Apple Watch van keramisch materiaal

Keramiek: het materiaal van de Apple Watch Edition

Apple gebruikt keramisch materiaal voor de Apple Watch. In deze gids lees je waarom Apple voor keramiek kiest en hoe dit materiaal verschilt van aluminium en andere materialen.

Apple gebruikt sinds de introductie van de Apple Watch Series 2 een nieuw materiaal: keramiek. Het wordt gebruikt voor de achterkant van de stalen Apple Watch en voor de gehele behuizing van de luxe Apple Watch Edition, die in een witte en een grijze variant beschikbaar is. Wat voor materiaal is het en waarom maakt Apple er gebruik van?


Apple Watch Edition

Apple Watch van keramiek

Voordat je de Apple Watch Edition ongezien in huis haalt, is het aan te raden om toch eerst even van dichtbij te kijken. Het witte keramiek is namelijk niet zo smetteloos wit als de Magic Mouse of de plastic oordopjes, maar heeft een parelmoerglans. Je krijgt er gek genoeg ook geen luxe witlederen bandje bij, maar een eenvoudig wit sportbandje. Voor de grijze variant geldt ongeveer hetzelfde. Waarom dan die hoge prijs?

Het grootste pluspunt van het keramische materiaal is dat het veel sterker is. Keramische materialen kun je sterker en duurzamer maken dan metalen. Bij de iPhone loop je kans op een deukje als je je toestel op een hoekpunt laat vallen. Ook kunnen er krassen ontstaan als je je iPhone onbeschermd in je tas gooit. Apple probeert de eigenschappen van het materiaal te verbeteren door het aluminium van de iPhone te anodiseren met een elektrolytische behandeling. Daardoor krijgt het materiaal een oxidelaag die het harder en slijtvaster maakt.

Met keramiek kan Apple een nog slijtvaster materiaal gebruiken. Het geleidt niet, het is poreus (en daardoor licht van gewicht) en het blokkeert niet de draadloze signalen. Steeds meer horlogemakers waaronder Rolex maken er gebruik van (de bekende Rolex Daytona heeft bijvoorbeeld een bezel van keramiek). Het materiaal is harder, vervormt niet en blijft ook bij intensief gebruik krasvrij. Grootste nadeel is dat het bij ruw gebruik plotseling kan breken. Dat zal je bij een aluminium smartwatch niet gebeuren. Hoe harder het materiaal, hoe sneller het breekt.

Apple Watch van keramisch materiaal

Keramiek is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei materialen die bestaan uit twee elementen, zoals keukenzout (NaCl) en siliciumdioxide (SiO2). Eén van die elementen is altijd non-metallisch. Sommige keramische materialen bevatten grote poriën gevuld met lucht. Daardoor kan bijvoorbeeld een bloempot van keramiek of een baksteen veel vocht opzuigen. Hoe groter de poriën, hoe brosser het materiaal en hoe sneller het breekt.

Bij horloges worden daarom keramische materialen met zo klein mogelijke poriën gebruikt. Zirkonia (zirkonium-oxide, ZrO2) is daarbij populair. Het is harder en breukbestendiger dan andere keramische materialen en wordt daarom ook veel gebruikt in de tandheelkunde voor kronen en bruggen of in de chirurgie voor kunstheupen. Het materiaal heeft eigenschappen die dichter in de buurt van diamant komen dan welk ander materiaal. Het is bovendien temperatuur- en waterbestendig.

Apple Watch van keramisch materiaal

Niet onverwoestbaar, wel heel krasbestendig
Apple voegt er aluminiumoxide aan toe (ook wel alumina of aluinaarde genoemd), dat wel vaker wordt gebruikt bij de productie van keramiek. Het zou ook meehelpen om de witte kleur zo helder te krijgen. Krassen hoef je niet te verwachten op de Apple Watch Edition. Als je de Apple Watch uit je handen laat vallen hoef je ook niet meteen bang te zijn voor breuk. Maar helemaal onverwoestbaar is het niet.

De grote vraag is of Apple dit keramische materiaal ook gaat gebruiken voor iPhones, iPads en andere apparaten. In een patent houden ze wel die mogelijkheid open, maar het is waarschijnlijk nu nog te duur om te produceren voor grotere oppervlakken. Toch zou het een goed alternatief zijn voor wat Apple heeft geprobeerd met de gitzwarte iPhone 7, die was van aluminium gemaakt maar daardoor wel gevoelig is voor krassen. Ook als vervanging van de glazen achterkant, die met de iPhone 8 en iPhone X terugkeerden in de iPhone, zou het een optie kunnen zijn.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 12 oktober: De Apple Watch Series 3 is toegevoegd aan deze gids.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!