Regenwater

Deze regenapps waarschuwen voor een nat pak

Het regent! Welke iOS apps houden je droog? Deze regenapps voor iPhone en iPad sturen notificaties als er een regenbui aankomt en laten met grafieken zien wanneer de bui op z'n hevigst is.

Regenapps voor iPhone en iPad

De regen komt met bakken uit de lucht en je wilt weten wanneer het stopt? Allerlei regenapps voor iPhone en iPad voorkomen dat je een nat pak haalt. Ze laten met satellietfoto’s zien hoe de buien over ons land trekken of sturen een pushmelding als het bijna begint te regenen. We zetten daarom de beste regenapps op een rij, allemaal bedoeld om regenbuien te ontwijken. Hoewel ze natuurlijk ook prima van pas komen als je wél op een regenbui zit te wachten, omdat je bijvoorbeeld een tuinbouwbedrijf hebt.

iCulture adviseert: Buienalarm

Buienalarm is gemaakt door een zelfstandige Nederlandse ontwikkelaar, Franklin van Veldhuizen. De app waarschuwt als er een hoosbui aankomt. Het handige is dat deze app werkt in Nederland, België en de grensstreek met Duitsland. Ook handig is dat je drie locaties kunt instellen, zodat je de weerssituatie thuis, op het werk en op je vakantieadres kunt volgen. De app toont niet alleen de regenval op de kaart, maar ook een grafiek om in één oogopslag te zien wanneer de meeste neerslag valt. De grafiek is het belangrijkste onderdeel van de app: voor de komende twee uur zie je duidelijk wanneer het zin heeft om de deur uit te gaan, zonder een nat pak te halen. Met een wolkje onder de grafiek ga je naar een satellietkaart met neerslaginfo. Buienalarm belooft je maximaal een half uur van tevoren te waarschuwen voor een regenbui.


#2 Buienradar

De app die iedereen kent. De functies zijn nog steeds hetzelfde, al zijn er gaandeweg wel steeds meer bijgekomen, zoals een pollenradar voor mensen die last hebben van hooikoorts. Je bekijkt de buienkaart van Nederland en België en leidt daaruit af of het zin heeft om de deur uit te gaan. Je kunt ook een algemene weersverwachting en een vooruitblik op het weer bekijken. Maar het meest bekend is het kaartje, waar de buien als blauwe vlekken overheen schuiven. Ook zijn er satellietfoto’s waarmee je de bewolking kunt zien.


#3 Weer in Nederland

Weer in Nederland is net als Buienradar een algemene weerapp voor Nederland. Er zit echter ook een buienradar in, waarmee je kunt zien of er regen aankomt. Verder zijn er weersverwachtingen voor vandaag en morge. Ga je naar het strand, dan zul je het kustalarm en de windkrachtkaarten waarderen, zodat je weet of het veilig is om te surfen. Er zitten ook kaarten in voor zonneschijn, je kunt satellietbeelden bekijken en een widget gebruiken.


#4 Weeronline

Weeronline van Meteovista noemt zich ‘jouw weer- en regenradar’ voor meer dan 2,3 miljoen plaatsen. Er zit een uitgebreide 14-daagse weersverwachting in en een overzichtelijke buienradar en neerslaggrafiek. Je krijgt een pushnotificatie als er een bui aankomt. De app laat het weeradvies zien met actuele waarschuwingen. Je krijgt bovendien een geschreven weerbericht van de meteorologen. Deze app breidt de functies ook steeds verder uit, zoals een pollenradar die 5 dagen vooruit kijkt.

#5 Carrot Weather

Geen overzicht van weerapps is compleet zonder Carrot Weather. Deze geliefde weerapp pakt het op een humoristische manier aan. Je ziet hoeveel mm regen er in de komende 12 uur gaat vallen en kunt ook een gedetailleerdere grafiek bekijken met het verloop over de dag. Hiervoor tap je op het blauwe regeninfopaneel in de app. Wil je weten hoe het de rest van de week qua regen gaat lopen, dan kan Carrot Weather je dat ook vertellen. Maar deze app kan nog veel meer en wordt altijd bij elke iOS-release bijgewerkt met de nieuwste functies. Het is de moeite waard om ervoor te betalen, al hoeft dat niet. Want ook de gratis versie heeft al genoeg te bieden.

#6 Speciaal voor België: Meteo.be

Belgische gebruikers kunnen ook de Buienradar en Buienalarm gebruiken, maar met de Meteo-app van KMI hebben ze ook een app van eigen bodem. De app geeft voorspellingen en waarnemingen per gemeente. Je krijgt per uur een voorspelling voor de komende 48 uur en 7 dagen. Trends lopen zelfs vooruit tot 14 dagen. Maar we zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in de regenbuien en ook die toont Meteo.be feilloos, tot op 10 minuten nauwkeurig. Wil je vooraf weten of het gaat regenen, bijvoorbeeld omdat je wilt barbecueën, dan kun je 3 uur vooruit kijken naar regenbuien.

#7 Rain Alarm

Ben je fan van Buienalarm, maar baal je dat het maar in een beperkt gebied werkt? Dan is het internationaal georiënteerde Rain Alarm misschien een beter idee. Deze app waarschuwt je als er regen of sneeuw aankomt op jouw locatie. Je krijgt een notificatie als er een bui in de buurt is. Rain Alarm gebruikt hiervoor de meest recente Doppler radarbeelden van weerdiensten wereldwijd. Je krijgt meldingen in Nederland, Duitsland, Zweden, Polen, Oostenrijk, Spanje, Slovenië, Japan, Korea en diverse andere landen. Kijk even in de App Store-omschrijving of jouw vakantieland erbij staat!


#8 Internationaal: WeatherPro (toekomst onzeker)

De meeste buienradar-apps werken alleen in Nederland en/of België. Ga je verder van huis, dan biedt WeatherPro het weerbericht van 2 miljoen locaties wereldwijd, dus ook van jouw vakantiebestemming. Je ziet bovendien gedetailleerde informatie over temperatuur, windrichting, luchtdruk en nog veel meer. De kans op neerslag en de hoeveelheid neerslag zijn apart te raadplegen in de app. Je krijgt waarschuwingen als er extreem weer op komst is. Kies je voor de premium service, dan krijg je hoge resolutie weerkaarten met neerslagtype en een 14-daagse verwachting die per uur aangeeft wat voor weer het wordt.

Helaas gaat WeatherPro stoppen omdat de ontwikkelaar is overgenomen door een Amerikaans bedrijf. Er wordt nu gewerkt aan een compleet nieuwe weerapp. We raden daarom aan geen betaalde abonnementen meer af te sluiten.


#9 Rain Today (toekomst onzeker)

RainToday was ook een favoriet op de iCulture-redactie, maar de toekomst van deze app is onduidelijk. RainToday is vakdezelfde maker als WeatherPro en het lijkt erop dat deze app ook niet meer verder ontwikkeld wordt. Er komen af en toe nog wat bugfixes uit.

De app laat precies zien wanneer het gaat regenen en wanneer het weer stopt. Je ziet duidelijk in beeld hoeveel minuten je nog moet wachten voordat de bui ophoudt. Met één blik op het scherm weet je genoeg. Er zit ook een widget in de app, waarmee je nog sneller ziet of er een bui aankomt. Een gekleurde cirkel geeft aan of je droog de deur uit komt. De app kan ook meldingen geven om je op basis van je locatie te waarschuwen voor een bui. Lees onze eerdere Rain Today review als je meer wilt weten.

Aanbevolen door onze lezers

Via de feedbackoptie onder dit artikel hebben we van onze lezers nog meer suggesties van leuke weerapps gekregen:

  • Regenmelding (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Deze app toont veruit de meest soepele animaties als het om radarbeelden gaat, maar de app zelf vinden niet echt mooi.
  • Rainy Days Rain Radar (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 15.0+) - Deze populaire Android-app is er nu ook voor de iPhone. Toont met radarbeelden waar de wolken hangen en bewegen.
  • Weersvoorspellingen, actuele waarschuwingen voor noodweer, hooikoortsinfo, weer- en regenradar. Algemene weerapp, maar toont uiteraard ook regen.

Check ook onze lijst met de beste weerapps voor iPhone en iPad.

Bekijk ook

Dit zijn de beste weerapps voor iPhone en iPad

Dit zijn de beste weerapps voor de iPhone en iPad. Wat is de beste gratis weerapp en welke is het mooist? Welke andere weerapps zijn nog meer de moeite waard? In deze gids zetten we de leukste en meest betrouwbare weerapps voor je op een rij.