Apple Watch saffierkristal vs Ion-X

Saffierkristal of Ion-X glas op de Apple Watch: wat is beter?

Saffierglas of Ion-X glas: wat zijn de verschillen tussen deze materialen? In de duurdere Apple Watch vind je saffierglas, in de aluminium Apple Watch zit gehard Ion-X glas.

Saffierglas vs. Ion-X glas

De aluminium Apple Watch (het normale model) heeft een scherm van gehard Ion-X-glas en dat geldt ook voor de sportieve Apple Watch Nike Edition. De duurdere modellen van roestvrij staal en de Hermes Edition hebben een scherm van saffierkristal. Ook bij de verschillende uitvoeringen van de Apple Watch Edition, die inmiddels uit het assortiment zijn verdwenen, is gebruik gemaakt van saffierglas. Op het eerste gezicht zie je geen verschillen, maar die zijn er wel degelijk. Daarom leggen we in dit artikel uit wat het verschil tussen saffierglas en Ion-X glas is.

Saffierglas of Ion-X: de chemie

Laten we beginnen met de chemische samenstelling, die voor saffierglas, Ion-X en gewoon glas heel verschillend is:

  • Gewoon glas: siliciumdioxide + natrium- en calciumoxide
  • Ion-X glas: siliciumdioxide en aluminiumoxide
  • Saffierglas: aluminiumoxide

Apple Watch Series 4 glas

Op Wikipedia is te lezen:

Door aluminiumoxide te smelten en daarna gedurende twee weken langzaam te laten afkoelen vindt kristallisatie plaats rondom een kristallisatiestaaf en ontstaat een groot blok van kleurloos saffier.

saffierglas of ion-x blok materiaalIn de loop van de tijd zijn er meerdere krastesten gedaan met saffierglas als Ion-X glas. Daaruit blijkt dat saffierglas het meest krasbestendig is. Het kan krassen door sleutels, messen en schuurpapier doorstaan. Ion-X glas blijkt ook erg krasbestendig, maar raakt wel gekrast door schuurpapier. Nu zal niemand opzettelijk met schuurpapier over zijn horloge gaan krassen, maar het geeft wel aan dat je in contact met bijvoorbeeld een ruwe baksteen of trottoirtegel kans hebt op een kras.

In de praktijk houdt het in, dat beide horloges goed bestand zijn tegen slijtage door dagelijks gebruik. Op de iCulture-redactie dragen meerdere mensen al een paar jaar de Apple Watch (zowel Ion-X als saffierkristal) en we hebben niet gemerkt dat het scherm erg krast door dagelijks gebruik. Zo wel de behuizing als het glas zijn nog in prima staat. Het kan natuurlijk anders zijn als je in de bouw werkzaam bent. Als je de Apple Watch uit je handen laat glippen op een stenen vloer, dan heb je bij beide glassoorten kans op schermbreuk.

Apple Watch Series 4 teardown van iFixit.

Wat is Ion-X eigenlijk?

Volgens Apple is het glas van de aluminium Apple Watch gemaakt van alumina-silicaat. De toevoeging van aluminium maakt het glas harder en dus iets krasbestendiger. Daarnaast heeft Apple het glas door ionenuitwisseling nog eens extra gehard. Daarbij worden kleinere ionen vervangen door grotere, waardoor het oppervlak sterker wordt. Gorilla Glass, dat ook gemaakt wordt van alumina-silicaat, gebruikt al langer deze werkwijze om het glas extra hard te maken.

Ion-X wordt gebruikt in de volgende modellen:

*Bij de Nike-modellen zat op de Series 3 een laagje saffierglas over de hartslagmeter, net als bij de duurdere modellen. Bij de Series 4 is dit rechtgetrokken en zit er aan de achterkant altijd saffierglas over de hartslagmeter.

Bij de Apple Watch Series 4 spreekt Apple ook over saffierkristal, maar dit geldt alleen voor het laagje glas dat over de hartslagmeter zit. De voorkant van de aluminium-modellen is nog steeds gemaakt van Ion-X glas. Op de aluminium horlogekast staat dan ook de aanduiding ‘Ion X’.

Apple Watch Ion-X glass

Krasbestendig vs breukbestendig

Bij materialen moeten fabrikanten altijd de afweging maken tussen krasbestendigheid (hardheid) en breukgevoeligheid. Zoals je misschien in de praktijk wel hebt gemerkt, heb je bij de iPhone niet zo snel last van krassen op het scherm. Maar laat je de iPhone op een ongunstige manier vallen, dan zal het glas vrij snel breken. Het is lastig om materialen te vinden die tegelijk hard én breukbestendig zijn. Vandaar dat de rugged beschermhoesjes vaak een zachte laag hebben, die schokken en stoten absorberen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zachte materialen zoals kunststof en rubber. Die vangen de energie bij een klap goed op, maar zijn niet bijzonder hard. Er ontstaan gemakkelijk krassen. Tegelijk bevat zo’n hoes vaak ook een harde tussenlaag, die het hoesje stevigheid geeft.

saffierglas of ion-x krasbestendigheidBij de glazen schermpjes van de Apple Watch is het lastig om diezelfde val- en stootbestendigheid in te bouwen omdat het om een dun laag je glas gaat. Maar fabrikanten proberen wel de eigenschappen van het materiaal in gunstige richting bij te sturen, met behandelingen zoals ionenuitwisseling.

Bij een horloge is het belangrijk dat het scherm erg stoot- en krasbestendig is. Je stoot sneller tegen allerlei objecten aan. Als je met een hand vol tassen een deur probeert te openen, is de kans groot dat jouw pols tegen de deur botst. Glij je uit op straat, dan raakt niet alleen je knie geschaafd, maar schuurt het horloge ook over het ruwe trottoir.

Saffierglas (of saffierkristal)

Apple is al sinds 2014 bezig met het maken van saffierglas. Aanvankelijk ging Apple hiervoor een samenwerking aan met het bedrijf GT Advanced Technologies in Arizona, waar in een fabriek synthetische saffierkristallen werden gemaakt. Maar die samenwerking liep op niets uit. Tegenwoordig gebruikt Apple saffierglas voor de frontjes van de Apple Watch, de achterkant van de Apple Watch Series 4 (om de hartslagsensor te beschermen tegen krassen) en op de cameralenzen van de iPhone. Saffierglas wordt alleen gebruikt voor kleine oppervlakken en is nog niet gebruikt als beschermlaag voor iPhone-schermen. Hiervoor gebruikt Apple al jarenlang Gorilla Glass, ook een kunstmatig versterkte glassoort. Productie van saffierglas is duurder dan Ion-X, vandaar dat Apple het alleen gebruikt in de duurdere Apple Watch-modellen. Ook goed om te weten: veel duurdere horloges zijn bedekt met saffierglas, dus dat geeft wel aan dat het materiaal vooral voor high-end is bedoeld.

Saffierglas vind je in de volgende Apple Watch-modellen:

Apple Watch saffierkristal vs Ion-X

Conclusie: saffierglas of Ion-X?

Een Apple Watch met saffierglas is fors duurder dan een Apple Watch met Ion-X. Het prijsverschil ontstaat vooral omdat de productiekosten die bij saffierglas veel hoger liggen. Het is daarom een afweging hoeveel je bereid bent te betalen. Het materiaal van de horlogekast (aluminium of roestvrij staal) en het prijskaartje zal voor veel mensen een doorslaggevende factor zijn welke van de twee ze kopen. Wij vinden de verschillen in dagelijks gebruik niet zo groot. We merken bij de Apple Watch met Ion-X weinig tot niets van krassen. Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die door een ongelukje of ongelukkige samenloop van omstandigheden toch een forse kras op hun scherm hebben gekregen, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Ion-X glas (en Gorilla Glass) is iets minder krasvast, maar kan beter tegen een stootje. Bij saffierglas heb je minder kans op krassen, maar zal het scherm sneller breken bij een val.

Kies Ion-X glas als je…

… sporter bent, vaak valt, of ruig omgaat met je spullen. Dit is een kwestie van levensstijl. Ben je iemand die regelmatig spullen uit handen laat glippen, dan is Ion-X waarschijnlijk de beste keuze. Bij een sporthorloge is het logisch dat de stoot- en valbestendigheid goed is. Gooi je je Apple Watch na het dragen altijd achteloos op de houder, dan is Ion-X voor jou de beste keuze.

Kies saffierglas als je…

… zuinig op je spullen bent. Een duur horloge van de juwelier is ook iets waar je zuinig mee omgaat. Wil je geen slijtage zien door dagelijks gebruik, dan is saffierglas de beste keuze. Daarop zie je minder snel krassen door sleutels en dagelijks contact met scherpe voorwerpen.

Weet je inmiddels welke van de twee bij jou past? Lees alles over de Apple Watch kopen in onze speciale round-up van prijzen, modellen en meer:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!