Blackmagic eGPU voor gaming

Wat is een eGPU en wat heb je eraan als Mac-gebruiker?

Een eGPU wordt vooral gebruikt om laptops te voorzien van meer grafische power. In deze gids lees je wat een eGPU is en wat jij er als Mac(Book)-gebruiker aan hebt.

Wat is een eGPU?

Een eGPU is in feite een aparte grafische kaart in een behuizing. Je kunt dit aansluiten op een bestaande computer voor betere grafische prestaties. Apple heeft eGPU-ondersteuning beschikbaar gesteld sinds macOS 10.13.4. Je hebt hiervoor een Thunderbolt 3-verbinding nodig, dus het werkt alleen op Macs die voorzien zijn van een Thunderbolt 3-poort. Verder is het zo dat macOS alleen werkt met AMD GPU’s. Voorbeelden daarvan zijn de AMD Radeon RX Vega. Een voorbeeld is de Blackmagic eGPU Pro met Radeon RX Vega 56, die vanaf december 2018 in de Apple Store verkrijgbaar is.

Waarom een eGPU?

Het voordeel van een eGPU is dat je een lichte, goedkope MacBook kunt aanschaffen voor dagelijks gebruik. Als je thuis of op kantoor bent sluit je een eGPU aan voor de zwaardere toepassingen.

Vaak is de grafische chip in de Mac prima voor dagelijks gebruik zoals e-mailen en internetten, maar heb je voor specifieke toepassingen zoals games toch wat extra grafische power nodig. Je kunt dit oplossen door een eGPU aan te sluiten. Tijdens WWDC 2018 liet Apple zien hoe je met een eGPU extra mogelijkheden hebt voor 3D-games en Virtual Reality. iPhones en iPads zijn al geschikt voor augmented reality, maar voor Macs is de grafische power nog wel eens het struikelblok. Vandaar dat gamen op de Mac nooit erg van de grond is gekomen. Apple heeft zelf ook weinig energie gestoken in gaming op de Mac.

BlackMagic eGPU Pro

Veel MacBooks zijn dan ook voorzien van geïntegreerde grafische kaart. Dit is een kleine grafische chip op het moederbord, in plaats van een aparte grafische kaart (GPU, graphics processing unit). De GPU werkt dan naast de CPU om de grafische prestaties te verbeteren. Een probleem bij Macs is dat ze vaak niet makkelijk uit te breiden zijn, zoals bij pc’s. Om dit op te lossen biedt Apple sinds de iMac Pro ondersteuning voor eGPU’s. In maart 2018 kwam er met de komst van macOS 10.13.4 officieel de mogelijkheid om dit te gebruiken.

Waaruit bestaat een eGPU?

Zoals de naam al aangeeft is een eGPU een grafische kaart die je Mac een extra grafische performanceboost geeft voor 3D. Het bestaat uit twee onderdelen: een grafische kaart (GPU) en een behuizing. Die behuizing is in feite een lege doos met een PCIe-uitbreidingsslot en een stroomvoorziening voor de grafische kaart. Je steekt de grafische kaart in het uitbreidingsslot en sluit vervolgens de eGPU aan op de Mac via een Thunderbolt 3-poort.

Blackmagic eGPU

De meeste eGPU’s worden verkocht als losse ‘dozen’ waar je zelf nog de grafische kaart in moet steken. In het geval van Apple moet dit een AMD GPU zijn. Qua kosten moet je rekenen op ongeveer 300 euro voor de behuizing, plus de kosten van de grafische kaart. De prijs daarvan varieert sterk.

Apple verkoopt echter ook kant en klare eGPU’s in twee verschillende prijsklassen:

Welke grafische kaart heb ik nodig?

Om een eGPU met je Mac te kunnen gebruiken heb je een geschikte grafische kaart nodig. Een lijst van ondersteunde GPU’s vind je op de website van Apple. Je hebt onder andere keuze uit:

  • AMD Radeon RX 470 en RX 570
  • AMD Radeon RX 480 en RX580
  • AMD Radeon Pro WX 7100
  • AMD Radeon RX Vega 56
  • AMD Radeon RX Vega 64
  • AMD Vega Frontier Edition Air
  • AMD Radeon Pro WX 9100

Je kunt dus geen nVidia GPU gebruiken als je een Mac hebt, tenzij je gebruik maakt van een hack.

De duurdere Radeon Pro- en Vega-kaarten hebben veel stroom nodig en het kan zijn dat de stroomvoorziening die in je eGPU-behuizing zit daar niet krachtig genoeg voor is. Je vindt alle informatie op de website van de makers van eGPU-behuizingen, zodat je de kast precies kunt afstemmen op de kaart.

Blackmagic eGPU met Mac

Computermerken zoals Lenovo en HP maken kant en klare eGPU’s, voorzien van een Thunderbolt 3-interface. Als daar de juiste AMD GPU in zit kun je ze mogelijk gebruiken met een Mac, maar met Apple’s eigen keuze (Blackmagic) heb je meer zekerheid dat het in ieder geval met jouw Mac werkt.

Zelf een eGPU bouwen

Daarnaast zijn er gespecialiseerde bedrijven die eGPU’s voor Mac en PC maken, zoals Sonnet, Razer, Akitio, Mantiz.

Razer  Core V2

Zo is de Razer Core V2 met 500 Watt SFF stroomvoorziening geschikt voor elke AMD- en nVidia GPU. Deze is eigenlijk gericht op de Razer-laptops die op Windows draaien, maar als je de juiste AMD GPU erin steekt kun je het ook geschikt maken voor de Mac. Er zit namelijk een standaard Thunderbolt 3-poort in. Hij kost rond de 500 euro.

Razer Core X

Een wat goedkopere oplossing is de Razer Core X van 300 euro, met een stroomvoorziening van 650 Watt ATX. Die heeft geen gekleurde lampjes en ziet er wat neutraler uit. Ook die is geschikt voor elke AMD en nVidia GPU.

Meer over Macs en Virtual Reality lees je in ons aparte artikel:

Bekijk ook

Deze Virtual Reality-brillen zijn geschikt voor de Mac

Zoek je een Virtual Reality-bril die met de Mac werkt? Dan zijn dit je opties. We bespreken ook welke Mac je nodig hebt om virtual reality te kunnen gebruiken met macOS, want de content moet natuurlijk ergens vandaan komen.