apple-saffierglas

Saffierfabrikant van Apple vraagt faillissement aan

De fabrikant die voor Apple saffierglas maakt, heeft vandaag faillissement aangevraagd.

apple-saffierglasGT Advanced Tech, het bedrijf waarmee Apple samenwerkt bij de productie van saffierglas, heeft vandaag het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij om een faillissement onder Chapter 11, waardoor het bedrijf gewoon door kan blijven gaan met de productie, totdat de problemen met geldeisers zijn opgelost. Op 28 september had GT Advanced Tech nog 85 miljoen dollar cashreserves. Het is onduidelijk of dit gevolgen heeft voor de productie van de Apple Watch, waarin saffierglas wordt gebruikt. Apple gebruikt ook saffierglas in de homeknop van de huidige iPhones en om de camera te bedekken.

Er waren al wat langer problemen bij GTAT. De aandelenkoers van de fabrikant zakte begin september 14% in waarde nadat bekend werd dat de iPhone 6 en 6 Plus zonder saffierglas zouden worden geleverd. Apple besloot om voorlopig af te zien van saffierglas en hield vast aan Gorilla Glass.

Overspannen verwachtingen

GTAT had op dat moment al meerdere honderden miljoen dollars van Apple ontvangen. De deal met Apple hield in dat GTAT 578 miljoen dollar zou ontvangen van Apple en in ruil daarvoor 100 saffierovens zou installeren. Die zouden worden gebruikt voor de massaproductie van saffierglas. De verwachtingen bij de investeerders waren dan ook hoog gespannen: samenwerking met een groot en succesvol bedrijf als Apple kon alleen maar betekenen dat GTAT een stormachtige groei zou doormaken. Begin dit jaar zag het er dan ook zonnig uit: in het eerste halfjaar van 2014 verdubbelde de beurskoers van GTAT zelfs. Apple heeft saffierindustrie in 2013 gered, schreven we in een eerder artikel.

Maar vlak na de aankondiging van de iPhone 6 werd duidelijk dat Apple opnieuw voor Gorilla Glass had gekozen. De investeerders dropen teleurgesteld af, wat ertoe leidde dat GTAT halverwege september al bijna eenderde van de beurswaarde was kwijtgeraakt. Sinds vandaag is de handel in aandelen van het bedrijf stilgelegd.

GTAT maakt behalve saffierglas voor displays ook fotovoltaïsche cellen voor zonnecellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 oktober 2014, 16:37
Categorie Achtergrond
Onderwerp saffierglas

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.