Fotocollage

De beste fotocollage-apps voor iPhone en iPad

Zet je foto's om naar mooie fotocollages en maak snel een combinatie van je vakantiefoto's en andere kiekjes. Met deze fotocollage-apps voor iPhone en iPad gaat het lukken en kost het weinig moeite.

Fotocollage-apps

Iedereen doet het: foto’s en kiekjes sturen naar familie, vrienden en andere thuisblijvers. Of je deelt ze met de hele wereld via Facebook en Instagram. Maar veel leuker dan ze direct te sturen of te plaatsen is het om ze eerst een beetje te pimpen. In grappige of stijlvolle fotocollages bijvoorbeeld.

Dit vinden wij de beste apps voor fotocollages:


De App Store heeft letterlijk honderden apps waarmee je je eigen fotolijstje kunt maken. Soms als onderdeel van een bredere app voor fotobewerking, soms alleen bedoeld voor het maken van collages. Uit dit forse aanbod selecteerden wij de beste apps om fotocollages te maken op je iPhone en iPad.

Fotocollage

iCulture adviseert: Layout van Instagram

Layout is de fotocollage-app van Instagram. De app ziet er strak uit en is makkelijk te gebruiken. Je kiest het aantal foto’s dat je wilt gebruiken (maximaal 9) en de gewenste collage. Wanneer dit hebt gedaan, kun je alles heel simpel aanpassen. Je kunt de grootte van de afbeeldingen aanpassen door deze te slepen. Met veegbewegingen sleep je de plaatjes naar de juiste plek. Ook kun je foto’s spiegelen of 180 graden draaien. Eventueel voeg je randen toe tussen de foto’s, maar de breedte van deze randen kun je helaas niet aanpassen. Als je tevreden bent over je fotocollage kun je hem opslaan en direct delen via Instagram, Facebook of andere kanalen. De app net als Instagram zelf volledig gratis.

Zoek je fotocollage-apps die rekening houden met het staande formaat van Instagram Stories, kijk dan eens naar InShot of Pic Stitch, dat we verderop bespreken.

PicsArt

PicsArt is een simpele app met veel (gratis) mogelijkheden. Wanneer je een collage wil maken doe je dit heel makkelijk door een aantal foto’s te selecteren. Je kunt direct een format kiezen dat jij leuk vindt. Dit kun je later nog aanpassen.

Als je er eentje gekozen hebt, kun je aan de slag met het aanpassen van de fotocollage. Voeg allerlei extra’s toe zoals achtergronden, stickers, tekst en effecten. Een leuke extra is dat je ook een eigen sticker kunt maken die je daarna toevoegt aan je fotocollage. Het enige nadeel van de app is dat er vaak reclame tussendoor komt, wat irritant kan zijn wanneer je druk bezig bent met het bewerken van de foto. Door abonnee te worden heb je geen last meer van die reclames en krijg je meer extra’s die je kunt toevoegen aan de collage. De app is geschikt voor meer dan collages maken; je kunt er ook foto’s mee bewerken en tekenen op foto’s.

Pic Jointer

Pic Jointer heeft ontzettend veel frames om je foto’s te omkaderen. Op een snelle manier maak je een mooie collage, waarbij je honderden mogelijkheden hebt: meer dan 100 layouts, 200 stickers, tientallen filters en talloze achtergronden liggen op je te wachten. Je kunt maximaal 9 foto’s combineren tot een fotocollage, die je daarna op hun plek kunt vegen. Ook kun je tekst toevoegen. De app heeft geen uitgebreide functies; wel kun je via in-app aankopen extra pakketten downloaden met meer opties.

Instasize

Instasize is gratis, maar toont wel advertenties die soms wat hinderlijk kunnen zijn als je je foto net aan het bewerken bent. De app is redelijk populair en is gemakkelijk in gebruik. Combineer maximaal 6 foto’s in een fotocollage en ga daarna aan de slag met de bewerkingen. Pas de helderheid en de verzadiging aan, of schaf extra pakketten aan om je foto’s nog leuker te maken.

Pic Stitch

Als je kijkt naar de functies van Pic Stitch, dan vraag je je misschien af wat je níet kunt doen met deze app. Meer dan 300 verschillende layouts, 15 beeldverhoudingen en heel veel fotofilters, zodat er altijd wel iets in zit wat je zoekt. Bovendien werkt Pic Stitch met zowel foto’s als video’s. Het is zelfs mogelijk om muziek toe te voegen aan je fotocollage!

Split Pic

Split Pic heeft maar een beperkt aantal filters, stickers en effecten, wat een uitkomst kan zijn voor mensen die in verwarring raken bij te veel keuze. Met de gratis opties van de app kun je beperkt uit de voeten. Tegen een in-app aankoop krijg je meer mogelijkheden, zoals bij veel meer apps uit dit genre het geval is. Je kunt foto’s spiegelen of randen vervagen. Werk samen met anderen aan een collage of maak er zelf eentje en deel het resultaat op sociale media.

Collageable

Zoek je een fotocollage-app die heel veel foto’s kan combineren, dan moet je Collageable hebben. Deze combineert tot wel 25 foto’s bij elkaar. Zo kun je een heel verhaal vertellen met je foto’s. Bevat meer dan 300 verschillende layout en is vooral heel leuk om te gebruiken. Mix en match de foto’s, roteer ze en schuif ze naar andere plekken in de collage, totdat het naar je zin is. Zit bovendien vol met randen, stickers en filters.

piZap

Een makkelijke gratis app met een schier eindeloze hoeveelheid layouts. Rechthoeken, cirkels, hartjes en zelfs een combinatie van vormen is mogelijk. Behalve collages bevat deze app ook filters, stickers, frames en randen. Met de uitsnij-tool snij je gedeeltes van een foto uit, zodat je dit over een andere foto kunt plakken. Meer dan 400 lettertypes en spraakballonnen zorgen ervoor dat je op een leuke manier tekst kunt toevoegen. Voor sommige functies zijn in-app aankopen nodig.

Mixagram

Heb je nog steeds niets kunnen vinden, dan is Mixagram misschien je laatste redmiddel. Deze app wordt volgens de makers door “miljoenen visuele content creators” gebruikt. Meer dan duizend aanpasbare collages en randen, waarmee je lekker creatief bezig kunt gaan. Ook zitten er bijzondere lettertypes in, om je foto’s te voorzien van teksten. Delen naar sociale netwerken is al even makkelijk.

Meer leuke iPhone fotocollage apps

  • InShot (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Bedoeld om collages voor Instagram mee te maken, maar ook geschikt voor video’s.
  • MOLDIV - Photo Editor, Collage (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.0+) - Al jarenlang een populaire fotocollage-app. Onlangs compleet vernieuwd met 194 live filters, motion-graphics, sjablonen en een videofunctie.
  • Mixoo:Collage Maker&Photo Grid (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Mixoo is een heel overzichtelijke app als het aankomt op het maken van collages. Je hebt veel mogelijkheden en alles is makkelijk te bedienen. Wanneer je de afmetingen aan wilt passen komt er direct bij te staan welke afmeting bij welk social media-kanaal hoort.
  • PicCollage: Grid & Story Maker (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 14.0+) - Wanneer je foto’s toevoegt aan een collage kun je deze makkelijk bewerken door er dubbel op te tikken. Je hebt niet veel mogelijkheden in deze app, dus je komt al snel uit bij in-app aankopen.
  • Fotocollage Maken & Bewerken (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Dit is een simpele app die veel mogelijkheden biedt voor een gratis app. Er zit wel veel reclame in de app wat storend kan zijn. Door een in-app aankoop heb je hier geen last meer van.
  • Photo Collage Pro Editor (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.0+) - Op zoek naar een app zonder toeters of bellen? Dan is dit de juiste. Je hebt niet ontzettend veel mogelijkheden, maar een simpele collage maken moet zeker lukken met deze app.
  • Collage Maker ◇ (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 13.0+) - Wil je niet in de verleiding komen om allerlei in-app aankopen aan te schaffen, dan heeft deze gratis app heel veel functies om collages te maken. Je kunt je foto’s in gekke vormen zetten en zelfs posters en langwerpige fotostrips maken.
  • PhotoGrid : Pic-Collage Editor (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 12.1+) - De Photo Grid-app bevat een groot aanbod van layouts, van simpele rasters tot aanpasbare pagina’s in scrapbook-still. Je kunt ook tekst en stickers toevoegen en natuurlijk zitten er ook filters in.

Bekijk ook:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!