Geocaching iPhone

De 5 beste locatiegames voor iPhone en iPad

Je hoeft allang niet meer thuis te zitten om een spel te spelen. iCulture zet de leukste locatiegames op een rij, waarbij je de gps-ontvanger van je iPhone gebruikt om in de echte wereld te gamen.

Geocaching iPhoneJe hoeft allang niet meer binnen te zitten om een spelletje te spelen. De App Store staat vol met locatiegames, waarbij je gps-locatie en andere sensoren worden gebruikt om in de ‘echte’ wereld een avontuur te beleven. Zo moet je bijvoorbeeld op zoek naar monumenten in de echte wereld, de natuur in om schatten te vinden en op jacht naar spionnen. In dit artikel zetten we vijf leuke locatiegames op een rij.

1. Geocaching

GeocachingGeocaching staat sinds 2010 in de Nederlandse App Store, maar is eigenlijk veel ouder dan dat. Sterker nog: deze game werd al jaren voordat de eerste iPhone verscheen gespeeld, wat toen vooral gebeurde met losse gps-ontvangers en een hele hoop papier. Geef ons maar de iPhone-app: in Geocaching ga je op zoek naar schatten in de echte wereld, die zijn verstopt door andere spelers. Dit doe je door locaties op de kaart te bezoeken, puzzels op te lossen of om vragen over de omgeving te beantwoorden. Door goed te spelen bemachtig je de juiste coördinaten, waarmee je naar de echte verstopplek van een cache kunt gaan.

Je bent net als bij andere communitygedreven apps afhankelijk van wat andere spelers bij jou in de buurt hebben gedaan. Ervaring leert echter dat er in Nederland ontzettend veel caches zijn verborgen. Zelfs in minder drukbevolkte gebieden kwamen we meerdere schatten in de buurt tegen, waardoor we bijna altijd er op uit konden om op zoek te gaan. Dat rechtvaardigt wat ons betreft het wat hoge prijskaartje van de app. Twijfelaars hoeven zich echter niet druk te maken: Geoacaching heeft een gratis probeerversie, waarmee je een paar caches bij jou in de buurt kunt opsporen.

2. Ingress

IngressOp zoek naar wat competitievers? In de locatiegame Ingress neem je het op tegen andere gamers met een iPhone of Android-toestel. Je wordt lid van één van de twee teams, waarna je portalen in de echte wereld gaat hacken. Deze portalen zitten verborgen bij ‘echte’ kunstwerken, wat betekent dat je bijvoorbeeld naar een museum moet lopen voor je hack. Door een portaal te claimen scoor je punten. Hoe groter het aantal portalen van jouw team, hoe hoger de score. Ingress zit ook bomvol bijzondere verhaalvertelling, waarbij je aan de hand van YouTube-video’s leert waar deze mysterieuze portalen nou eigenlijk vandaan komen.

Je kunt Ingress in je eentje spelen, maar de meest ervaren spelers trekken er samen met teamgenoten op uit. Zo kun je samen razendsnel een portaal hacken en weer doorgaan, om zo een gigantisch veld voor jouw team over je dorp of stad te maken. Hiervoor worden soms zelfs speciale Ingress-evenementen georganiseerd.

3. Lost in Time

Lost in TimeDit Nederlandse locatiespelletje kan alleen in een select aantal steden worden gespeeld – maar dan krijg je wel iets heel bijzonders voorgeschoteld. Door in Utrecht, Amsterdam of Amersfoort rond te lopen met een iPad, ontrafel je een grote puzzel door bepaalde locaties te bezoeken. Dat allemaal onder begeleiding van Freek de JOnge, die een rol speelt in een aantal video’s binnen de app.

De vereisten voor Lost in Time zijn wel strikt. Ten eerste kun je de game alleen spelen in Amsterdam, Utrecht of Amersfoort, maar je moet daarnaast ook een iPad met mobiel internet en GPS hebben. Een gewoon Wi-Fi-model zal niet werken.

4. De Spion

De SpionIn het Belgische De Spion trek je er met drie tot tien spelers op uit om een competitief potje te spelen in het stadje Kortrijk. Eén speler is de spion, die wordt opgejaagd door twee tot negen Duitse politieagenten. De iPhones veranderen vervolgens in een speciaal opspoorsysteem, waarmee de agenten jacht maken op de spion. Een potje is zo gespeeld: niet alleen is de jacht vrij snel geklaard, maar er zit ook een timer op de game.

Hoewel je De Spion ook alleen in Kortrijk kunt spelen, werkt het spel wel gewoon op de iPhone. Het is hierdoor iets toegankelijker dan het hierboven genoemde Lost in Time. Eén ding om wel rekening mee te houden: iedere speler voor 2 euro voor een potje betalen.

5. Urby CityTour

Urby CityTourUrby CityTour zit wat minder complex in elkaar dan de hierboven genoemde apps, maar is hierdoor wel lekker benaderbaar. Je kiest in de app een route die je wil lopen, waarna je op een aaltal locaties vragen en puzzels krijgt voorgeschoteld. Zo leer je tijdens bijvoorbeeld een wandeling langs de Amsterdamse Jordaan iets te weten over de locatie. Bij iedere wandelroute staat hoeveel tijd deze in beslag neemt.

Urby CityTour bestaat op het moment uit drie routes door Amsterdam. Houd er wel rekening mee: de vragen en opdrachten zijn speciaal ontworpen voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar.

Bonus: The Target

The TargetOké, nog eentje dan. De Belgische ontwikkelaar La Mosca bracht in 2015 The Target uit – een locatiegame die je met een groep vrienden kunt spelen. Hierin kruipen jij en je vrienden in de huid van spionnen en open je de jacht op elkaar. Waar je speelt maakt niet uit: zolang er een kaart is voor jouw gebied, zal The The Target een speelveld voor je maken en weet je welke kant je op moet rennen.

We moeten wel zeggen: The Target is de duurste game uit onze lijst. Een potje van twee uur kost je maar liefst 60 euro om te spelen. Dat bedrag verdeel je echter onder al je medespelers, en je kunt de game met maximaal 18 mensen spelen. Met een volle bak ben je dus niet veel meer dan 3 euro per persoon kwijt. Je kunt de game één keer gratis proberen door een link te delen op je Facebook-pagina.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2015
Categorie Apps
Onderwerpen game, gps