Review: Cinamatic – als Hipstamatic een video-app maakt

Cinamatic is de video-app van Hipstamatic voor iPhone. De kracht zit hem in de filters, die een loopje nemen met de regie van je video's.

Cinamatic review Hipstamatic voor video'sHet was een van de eerste iPhone-apps die filters over foto’s heen legde. Sfeervolle effecten en kleuren waarmee je een alledaags tafereel in een handomdraai bijzonder maakte. Hipstamatic vergaarde roem en populariteit, maar het werd een glijdende schaal. Elke app kreeg fotofilters en elke app leek wel makkelijker te bedienen dan Hipstamatic. Het grote succes voor de tweede app Hipstamatic Oggl bleef daarna uit, mede dankzij lidmaatschapskosten. Nu is het bedrijf late to the party met een app voor korte video’s – en Hipstamatic weet nog precies waar haar kracht ligt in het nieuwe Cinamatic.

Cinamatic is als Vine en Instagram Video zonder aangehecht sociaal netwerk. Je kan geen lange film maken met de applicatie, maar ‘beautiful short films’. Vierkante, korte video’s van maximaal 15 seconden die kant en klaar geëxporteerd kunnen worden naar Facebook, Instagram en verkort naar Vine. De manier van filmen is hetzelfde. Bovenin beeld: je beeld. Onderin een grote knop die je ingedrukt houdt om te filmen. Aan de cirkel om de knop heen, zie je hoeveel seconden je nog over hebt.

Cinamatic opname maken iPhone Cinamatic video bewerken

Het zit hem in de filters

Maar waarom Cinamatic gebruiken als je precies zo kan filmen in Instagram en Vine zelf? Filters. Je krijgt er vijf meegeleverd bij de app en je hoeft ze maar één keer te proberen op je eigen video en je weet weer waarom Hipstamatic in deze tak van sport zit. Filters is bijna een beetje oneerbiedig gezegd. Darwin biedt niet alleen een gele waas, Andrei is niet zomaar een zwartwit-filter met af en toe een kleurenrandje en Marc maakt het beeld ook niet alleen warmer.

De filters nemen ook een loopje met de effecten in je video. Bennett gebruikt zachte fades tussen je verschillende mini-opnames, bij Darwin lopen de nostalgische witte doek-strepen over het scherm en bij Marc gooit Cinamatic er zelfs een logo bij. Soms wel, soms niet: als je een ander filter kiest en dan weer teruggaat naar de vorige, zie je dat die net iets anders wordt toegepast. Robert is veruit het heftigste filter, Die spiegelt beelden, gaat aan de haal met de helderheid van het beeld en zet zelfs een snelle laadanimatie in je video. Op het wat goedkoop-nostalgische Darwin na, maken ze je video meteen ludieker.

Cinamatic shop Cinamatic simpel delen

Met de plusknop onderaan de vijf meegeleverde filters, duik je in de shop van Cinamatic waar je voor 89 cent per stuk nieuwe filters kan kopen. Charlie is nostalgisch zwartwit, zachte lenseffecten in Christopher of flitsend zwartwit in Cronkite. Frank heeft een zoomeffectje, Federico is voor de warme zomerbeelden en Oliver is een ‘hippiefilter’ met fale kleuren en lensflares – al kan je hetzelfde zeggen van James. David, ten slotte, heeft ruiseffecten die aan een videoclip doen denken. Je ziet meteen een voorbeeldvideo bij de filters. Je kan drie nostalgische filters in een pakket kopen voor 1,79 euro of koopt vijf ‘moderne’ filters voor 3,59 euro.

Werk aan de winkel

Cinamatic iPhone appHipstamatic heeft zijn hand nooit omgedraaid voor extra geld vragen voor extra filters, ook al leg je ook geld neer voor het downloaden van de app. Dat is bij Cinamatic dus niet anders en dat is prima: net zoals bij Hipstamatic ligt de kwaliteit van de applicatie in de filters. Maar helaas ligt die wel in de filters alléén. De app zelf is heerlijk simpel in gebruik, maar er zijn twee fikse verbeterpunten. Je kan fragmenten niet bewaren om later volgende fragmenten aan toe te voegen. En de app loopt regelmatig vast. Bij de eerste keer gebruiken pakt de app het camerabeeld niet op en kan je dus niet filmen… en hetzelfde gebeurt ook als je een clip verwijdert en opnieuw wil beginnen. Werk aan de winkel voor Hipstamatic, dat met Cinamatic laat zien dat ze filters nog niet verleerd zijn.

Downloaden: Cinamatic (€1,79, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2014, 13:25
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotofilters, hipstamatic

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.