iPad voor senioren

Zo kun je grote letters instellen en de leesbaarheid vergroten op iPhone en iPad

Je kunt in iOS en iPadOS tekst groter en vetgedrukt maken op iPhone en iPad, zodat teksten beter leesbaar zijn. Tekstgrootte aanpassen en de leesbaarheid vergroten doe je zo.

Voor sommige mensen zijn de letters op het iPhone-scherm erg klein en dun. Ze kunnen het niet goed lezen. Gelukkig kun je daar iets aan doen door de lettergrootte aan te passen en vetgedrukte letters te gebruiken. We leggen in deze tip uit hoe je het scherm van de iPhone beter leesbaar maakt met grotere letters. Zo werkt het aanpassen van de tekstgrootte op de iPhone en iPad.

Leesbaarheid verbeteren op je iPhone of iPad

Er zijn meerdere manieren om de leesbaarheid op je iPhone of iPad te verbeteren. Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

Tekstgrootte aanpassen op iPhone en iPad

Je kunt de tekstgrootte van het iPhone-scherm aanpassen via de instellingen. De grootte van lettertypes zal dan worden verhoogd voor alle apps, zodat je e-mail, sms-berichten, notities en dergelijke in een extra groot lettertype kunt lezen. Ook handig als je je leesbril niet bij de hand hebt!

Grotere letters instellen veranderen doe je als volgt:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Beeldscherm en helderheid > Tekstgrootte.
  3. Beweeg de schuifknop in de gewenste richting. Er zijn meerdere stappen van kleine tot grote letters.

Tekstgrootte op iPhone aanpassen.

De tekst wordt alleen aangepast bij apps die dynamische tekst ondersteunen (dus bijvoorbeeld niet in games met schermteksten). Zoals je merkt is de tekstgrootte nog niet spectaculair veranderd. Met de hierna volgende tip kun je de tekst nog groter maken.

Nog grotere letters op iPhone en iPad

Via de iOS toegankelijkheidsinstellingen, bedoeld voor mensen met specifieke behoeften, kun je ook de tekstgrootte aanpassen. Deze aanpassing geldt voor alle apps die dynamische tekst ondersteunen en zorgt ervoor dat de tekst een stuk groter wordt. En zoals je ziet: dit scheelt enorm!

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Toegankelijkheid > Weergave en tekstgrootte > Grotere tekst.
  3. Zet de schakelaar Grotere tekstgroottes aan.
  4. Beweeg de schuifknop in de gewenste richting. Er zijn meerdere stappen van kleine tot grote letters.

Grotere tekst op iPhone.

Tekst vetgedrukt weergeven op iPhone en iPad

Een andere manier om teksten beter leesbaar te maken, is om de tekst vetgedrukt te maken. In plaats van de dunne letters zie je de tekst iets meer dikgedrukt. Je vindt deze optie bij Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Vette tekst.

Contrast verhogen voor betere leesbaarheid

Door het contrast te verhogen kun je het scherm beter aflezen. Je kunt daarbij schermen minder doorzichtig en kleuren donkerder maken.

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Toegankelijkheid > Weergave en tekstgrootte.
  3. Kies uit de opties Maak minder doorzichtig en/of Verhoog contrast.

Verhoog contrast op iPhone.

Inzoomen op het iPhone- en iPad-scherm

Kun je een bepaald gedeelte van het scherm niet goed lezen, dan kun je met één vingerbeweging extreem inzoomen. Dit doe je door met drie vingers tegelijk op het scherm te tappen. Je moet dan de zoomfunctie wel hebben ingeschakeld via Instellingen > Toegankelijkheid > Zoomen.

Zoomen op iPhone scherm.

Lukt het niet, of wordt er een heel andere functie geactiveerd? Dan moet je even kijken hoe de thuisknop/zijknop staat ingesteld: ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Activeringsknop (helemaal onderaan het scherm) en zorg dat er een vinkje staat bij Zoomen. Je kunt op dit scherm meerdere opties aanvinken.

Ook leuk om te weten is dat je de iPhone als vergrootglas kunt gebruiken, zodat je ook teksten op verpakkingen en producten wat makkelijker kunt lezen. Of kies voor het voorlezen van teksten… ook handig!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen tekst, toegankelijkheid
Software iOS, iPadOS