iCloud Fotos vs Google Fotos

Google Foto’s versus iCloud Foto’s: wat zijn de verschillen?

Welke van de twee grote fotodiensten moet je nou gebruiken: Google Foto's of iCloud Foto's? iCulture zet de grote verschillen op een rij, om je te helpen met kiezen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iCloud Fotos vs Google Fotos

Google en Apple hebben allebei een zelfstandige fotodienst, waarmee je je volledige fotocollectie kunt opslaan. Met Apple’s iCloud Foto’s bewaar je alle foto’s van je iPhone automatisch online en synchroniseer je ze met de Mac en iPad, terwijl Google Foto’s iets vergelijkbaars doet vanuit een losse app. Wat zijn de verschillen tussen Google Foto’s en iCloud Foto’s? En waar moet je rekening mee houden? iCulture vergelijkt de twee fotodiensten.

Opslagruimte Google Foto’s vs iCloud Foto’s: onbeperkt of 5GB

Het voornaamste verschil tussen iCloud Foto’s en Google Foto’s zit in de hoeveelheid foto’s die je kunt opslaan. Je hebt bij iCloud Foto’s standaard 5GB aan opslagruimte. Wil je meer foto’s en video’s bewaren, dan moet je een betaald iCloud-abonnement nemen. iCloud Foto’s biedt de volgende drie abonnementssoorten:

 • 5GB aan opslag: gratis
 • 50GB aan opslag: €0,99 per maand
 • 200GB aan opslag: €2,99 per maand
 • 1TB aan opslag: €9,99 per maand

Bij Google Foto’s mag je een onbeperkte hoeveelheid foto’s bewaren, zonder hiervoor geld te betalen. Foto’s en video’s worden wel naar de volgende formaten gecomprimeerd, mits dat nodig is:

 • Foto’s van maximaal 16-megapixel. Dit is genoeg om iPhone-foto’s in volwaardige kwaliteit te bewaren, aangezien de nieuwste iPhone 6 een 8-megapixelcamera bevat.
 • Video’s van maximaal 1080p. De iPhone filmt standaard in deze resolutie. 4K-video’s opgenomen met apps zoals Instanty worden in resolutie verlaagd door Google Foto’s.

We moeten hierbij wel meteen een fikse kanttekening maken: hoewel foto’s van maximaal 16-megapixels in deze grootte worden bewaard, wordt hierbij in sommige gevallen wel compressie toegepast. We horen daarnaast dat Google hier soms wat willekeurig bij kan zijn. Foto’s van 16-megapixel of kleiner worden soms alsnog in kwaliteit verlaagd, om zo de bestandsgrootte te beperken. Volgens Google blijven beelden er voor het blote oog hetzelfde uitzien. Prima voor je willekeurige vakantiekiekjes, maar de fanatieke fotograaf die later op volledige resolutie wil afdrukken zal hier niet blij mee zijn.

Wil je foto’s en video’s in de originele kwaliteit bewaren, ook in hogere resoluties? Dan kun je Google Foto’s gebruik laten maken van je Google Drive-opslag. Je hebt standaard 15GB aan gratis ruimte om hiervoor te verbruiken en kunt bijbetalen voor meer opslag. Hiervoor betaal je het volgende:

 • 15GB aan opslag: gratis
 • 100GB aan opslag: $1,99 per maand
 • 1TB aan opslag: $9,99 per maand
 • 10TB aan opslag: $99,99 per maand
 • 20TB aan opslag: $199,99 per maand
 • 30TB aan opslag: $299,99

Welke bestandstypen ondersteunen Google Foto’s en iCloud Foto’s?

photosharing-icloudGoogle Foto’s en iCloud Foto’s ondersteunen allebei de meest door de hand liggende fotobestandstypen, maar niet iedere afbeelding wordt geslikt door beide diensten. Hoewel je daar bij gebruik op de iPhone nagenoeg niks van zal merken, speelt het wel een belangrijke rol bij het verwerken van foto’s op je computer.

Je kunt in Google Foto’s de volgende bestandstypen opslaan:

 • Foto: JPEG, WEBP, GIF, CRW, CR2, NEF, DNG, ORF, RAF, ARW, PEF, SRW, RW2, BMP, ICO en TIFF.
 • Video: MPG, MOD, MMV, TOD, WMV, ASF, AVI, DIVX, MOV, M4V, 3GP, 3G2, MP4, M2T, M2TS, MTS en MKV.

In iCloud Foto’s worden de volgende bestandssoorten ondersteund:

 • Foto: JPEG, RAW, PNG, GIF en TIFF.
 • Video: Alleen MP4.

Privacy bij Google en Apple

Google biedt al langere tijd producten met bijzonder veel opslag. Met de introductie van Gmail kregen we bijvoorbeeld veel grotere inboxen dan we eerst gewend waren en ook Google Drive biedt opmerkelijk veel gratis ruimte. Daar zit natuurlijk een addertje onder het gras. Google verdient geld aan het verzamelen van gegevens, die worden gedeeld met bijvoorbeeld adverteerders. Google Foto’s valt onder de algemene privacyvoorwaarden van Google, waarin onder andere het volgende vermeld staat:

We kunnen verzamelde niet-persoonlijke gegevens openbaar delen en met onze partners, zoals uitgevers, adverteerders of aangesloten sites. We kunnen gegevens bijvoorbeeld openbaar delen om trends te laten zien met betrekking tot het algemene gebruik van onze services.

Google Foto'sLet op dat het hierbij gaat om niet-persoonlijke gegevens. Google zegt dat persoonlijke data alleen buiten Google wordt gedeeld als je daar expliciet toestemming voor geeft.

Wat Google precies met je gegevens wil doen is nog onduidelijk, maar de mogelijkheden voor advertenties zijn groot. Google zou op basis van voorwerpherkenning kunnen zien wat je precies in huis hebt, of op basis van metadata kunnen bepalen wanneer je ergens was. Aan de hand van deze data is te zien wanneer een foto is gemaakt en op welke locatie dit is gebeurd.

De propositie van Google Foto’s doet denken aan de ophef rond Facebook een paar jaar geleden. Daarbij was het onduidelijk of je het auteursrecht voor je foto’s weggeeft, zodat Facebook ermee kon adverteren. In de meest recente voorwaarden van Facebook behoud je de rechten op je foto’s, maar geef je Facebook een licentie om je content te mogen gebruiken. Een licentie die mag worden overgedragen aan andere partijen.

Omdat Google Foto’s valt onder de algemene voorwaarden van Google, is het nog onduidelijk of ook hierbij je foto’s gebruikt zullen worden om te adverteren. Google zegt alleen niet-persoonlijke gegevens te delen. Hoewel niet wordt aangegeven wat als wel of niet persoonlijk wordt gezien, vermoeden we dat de daadwerkelijke foto’s worden gezien als privédata. De kans is groter dat Google zich vooral richt op de verzamelde fotogegevens, om breder inzetbare data over je te verzamelen.

iCloud Foto’s valt onder het algemene privacybeleid van iCloud. Een brief van Tim Cook legt uit dat je gegevens hieruit nooit worden verkocht of gedeeld, maar dat Apple alleen geld wil verdienen met de verkoop van goede producten:

Ons verdienmodel is vrij simpel: we verkopen geweldige producten. We stellen geen profiel samen op basis van je e-mails of webhistorie om aan adverteerders te verkopen. We verdienen niet aan de informatie die je opslaat op je iPhone of in iCloud. En we lezen niet je e-mails of berichten om te zien wat we bij je kunnen adverteren. Onze software en diensten zijn simpelweg ontworpen om onze apparaten beter te maken.

Persoonlijke foto’s zijn bij Apple dus veiliger: ze beloven dat ze er niets mee doen, ook niet de inhoud analyseren om advertenties te kunnen tonen. Sterker nog: je krijgt bij Apple niet eens advertenties naast jouw foto’s te zien.

Samenwerking met iOS

De hoeveelheid ruimte in Google Foto’s zal voor velen reden zijn om over te stappen, maar iCloud Foto’s heeft nog één opzienbarend voordeel: Apple’s dienst zit nauw in iOS geïntegreerd. Alle foto’s die je maakt worden automatisch met iCloud gesynchroniseerd, ongeacht of je de Foto’s-app open hebt staan of niet. Omdat iCloud Foto’s deel uitmaakt van de Foto’s-app die we al jarenlang gebruiken, komen de afbeeldingen altijd terecht op één centrale plek. Google Foto’s is een losse applicatie, die je naast de Foto’s-app moet gebruiken om al je afbeeldingen te zien. Draait Google Foto’s niet in de achtergrond, dan worden je foto’s ook niet gesynchroniseerd.

Zoeken van foto’s in Google Foto’s vs iCloud Foto’s

Eén groot voordeel in Google Foto’s is de zoekoptie van de app. Met behulp van gezichts- en objectenherkenning worden foto’s automatisch door Google Foto’s op een bepaalde manier geclassificeerd, waardoor je ze op een later moment makkelijk kunt terugvinden. Op deze manier kun je ook zoeken op basis van locatie of andere metadata. Tik het woord ‘kat’ in en je ziet al je foto’s waarin een kat is geïdentificeerd. Eetfoto’s uit je opgeslagen Instagram-collectie terugvinden? Je hoeft alleen maar te zoeken op ‘Eten’. Het is de krachtigste foto-zoekdienst die we tot nu toe hebben getest, iets waar Google ook het allersterkst in is. Met verloop van tijd worden ook gezichten automatisch herkend in foto’s – een functie die we op het moment van schrijven nog niet in actie hebben gezien.

Google Foto's

Je kunt in iCloud Foto’s ook zoeken op basis van locatie, albumnaam of tags, maar veel van deze opties vereisen dat je de foto’s zelf voorziet van de juiste informatie. Je kunt in Apple’s app niet automatisch alle herkende katten, auto’s, food foto’s of andere objecten terugvinden. Het zorgt ervoor dat Google een duidelijk streepje voor heeft.

Google Foto’s en iCloud Foto’s: welke apparaten?

Je kunt Google Foto’s en iCloud Foto’s beide op de iPhone, iPad en iPod touch gebruiken. iCloud Foto’s zit standaard in iOS en Google Foto’s kun je uit de App Store downloaden. Maar je wilt de foto’s natuurlijk ook op andere apparaten bekijken. Hieronder zetten we alle devices op een rij waarmee je de fotodiensten kunt bekijken.

iCloud Foto’s

 • iPhone
 • iPad
 • iPod touch
 • Mac
 • Windows/Linux/etc. (web)

Google Foto’s

 • iPhone
 • iPad
 • iPod touch
 • Android
 • Mac (web)
 • Windows/Linux/etc. (web)

Conclusie: Google Foto’s of iCloud Foto’s?

Welke van de twee diensten is nou het beste? Dat hangt heel erg af van jouw wensen als gebruiker. Als je graag onbeperkt veel foto’s wil bewaren en je minder zorgen maakt over mogelijk gebruik van je metadata, dan kun je het beste kiezen voor Google Foto’s. Zelfs als je ontevreden bent over de compressie en downscaling van foto’s, heb je bij Google Foto’s voor minder geld een opslagplek voor beelden van zeer hoge kwaliteit. Wil je dat bedrijven niets doen met je foto’s en dat jouw (anoniem gemaakte) data niet bij derde partijen terechtkomt? Dan is iCloud Foto’s misschien wat duurder als je veel opslag nodig hebt, maar wel de veiligere keuze.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.