopt.

Vakantiefoto's delen met Dropbox

Een verzameling foto’s met anderen delen is erg makkelijk. De ontvanger hoeft geen abonnee van Dropbox te zijn. Het is voldoende om de link te openen die je met de app verstuurt.

 1. Maak eerst een folder door in de mappenstructuur rechtsboven op de drie puntjes te tikken en Map maken te kiezen.
 2. Met het plusje onderin het scherm kun je foto’s uploaden. Dat gaat gelukkig met meerdere bestanden te tegelijk.
 3. Is de verzameling foto’s compleet, dan klik je op de deelknop rechts bovenaan (te herkennen aan het poppetje met een plus) en kies je een e-mail of tekstbericht.

Je kunt vanuit de mappenstructuur ook op de map van links naar rechts vegen om de deelfunctie weer te geven. Vergeet niet dat iedereen die deze link in handen krijgt de foto’s kan openen, niet alleen de persoon aan wie het bericht is verzonden. De ontvanger krijgt op zijn iPhone een webpagina te zien met de foto’s klein afgebeeld. Als je erop tikt komen ze groot in beeld en kun je met pijltjes navigeren. Op de iPad en de desktop komt daar nog een knopje bij om de lijst met bestanden te bekijken.


#4 Vakantiefoto’s delen met Microsoft OneDrive

Microsoft OneDrive vakantiefotosMet de OneDrive-apps van Microsoft kun je al je vakantiefoto’s organiseren, bekijken en delen met vrienden of familie. Al je foto’s worden bovendien gesynchroniseerd tussen al je apparaten zoals je iPhone en iPad. Je kunt na je laatste vakantie een selectie maken en specifieke foto’s in albums zetten. Zo zorg je ervoor dat wanneer je het fotoalbum wilt delen, alleen jouw favoriete foto’s voor de ander zichtbaar zijn. Om een album met foto’s te delen hoef je alleen maar de speciale link die de app aanmaakt naar je vrienden, familie of kennissen te sturen. De link opent in de app bij de mensen die deze hebben geïnstalleerd. Heb je de app niet dan kun je de link gewoon in je browser bekijken, je hebt daar geen OneDrive account voor nodig.

Je kunt je foto’s ook snel terugvinden met de automatische label-functie. Het systeem herkent objecten op jouw foto’s en hangt daar automatisch labels aan. Bij een zoekopdracht kijkt OneDrive ook naar deze labels. Je kunt een onjuist label altijd makkelijk verwijderen. Met de OneDrive-app kun je de meest recente foto’s en fotoalbums ook op je Apple Watch te bekijken.


#5 Vakantiefoto’s delen met Flickr

Flickr lijkt misschien vergane glorie, maar het is een van de beste diensten als je veel foto’s wilt opslaan. Sterker nog, de gratis dienst biedt 1 terabyte opslagruimte, dus daar kun je met gemaak honderdduizenden foto’s op kwijt. Je kunt het beste de officiële app gebruiken als je veel met Flickr werkt, want die kan ook automatisch je foto’s uploaden. Vanuit deze app kun je foto’s maken met filters en er vervolgens tags, locatie en personen aan toevoegen. Door de rechten van de foto’s op privé te zetten, kunnen anderen niet meekijken.

Flickr iPhone-appWil je een verzameling foto’s met anderen delen, dan is het in ieder geval nodig dat ze in een set terechtkomen. Heeft degene aan wie je de foto’s wilt tonen zelf ook deze app, dan hoeft hij alleen een foto aan te tikken, nog een keer tikken om het menu te verwijderen en dan de afspeelknop gebruiken om de diavoorstelling te laten starten. Ben je er niet zeker van of de andere persoon Flickr gebruikt, dan ga je zelf in het hoofdmenu naar de juiste set, tik je op de deelknop en kies je ervoor een e-mail te versturen met de link naar deze set foto’s. De ontvanger kan op zijn iPhone, iPad of desktop de link openen en meteen de diavoorstelling starten. Daarvoor hoeft hij geen account bij Flickr te hebben.

Foto’s naar je Flickr-account sturen kan dus meteen nadat je de foto hebt genomen of door ze in de app uit de fotorol te kiezen. Er is nog een derde optie: per e-mail versturen. Dit kan vooral handig zijn als je veel foto’s in je fotorol hebt. Tik in het juiste Album op Wijzig, selecteer dan de foto’s en kies dan onderaan voor Deel. Als je de foto’s per e-mail verstuurt heb je wel eerst een speciaal e-mailadres nodig dat je kunt aanvragen op de website van Flickr. De tekst in het onderwerp wordt de titel van je foto en de tekst in het bericht zelf wordt de omschrijving van de foto. Een app die je ook kunt gebruiken om foto’s naar Flickr te uploaden is FlickStackr. Deze app laat je tevens makkelijk de metadata van je foto’s wijzigen.


#6 WeTransfer

WeTransfer voor de iPhoneMet WeTransfer kan je grote bestanden delen met anderen zonder dat je je hoeft aan te melden bij de site. WeTransfer wordt met name gebruikt door bedrijven, maar de WeTransfer-apps voor Mac en iOS richten zich volledig op het delen van foto’s en video’s en probeert dat zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken.

Direct na het openen van de app kun je de foto’s en video’s selecteren die je wilt delen. Vul het email-adres in van de geadresseerde en klik op Transfer. De geadresseerde krijgt vervolgens een bericht met een link naar de site van WeTransfer om de foto’s en video’s te downloaden, zo simpel is het. Het grote voordeel is dat WeTransfer zowel een iPhone- als Mac-app heeft om bestanden te uploaden, echter moet je er wel rekening mee houden je de foto’s niet ontvangt in de app maar in je mailbox.


#7 Vakantiefoto’s delen met Stack van TransIP

Stack opslag voor iPhoneStack is een dienst van webhostingpartij TransIP, een Nederlands bedrijf dat zijn servers in Nederland heeft staan. De app is gericht op het opslaan van grote bestanden en focust zich met name op de beveiliging van jouw bestanden. Je krijgt gratis 1TB aan opslag, voor tien euro per maand wordt de opslag verdubbeld naar 2TB.

Om de bestanden op je iPhone te beveiligen kan je gebruik maken van Touch ID. TransIP gooit daar een schepje bovenop door je bestanden met een 256-bit encryptie te beveiligen. Je foto’s, video’s en bestanden deel je eenvoudig met vrienden en familie.


Tip: fotocollages maken van vakantiefoto’s
Je ouders mee laten genieten van tachtig dezelfde foto’s van de kampeervakantie in Frankrijk is meestal niet zo’n probleem, maar vrienden en kennissen wil je niet vervelen met een al te grote hoeveelheid kiekjes. Met een collage kun je toch een impressie geven van wat je hebt gedaan. Zet de leukste foto’s bij elkaar, plaats er een tekst op, doe er een lijstje omheen en verstuur hem gewoon via de mail of zet hem op Facebook. Een app als Pic Collage is bijvoorbeeld erg populair, maar er zijn genoeg andere voorbeelden. We hebben zelfs een apart artikel over fotocollage-apps voor iPhone en iPad.

Meer apps om vakantiefoto’s te delen

Nog niet kunnen vinden wat je zoekt? Deze diensten kun je ook gebruiken om foto’s op te slaan en te delen:

 • Shoebox - Cloud Photo Storage (gratis, iPhone/iPad, iOS 7.0+) - Shoebox geeft je net als Google Foto’s onbeperkte cloudopslag, en laat je eenvoudig een album of een herinnering maken. De app geeft je ook een overzicht van je beste momenten, gesorteerd op datum.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Hoewel de titel suggereert dat je enkel fotoalbums met de app kunt maken, is ReSnap ook zeer geschikt om je foto’s in op te slaan en deze met vrienden te delen. Zij hebben wel de app nodig om de foto’s te bekijken maar kunnen dan wel direct reageren of foto’s liken. Er is ook een optie om foto’s te backuppen naar Google Drive en Dropbox. ReSnap is helaas alleen voor je iPhone beschikbaar.

Suggesties van lezers
Deze diensten die door iCulture-lezers worden aangeraden kun je ook nog overwegen:

 • Amazon Drive (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.1+) - De opslagdienst van Amazon.
 • HiDrive (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.3+) - Opslagdienst van de bekende Duitse hostingdienst.

Dit artikel is onderdeel van de Marcos Mesa Sam Wordley via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Apps
Onderwerpen dropbox, flickr, fotostream, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS