Ouderen wonen langer zelfstandig dankzij iPad

In Den Helder krijgen 25 ouderen een iPad, zodat ze langer zelfstandig kunnen wonen en leven. De iPads zijn een initiatief van ouderenorganisatie Unie KBO en zijn voorzien van allerlei handige apps.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

oudere ipadMet een iPad kunnen ouderen langer zelfstandig wonen en leven. Zo kan een oudere met FaceTime zorg op afstand ontvangen en informatie opvragen over medicijnen. Een project met ouderen in Den Helder moet duidelijk maken of dat werkt. Een groep van 25 ouderen uit Den Helder krijgen een iPad die ze drie maanden lang kunnen gebruiken. De iPad is al voorzien van allerlei apps die ouderen nodig hebben bij hun dagelijkse activiteiten, zoals het bestellen van maaltijden en het opzoeken van informatie over voedingswaarde van de maaltijden. Het project is een samenwerkingsverband van ouderenorganisatie Unie KBO met zorgverzeker Zilveren Kruis Achmea en zorginnovator Focus Cura. Op termijn wil Unie KBO iPads met een aantrekkelijke korting beschikbaar stellen aan alle ouderen in Nederland. Nederlandse ouderen moeten allemaal aan de tablet, vindt Unie KBO.

Het zoeken naar manieren om langer zelfstandig te blijven wonen is hard nodig, omdat de overheid flink snijdt in de ouderenzorg aan huis. Ouderen zijn daardoor meer op zichzelf en hun directe omgeving aangewezen. Een tablet kan daarbij helpen, onder andere door het bieden van een groter sociaal netwerk, door filmpjes over ochtendgymnastiek te kijken of door het meekijken via FaceTime als de oudere moeite heeft met het bedienen van bijvoorbeeld de tv. Er zullen in totaal 100 ouderen aan de slag gaan met een tablet, verdeeld over vier groepen in Noord-Holland en Limburg. Unie KBO gaat voor elke groep van 25 gebruikers een begeleider aanstellen die de ouderen gaat helpen met het gebruik van de tablets. Deze vrijwilliger zorgt ook voor updates.

Het iPad-project van Unie KBO lijkt minder weerstand op te roepen dan een soortgelijk project voor ouderen in Zwolle, dat erg duur bleek uit te pakken. Oudere gebruikers zijn een interessante doelgroep voor de iPad; zo bracht vakbond FNV onlangs het ouderenmagazine Senior ook uit op de iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 juni 2013, 17:53
Categorie Achtergrond
Onderwerp ouderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.