Grote tekst per app

Zo kun je grote letters instellen op iPhone en iPad

Vanaf iOS 15 ook per app!

Je kunt in iOS en iPadOS tekst groter en vetgedrukt maken op iPhone en iPad, zodat teksten beter leesbaar zijn. Dit kun je vanaf iOS 15 zelfs per app doen. Tekstgrootte aanpassen en de leesbaarheid vergroten doe je zo.

Voor sommige mensen zijn de letters op het iPhone-scherm erg klein. Ze kunnen het niet goed lezen. Gelukkig kun je daar iets aan doen door de lettergrootte aan te passen en vetgedrukte letters te gebruiken. We leggen in deze tip uit hoe je het scherm van de iPhone beter leesbaar maakt met grotere letters. Zo werkt het aanpassen van de tekstgrootte op de iPhone en iPad.

Nieuw in iOS 15: tekstgrootte aanpassen per app

Vanaf iOS 15 kun je per app de tekstgrootte regelen. Het werkt ook voor andere toegankelijkheidsopties, zoals transparantie, vormen van knoppen en kleuren. Je kunt per app aangeven hoe de instellingen moeten zijn.

Zo pas je de tekstgrootte voor één app aan:

 1. Ga naar de Instellingen-app en tik op Toegankelijkheid.
 2. Blader helemaal omlaag en kies Instellingen per app.
 3. Voeg een app toe, bijvoorbeeld Berichten.
 4. Tik op de gekozen app en pas de instellingen aan, in dit geval grotere tekst.

Grote tekst instellen

Ga nu naar de gekozen app en je zult zien dat de tekst veel groter wordt weergegeven. Je kunt dit ook instellen voor alleen het beginscherm en voor apps van derden. Het effect is afhankelijk van de layout van de app en hoe de app is geprogrammeerd. De tekstgrootte verandert alleen voor gedeelten van de app die hier geschikt voor zijn.

Wanneer komt het instellen van toegankelijkheidsopties per app van pas? Bijvoorbeeld:

 • Als je tekst groter wilt maken in een e-reader.
 • Als je minder beweging wilt zien in een app met vervelende animaties.
 • Als je automatisch afspelen van video’s wilt tegenhouden.
 • Als knoppen in bepaalde apps niet goed zichtbaar zijn door een slechte gebruikersinterface.

Grote tekst per app

Tekstgrootte aanpassen op iPhone en iPad

Je kunt de tekstgrootte van het iPhone-scherm ook in het algemeen aanpassen via de instellingen. De grootte van letters zal dan meteen worden verhoogd voor alle apps die dit ondersteunen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de standaard-apps zoals Mail, Notities en dergelijke, maar ook voor diverse apps van derden. Handig als je je leesbril niet bij de hand hebt!

Grotere letters instellen doe je als volgt:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Scherm en helderheid > Tekstgrootte.
 3. Beweeg de schuifknop in de gewenste richting. Er zijn meerdere stappen van kleine tot grote letters.

Tekstgrootte aanpassen

De tekst wordt alleen aangepast bij apps die dynamische tekst ondersteunen (dus bijvoorbeeld niet in games met schermteksten). Zoals je merkt is de tekstgrootte nog niet spectaculair veranderd. Lees verder om te kijken hoe je de tekst nóg groter kunt maken.

Nog grotere letters op iPhone en iPad

Via de iOS toegankelijkheidsinstellingen kun je ook de tekstgrootte aanpassen. Deze aanpassing geldt voor alle apps die dynamische tekst ondersteunen en zorgt ervoor dat de tekst een stuk groter wordt. En zoals je ziet: dit scheelt enorm!

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Toegankelijkheid > Weergave en tekstgrootte > Grotere tekst.
 3. Zet de schakelaar Grotere tekstgroottes aan.
 4. Beweeg de schuifknop in de gewenste richting. Er zijn meerdere stappen van kleine tot grote letters.

Tekst nog groter maken

Tekst vetgedrukt weergeven op iPhone en iPad

Een andere manier om teksten beter leesbaar te maken, is om de tekst vetgedrukt te maken. In plaats van de dunne letters zie je de tekst iets meer dikgedrukt. Je vindt deze optie bij Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Vette tekst.

Contrast verhogen voor betere leesbaarheid

Door het contrast te verhogen kun je het scherm beter aflezen. Je kunt daarbij schermen minder doorzichtig en kleuren donkerder maken.

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
 2. Ga naar Toegankelijkheid > Weergave en tekstgrootte.
 3. Zet de schakelaar aan bij Verhoog contrast.

Tip: ook de optie Maak minder doorzichtig kan handig zijn als je het scherm niet zo goed kunt lezen.

Inzoomen op het iPhone- en iPad-scherm

Kun je een bepaald gedeelte van het scherm niet goed lezen, dan kun je met één vingerbeweging extreem inzoomen. Dit doe je door met drie vingers tegelijk op het scherm te tappen. Je moet dan de zoomfunctie wel hebben ingeschakeld via Instellingen > Toegankelijkheid > Zoomen.

Lukt het niet, of wordt er een heel andere functie geactiveerd? Dan moet je even kijken hoe de thuisknop/zijknop staat ingesteld: ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Activeringsknop (helemaal onderaan het scherm) en zorg dat er een vinkje staat bij Zoomen. Je kunt op dit scherm meerdere opties aanvinken.

Ook leuk om te weten is dat je de iPhone als vergrootglas kunt gebruiken, zodat je ook teksten op verpakkingen en producten wat makkelijker kunt lezen. Of kies voor het voorlezen van teksten… ook handig!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!