apple-watch-vrouw

Saffierglas of Ion-X glas: wat zijn de verschillen?

Saffierglas of Ion-X glas: wat zijn de verschillen tussen deze materialen? In de duurdere Apple Watch vind je saffierglas, in de Apple Watch Sport zit Ion-X glas.

apple-watch-vrouwDe gewone Apple Watch heeft een scherm van saffierkristal, terwijl de Apple Watch Sport is voorzien van een scherm van gehard Ion-X glas. Op het eerste gezicht zie je geen verschillen, maar die zijn er wel degelijk. Daarom leggen we in dit artikel uit wat het verschil tussen saffierglas en Ion-X glas is.

Saffierglas of Ion-X: de chemie

Laten we beginnen met de chemische samenstelling, die voor saffierglas, Ion-X en gewoon glas heel verschillend is:

  • Gewoon glas: siliciumdioxide + natrium- en calciumoxide
  • Ion-X glas: siliciumdioxide en aluminiumoxide
  • Saffierglas: aluminiumoxide

Op Wikipedia is te lezen:

Door aluminiumoxide te smelten en daarna gedurende twee weken langzaam te laten afkoelen vindt kristallisatie plaats rondom een kristallisatiestaaf en ontstaat een groot blok van kleurloos saffier.

saffierglas of ion-x blok materiaalInmiddels zijn er krastesten gedaan van zowel saffierglas als Ion-X glas. Daaruit blijkt dat saffierglas het meest krasbestendig is: het kan krassen door sleutels, messen en schuurpapier doorstaan. Ion-X glas blijkt ook erg krasbestendig, maar raakt wel gekrast door schuurpapier. In de praktijk houdt het in, dat beide horloges redelijk bestand zijn tegen slijtage door dagelijks gebruik. Maar laat je de Apple Watch Sport uit je handen glippen op de ruwe steentjes van het trottoir, dan is er toch kans op krassen.

Verder lezen:

Wat is Ion-X eigenlijk?

Volgens Apple is het glas van de Apple Watch Sport gemaakt van alumina-silicaat. De toevoeging van aluminium maakt het glas harder en dus iets krasbestendiger. Daarnaast heeft Apple het glas door ionenuitwisseling nog eens extra gehard. Daarbij worden kleinere ionen vervangen door grotere, waardoor het oppervlak sterker wordt. Gorilla Glass, dat ook gemaakt wordt van alumina-silicaat, gebruikt al langer deze werkwijze om het glas extra hard te maken.

Krasbestendig en breukbestendig gaan moeilijk samen

saffierglas of ion-x krasbestendigheidBij materialen moeten fabrikanten altijd de afweging maken tussen krasbestendigheid (hardheid) en breukgevoeligheid. Zoals je misschien in de praktijk wel hebt gemerkt, heb je bij de iPhone niet zo snel last van krassen op het scherm. Maar laat je de iPhone op een ongunstige manier vallen, dan zal het glas vrij snel breken. Het is lastig om een juiste combinatie te vinden van materiaal dat zo hard mogelijk is en ook goed bestand is tegen breuk. Vandaar dat de rugged beschermhoesjes die je iPhone tegen vallen en stoten beschermen, vaak gemaakt zijn van zachte materialen zoals kunststof en rubber. Die vangen de energie bij een klap goed op, maar zijn niet bijzonder hard.

Bij de glazen schermpjes van de Apple Watch is het lastig om diezelfde val- en stootbestendigheid ‘in te bouwen’, maar fabrikanten proberen wel de eigenschappen van het materiaal in gunstige richting bij te sturen, met behandelingen zoals ionenuitwisseling.

Apple Watch staat meer bloot aan dagelijkse slijtage

Bij een horloge is het belangrijk dat het scherm erg krasbestendig is. Je stoot sneller tegen allerlei objecten aan. Als je met een hand vol tassen een deur probeert te openen, is de kans groot dat jouw pols tegen de deur botst. Glij je uit over een bananenschil, dan schuurt je horloge samen met jou over het ruwe trottoir. In de botsautootjes krijgt de Apple Watch sneller een klap.

Apple Watch sportenAccessoires die je om je pols draagt raken sneller beschadigd. Dat blijkt wel uit de vele klachten die ontstaan bij fitnessarmbandjes. Ze blijken relatief vaak kapot te gaan, omdat mensen er van alles mee doen: douchen, in de regen lopen, vechten, tegen muren botsen, sporten. De Apple Watch is vochtbestendig en kan tegen een douchebeurt, maar staat wel bloot aan veel meer risico’s, terwijl veel mensen hun iPhone goed beschermd in een hoesje bewaren.

DisplayMate: glas van Apple Watch Sport is beter

De schermexperts van DisplayMate hebben het schermmateriaal van de Apple Watch ook bekeken. Zij komen tot een opmerkelijke conclusie: het Ion-X glas van de Apple Watch Sport levert het beste scherm op. Dit scherm heeft de beste inkijkhoek en levert minder reflecties op dan het saffierglas van de stalen Apple Watch. De Apple Watch Sport is daardoor beter af te lezen in fel zonlicht en heeft een betere beeldkwaliteit.

Conclusie: saffierglas of Ion-X?

Een Apple Watch met saffierglas is fors duurder dan een Apple Watch Sport met Ion-X. Het is daarom een afweging hoeveel je bereid bent te betalen. Maar er speelt nog iets anders mee: Ion-X glas (en Gorilla Glass) is minder krasvast, maar kan beter tegen een stootje. Bij saffierglas heb je minder kans op krassen, maar zal het scherm sneller breken bij een val.

Ion-X glas: voor sporters en mensen die ruig omgaan met hun spullen

Het is dus niet alleen een kwestie van geld, maar ook een afweging hoe jouw levensstijl in elkaar zit. Ben je iemand die regelmatig valt en spullen handen laat glippen, dan is Ion-X waarschijnlijk de beste keuze. Bij een sporthorloge is het ook logisch dat de stoot- en valbestendigheid goed is.

Saffierglas: voor mensen die zuinig zijn op hun spullen

Ben je zuinig op je spullen en wil je geen slijtage zien door dagelijks gebruik, dan is saffierglas de beste keuze. Daarop zie je minder snel krassen door sleutels en dagelijks contact met scherpe voorwerpen. Gooi je je Apple Watch na het dragen niet achteloos in een hoek, dan is saffierglas de betere optie.

Verder lezen: Apple Watch kopen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2016
Categorie Devices
Onderwerpen apple watch, saffierglas