Tile Sticker review

Review: Tile Sticker, deze tracker plak je overal op

De Tile Sticker is een tracker die je overal op kunt plakken: op je fiets, skateboard, dure camera of de step van je kind. De knop is zo groot als een euro en is waterbestendig. Je plakt 'm met de meegeleverde tape op spullen die je niet kwijt wilt raken.

Tile zit in een lastig parket: Apple zou bezig zijn met een soortgelijke tracker (AirTag) en daardoor wordt meteen de bodem onder het bestaan van dit kleine bedrijfje weggeslagen. Tile zoekt daarom naar allerlei nieuwe mogelijkheden en de Tile Sticker is één daarvan.

De Tile is van oorsprong een vierkant plaatje, dat je kunt vastmaken aan je tas en andere spullen. Maar dat is niet altijd praktisch. Zo kun je een gewone Tile moeilijk vastmaken aan een brillenkoker of de tv-afstandsbediening. Voor die toepassingen is de Tile Sticker bedoeld. Tile heeft met 3M samengewerkt om te zorgen dat de sticker goed blijft zitten op niet-poreuze materialen zoals hout, plastic en metaal. De sticker is waterproof met een rating IPX7. Eigenlijk is de term ‘sticker’ wat verwarrend, want het ziet er meer uit als een knop. Je kunt de Sticker alleen gebruiken om spullen terug te vinden, niet om allerlei acties te automatiseren. Qua functionaliteit is er dan ook geen verschil met de normale Tile. Alleen de vormfactor is anders.

Tile Sticker in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Tile Sticker:

 • Zelfklevende tracker
 • Ziet eruit als slimme knop, maar bevat geen schakelfuncties
 • Alleen verkrijgbaar in zwart
 • Batterij gaat 3 jaar mee
 • Vastplakken met meegeleverde 3M-tape
 • Prijs: €37 per twee

De Tile Sticker is beschikbaar gesteld door de distributeur.

Tile Sticker op step

Gebruik van de Tile Sticker

Terwijl je de normale Tile gemakkelijk ergens aan kunt hangen, zoals een sleutelbos of tas, is dat bij de Tile Sticker wat ingewikkelder. Om de Tile Sticker te testen plakten we deze op een Apple TV-remote, een accessoire dat tijdens een avondje tv-kijken regelmatig door je handen gaat. Ook plakten we er eentje op de rolmaat, een hulpmiddel dat je vaak kwijt bent op momenten dat je iets wilt opmeten.

Tile Sticker op rolmaat

Maar eigenlijk is de sticker bedoeld voor ruigere situaties, zoals het terugvinden van je fiets of skateboard, twee eigendommen die regelmatig buiten staan. Je zou de Tile Sticker ook aan de binnenkant van een reiskoffer kunnen vastmaken, of aan een gitaarkoffer. Tile garandeert dat de zwarte knop drie jaar vastgekleefd blijft en dat is toevallig ook de levensduur van de batterij. Voor ca. 30 euro per jaar maak je gebruik van Tile Premium, waarbij je onder andere Smart Alerts krijgt. Hiermee stel je locaties in om gewaarschuwd te worden. Je vergeet dan nooit meer je huissleutels of tas. Premium is niet noodzakelijk om plezier te hebben van je Tiles.

Tile Sticker op camera

Uiterlijk van de Tile Sticker

Omdat de Tile eruit ziet als een zwarte knop beperkt dat ook weer de mogelijkheden: je zult ‘m niet zo snel op je MacBook, portefeuille of paspoort plakken. Wil je hem bij een brillenkoker gebruiken, dan kan je hem er het beste aan de binnenkant plakken. Tile’s suggestie om op een dure camera te bevestigen is nog enigszins acceptabel, omdat camera’s meestal zelf ook zwart zijn en uitsteeksels bevatten. Een extra bult bovenop is dan niet direct storend. Bij andere voorwerpen kan de knop net iets te groot zijn.

Het uiterlijk van de Tile Sticker deed ons erg denken aan de slimme knop Flic, zoals op de foto hieronder te zien is. Maar de functie is heel verschillend. Met de Flic-knop kun je acties automatiseren, met de Sticker kun je alleen spullen terugvinden. Je kunt overigens wel op de knop drukken om het alarm uit te zetten. En je drukt tweemaal op de knop om je iPhone terug te vinden.

Tile Sticker en Flic

Minder bereik
De belangrijkste minpunten van de Tile Sticker is dat het bereik en het alarmgeluid minder goed zijn dan de andere Tile-producten. Zeker omdat spullen die je kwijt bent vaak in een tas of onder een berg kussens of wasgoed liggen, is het belangrijk dat je het alarmgeluidje goed hoort. De Sticker klinkt duidelijk minder luid. De Tile Mate en Slim zitten op een iets hoger geluidsniveau en de Tile Pro klinkt het luidst. Ook het bereik is verschillend: 45 meter bij de Tile Sticker, terwijl de andere producten een bereik van meer dan 60 meter hebben.

Tile Sticker op Apple TV Siri Remote.

Mocht je hiervan balen, dan is er natuurlijk ook nog een andere oplossing: koop een stuk tweezijdig plakband en plak een gewone Tile op de spullen die je niet wilt kwijtraken. Maar ook dat staat niet mooi op een MacBook. De verdere werking van de Tile Sticker is vergelijkbaar met alle andere Tiles: je hebt de speciale app nodig om de locatie van je spullen op de kaart te zien en om een geluidje te laten afspelen. Dit werkte in ons geval zoals we na jarenlang gebruik gewend zijn: probleemloos. Je kunt via de app verschillende geluidjes instellen, het volume aanpassen en de Tile een eigen naam geven.

Score

7.5

Tile Sticker

Tile Sticker

€37 per twee

Voordelen +

 • Ideaal voor spullen waaraan je geen normale Tile kunt bevestigen
 • Stevige bouwkwaliteit, blijft goed zitten
 • Waterbestendig
 • Betrouwbaar terugvinden van je spullen
 • Werkt met energiezuinige Bluetooth LE, batterijduur 3 jaar

Nadelen -

 • Vrij grote knop
 • Bereik is minder dan de gewone trackers
 • Geluid klinkt niet zo luid

Conclusie Tile Sticker review

De Tile Sticker kan in sommige situaties echt goed van pas komen. Het is ideaal voor spullen zoals steps, fietsen en andere spullen die je niet altijd kunt terugvinden. Een rolmaat bijvoorbeeld, waarop je de Tile Sticker onopvallend kunt plakken. Bij andere voorwerpen zoals een MacBook oogt het wat minder mooi en is de Sticker eigenlijk iets te groot. Bij een volgende versie zouden we graag een kleinere variant willen zien, met een luider alarm en een groter bereik.

Tile Sticker op fiets

Je kunt de Tile Sticker kopen bij diverse winkels in verpakkingen van 2 of 4 stuks.

Wil je meer weten over Tile? Lees dan onze gids!

Bekijk ook

Alles over Tile: de Bluetooth-trackers om voorwerpen te vinden

Met Tile weet je altijd waar je spullen zijn. De Tile-accessoires zijn een populair middel om je sleutels, portemonnee en andere voorwerpen op te zoeken als je ze kwijt bent. Welke modellen zijn er, wat kun je er allemaal mee en wat is het verschil met de AirTag? Hier lees je er alles over.