shutterstock_197929397

De beste apps voor fotocollages op iPhone en iPad

Zet je foto's om naar mooie fotocollages en maak bijvoorbeeld snel een persoonlijke vakantiekaart van je vakantiekiekjes. Met deze 5 apps voor iPhone en iPad gaat het lukken.

shutterstock_197929397
Iedereen doet het: foto’s en kiekjes sturen naar familie, vrienden en andere thuisblijvers. Of je deelt ze met de hele wereld via Facebook en Instagram. Maar veel leuker dan ze direct te sturen of te plaatsen is het om ze eerst een beetje te pimpen. In grappige of stijlvolle fotocollages bijvoorbeeld. De App Store heeft letterlijk tientallen apps waarmee je je eigen fotolijstje kunt maken. Soms als onderdeel van een bredere app voor fotobewerking, soms alleen bedoeld voor het maken van collages. Uit dit forse aanbod selecteerden wij in deze aflevering van de iCulture Vakantiespecial vijf apps om fotocollages te maken op je iPhone en iPad.

iCulture adviseert: Diptic

Diptic iPhone fotocollage appsDiptic is al jaren een van de aangewezen apps voor fotocollages en -lijstjes. Niet alleen heeft deze app veel meer keuze dan alleen rechthoekige raampjes, je kunt ze ook nog eens helemaal aanpassen aan je eigen wensen. Door de bewerkingsmodus aan te zetten krijgen de fotovensters handvatjes waarmee je ze in elke vorm kunt trekken. Dat geldt zowel voor rechte als voor gebogen lijnen. Als dat alles nog niet genoeg is, kun je ook extra frames bijkopen. De enige beperking is dat het resultaat altijd een vierkant fotolijstje is, tenzij je ‘expandable layouts’ aanschaft, waarmee je rechthoekige collages kunt maken in elke verhouding.

In de app kun je verder wel tekst toevoegen, maar geen clipart. De fotobewerkingsmogelijkheden zijn ook wat aan de beperkte kant, maar de meest essentiële filters en knoppen voor contrast etcetera zitten er in elk geval bij. Ook kies je uit verschillende randen. Mooi is wel dat je het resultaat in drie formaten kunt bewaren/delen, waarvan de grootste een hoge resolutie heeft van meer dan 3000 pixels (bij de vierkante frames). Prima om daarna voor verdere verwerking op te slaan. Behalve lokaal bewaren, kun je hem naar Facebook, Twitter, Flickr en Tumblr sturen en natuurlijk e-mailen.


LiPix

LiPix-appLiPix (voorheen InstaFrame) werkt intuïtief en gemakkelijk. Maar kom je er desondanks niet uit, dan zijn er instructieschermen en video’s om je te helpen. Nadat je de foto’s hebt geselecteerd voor je fotolijstje, kun je ze vergroten, een andere uitsnede maken, de individuele frames vergroten en verkleinen, maar ook foto’s tussen individuele frames wisselen, zonder dat je helemaal opnieuw hoeft te beginnen. Met dubbelklikken op een foto krijg je nog meer opties te zien, waarbij je onder meer tekst kunt toevoegen, het frame aanpassen en effecten toepassen op de foto’s. Je kunt ook clipart gebruiken. Wanneer je klaar bent, kun je je ansichtkaart werkelijk aan de hele wereld kwijt, via onder meer Instagram, Facebook en Flickr, maar ook bij Evernote of het Chinese Weibo. Gewoon bewaren kan natuurlijk ook, in de fotorol van je iPhone of in Dropbox.


Pic Collage

Pic Collage Pro iPhoneJe kiest een aantal foto’s uit en slingert die gewoon ergens op het scherm. Dat is het bijzondere van Pic Collage. Je kunt ze daarna nog vergroten en verkleinen, op de voorgrond of juist op de achtergrond zetten. Door dubbelklikken kun je bewerken, zoals effecten toepassen. Jammer is wel dat je met Pic Collage alleen in portretmodus kunt werken. Bovendien is er ook maar één formaat collage mogelijk en die heeft precies de vorm en afmetingen van je iDevice. En hoewel de app gratis is, zul je al snel moeten grijpen naar in-app aankopen voor clipart. Met de beperkte keuze aan frames en achtergronden zul je het moeten doen, want dié kun je niet bijkopen. De prijs voor Pic Collage kan trouwens flink oplopen, want voor clipart betaal je 99 cent of €1,99 voor een setje van 24 stickers. Overigens is er ook een beperkt aantal gratis stickervellen dat je kunt downloaden.


Layout

Layout fotocollage app iPhoneDeze app was ooit Apple Editor’s Choice en bij het openen zie je meteen waarom. Na een korte introductie kun je meteen aan de slag. Eerst kies je het formaat fotolijstje, dat je kunt verdelen in frames door gewoon met je vinger een horizontale of verticale streep te trekken. Deze frames kun je daarna nog vergroten of verkleinen door de rand te verslepen. Door in een van de frames te klikken en vast te houden verschijnt een rond menu, waarbij je een foto kunt plaatsen/bewerken en tekst kunt toevoegen. Net als bij LiPix kun je de foto’s wisselen tussen de frames. Wanneer je klaar bent, voorzie je de fotolijst nog van een rand, bestaande uit een patroon of gewoon een kleur. Die kleur kun je met de kleurkiezer ook uit een van de foto’s halen. Layout heeft geen mogelijkheden voor clipart. De mogelijkheden om het resultaat te delen zijn beperkt. Facebook, Twitter en Flickr ontbreken uiteraard niet. Maar afgezien daarvan kun je de collage alleen lokaal opslaan of naar Dropbox sturen. Je kunt hem ook naar iemand sturen via e-mail.


Moldiv

Fotocollage apps Moldiv magazinesEen fotocollage of een pagina uit een magazine? Voor Moldiv zijn het niet perse verschillende dingen. Net als bovenstaande apps, kan je een aantal foto’s kiezen en die passen in een van de verschillende vierkante fotolijsten. Maar het is net zo makkelijk om grote witte posters te kiezen, waarop je zelf foto’s positioneert en tekst kan schrijven op de witte vlakken. Zo maak je in een handomdraai een fraaie poster-achtige pagina om te versturen via mail of om ergens op te hangen (wel even een geschikte printer vinden natuurlijk). Moldiv wordt uitgelegd in een video, maar daarin wordt niet gezegd dat je extra magazinelayouts kan kopen voor 1,79 euro. Andere in-app aankopen zijn er voor fotofilters die je daardoor eigenlijk beter al in een andere app kan toepassen. Tenzij je misschien alle kaders, magazines stempels en achtergronden in huis haalt. Daarna heb je vermoedelijk echt geen andere collage-app meer nodig.


Meer leuke apps voor fotocollages

  • Layout from Instagram (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Layout is een app van Instagram die je meerdere foto’s laat combineren tot één foto. Je selecteert hoeveel foto’s erin moeten komen, maakt een keuze uit de verschillende lay-outs en bepaalt of je ze bijvoorbeeld wilt spiegelen of draaien. Met een paar simpele veegbewegingen zet je zo je beste foto’s bij elkaar, klaar om door te sturen.
  • Fuzel Collage (gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Handige app met verschillende templates die regelmatig wordt voorzien van nieuwe stickers en patronen. Je kunt in de app ook aan opdrachten meedoen waarmee je credits kunt winnen. Zo hoef je niet perse geld uit te geven om aan nieuwe stickers en frames te komen.
  • Shape Your Photo (gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 5.0+) - Grappige app om snel een transparante vorm over je foto te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van de foto benadrukken.
  • Pic Stitch (gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Collage-app à la Nostalgio, maar met veel te beperkte standaardmogelijkheden. Voor vrijwel alles moet je een in-app aankoop doen, zelfs voor een rand om de foto’s. Wel gratis, dus uitproberen kan geen kwaad.
  • PolyFrame (€2,29 + IAP, iPhone/iPad, iOS 9.1+) - Uitgebreide app die een paar unieke opties biedt. Zo kun je bij collages de foto’s in elkaar laten overgaan en kun je video-collages maken met test en muziek. Dezelfde ontwikkelaar maakt nog een handvol soortgelijke apps, bijvoorbeeld InstaFrame+.
  • Photogene ⁴ (€3,49 + IAP, iPhone/iPad, iOS 6.0+) - Wil je een app die je niet alleen voor fotocollages kunt gebruiken, dan is Photogene wellicht wat voor jou. De app biedt naast een collage maker ook Lightroom-achtige bewerkingsopties. Zo kun je RAW-beelden bewerken en de histogram aanpassen.
  • Pic Jointer Foto Collage maken (gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 9.3+) - Pic Jointer is vergelijkbaar met Moldiv en heeft ontzettend veel verschillende frames om je foto’s in te zetten. De app heeft geen uitgebreide functies waardoor je op een snelle manier een mooie collage kunt maken.
  • Photo Collage & Photo Editor (gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 9.0+) - Wil je niet in de verleiding komen om allerlei in-app aankopen aan te schaffen, dan heeft deze gratis app heel veel functies om collages te maken. Je kunt je foto’s in gekke vormen zetten en zelfs posters en langwerpige fotostrips maken.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 8 augustus 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaand formulier.

Openingsfoto: Olesya Kuznetsova via Shutterstock.com

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2016
Categorie Apps
Onderwerpen fotocollage, vakantie, vakantiespecial