Slapen met accessoires

De beste accessoires om slapen te meten

Werk aan een betere slaap!
Met de Apple Watch kun je slaap meten, maar er zijn ook nog allerlei andere accessoires om aan betere slaapgewoontes te werken. Welke slaaptracker ga jij gebruiken om je slaap te analyseren en beter te slapen?

Accessoires om slaap te tracken

Er zijn allerlei apps om je slaap te tracken. Wil je verder gaan dan alleen een app, dan zijn er ook speciale accessoires. Deze kunnen vaak nauwkeuriger data verzamelen omdat ze dichter op je huid zitten. Wij bespreken hier enkele goede accessoires!

Let op: de meeste slaapaccessoires zijn bedoeld voor recreatief gebruik, het zijn geen medische hulpmiddelen. Als je last hebt van ernstige slaapproblemen kun je beter een arts inschakelen. Ook kunnen de metingen wel eens afwijken van wat je zelf ervaren hebt. Kijk daarom liever op de lange termijn of je iets aan deze accessoires hebt, of focus je op de praktische functies zoals de wekker.

iCulture adviseert: Apple Watch

De oplossing voor een betere slaap ligt gewoon in de Apple Store. Met de Apple Watch kun je bijhouden hoeveel slaapuren je maakt, maar je kunt er nog veel meer mee. Apple’s standaard slaapfuncties zijn vrij beperkt. Wil je weten in welke slaapfase je was, hoe lang je REM-slaap duurde en welke slaapscore je hebt verdiend, dan zijn er talloze apps van derden. Deze gespecialiseerde slaapapps voor de Apple Watch bieden diepgaand inzicht in je slaapgedrag en geven advies hoe je je slaap zou kunnen verbeteren.

Apple Watch Series 7 in 45mm

Klik hier voor prijzen van de 41mm Apple Watch Series 7
Klik hier voor prijzen van de Apple Watch SE
Bekijk ook

Slaap meten met je Apple Watch: dit zijn de beste apps

Wil je slaap meten met je Apple Watch, dan kan dat met de apps in dit overzicht. Door je Apple Watch tijdens het slapen te dragen krijg je de volgende ochtend een duidelijk overzicht hoe diep je slaap was en krijg je inzicht hoe je je slaapgedrag kunt verbeteren.

Withings slaapmat

De Franse fabrikant Withings maakt allerlei gezondheidsaccessoires, die vaak ook via de Apple Store verkrijgbaar zijn. Zo vind je de slimme weegschaal, de bloeddrukmeter en de lichaamsthermometer gewoon bij Apple. Wat je echter niet terug zult vinden is de Withings-slaapmat, waarschijnlijk omdat ‘ie te veel concurreert met Apple’s eigen Beddit-slaapmat. De Withings Sleep Analyzer is in 2020 nog vernieuwd en wordt onder het matras geplaatst, zodat je er eigenlijk geen omkijken naar hebt.

Withings slaapmat

De Withings-slaapmat is nieuwer en goedkoper dan de slaapmat van Apple en is daarom een betere aanbeveling. Er zitten geavanceerde sensoren in en het is ontwikkeld in samenwerking met slaapexperts. De medisch goedgekeurde detectie van slaapapneu is vrij uniek. Het is ’s werelds eerste niet-invasieve sensor die dat kan. De mat kan snurken detecteren, houdt je hartslag in de gaten en meer. Je kunt ook je huisautomatisering koppelen zodat je de lampen, thermostaten en dergelijke kan aanpassen op basis van je slaapgedrag. Dit werkt met IFTTT.

Verkrijgbaar bij Amac, Bol.com en andere aanbieders.

Bekijk ook

Nieuwe Withings Sleep Analyzer-mat ligt onder je matras

Withings heeft een nieuwe slaapmat aangekondigd, die slaapcycli, slaapkwaliteit en apneu kan meten. Je legt deze onder het matras. Voor 129 euro weet je beter hoe je slaapt.

Beddit-slaapmat

Deze Beddit-slaapmonitor van Apple is slechts 2 millimeter dun en vrij smal, zodat je er weinig van merkt. De slaapmat houdt verschillende gegevens bij, namelijk je hartslag, ademhaling, kamertemperatuur, luchtvochtigheid en snurkgedrag. Voor dat laatste heb je wel je iPhone nodig, want er zit geen microfoon in.

Beddit met iPhone-app

‘s Ochtends krijg je (eventueel op je Apple Watch) een overzicht van de afgelopen nacht. De app helpt je eraan herinneren dat het tijd is om naar bed te gaan, en aan het eind van de week krijg je een volledig overzicht van je slaapritme. Je kunt inzien hoe laat je in slaap bent gevallen, maar ook hoe laat je wakker werd. Al die gegevens gegevens worden ook in de Gezondheid-app van Apple gezet, zodat je deze gegevens kan combineren met die van andere sensoren. Apple heeft Beddit ooit overgenomen en bracht in 2018 nog een vernieuwde versie van de slaapmat uit, maar de ontwikkelingen gaan sindsdien vrij traag. Ook is de slaapmat moeilijk leverbaar, zelfs via Apple zelf.

Bekijken: Beddit-slaapmonitor bij Apple voor ca. €150

Muse S hoofdband

Draag je liever een hoofdband tijdens het slapen, dan moet je de Muse S hebben. Deze registreert je hersengolven en houdt je slaapgedrag in de gaten. De Muse S is een persoonlijke slaapassistent. Het verbetert je slaap en je meditatie-activeiten en geeft realtime feedback op metingen zoals hartslag, ademhaling en andere lichaamswaarden. Ook zit er geavanceerde slaaptracking in. Je kunt de hoofdband 10 uur aan één stuk gebruiken, dus je zult elke ochtend weer moeten opladen. Naast de slaaptracking met inzicht hoe goed je herstel was, krijg je ook inzicht in vijf soorten hersenactiviteit, zoals Delta- en Theta-golven.

Muse S hoofdband

Als je slaapgegevens aangeven dat je te actief bent en onvoldoende ontspant, krijg je aanbevelingen hoe je hier iets aan kunt doen. Dit wordt de sleep journey genoemd. Je vindt dit terug in de Muse-app. Het duurt wel even tot je gewend bent aan het slapen met een hoofdband, maar daarna heb je er alleen maar profijt van. De hoofdband is gemaakt van zachte en ademende textiel.

Bekijk de Muse S bij Amazon.

Oura ring

Oura ziet eruit als een gewone ring, maar zit bomvol slimme sensoren. Deze ring draag je uiteraard om je vinger, zodat er nauw contact is met de huid en de onderliggende bloedvaatjes. De ring meet exact wanneer je in slaap valt en houdt je slaappatroon bij. Hij is bovendien comfortabel om ook ’s nachts te dragen en geeft persoonlijk advies over je slaapgedrag. Helaas is ‘ie wel aan de prijs: hij kost 314 euro plus de kosten van een (optioneel) maandabonnement van €5,99. De eerste zes maanden mag je dit gratis proberen.

Oura-ring

Wil je de nieuwste uitvoering, dan moet je de derde generatie Oura-ring hebben. Deze heeft een verbeterd algoritme voor slaapfases zodat nauwkeuriger te zien is of je in lichte, diepe of REM-slaap bent. De ring kan bovendien heel nauwkeurig vaststellen of je al dan niet slaapt. De ring probeert rust en activiteit in balans te brengen, stelt je doelen voor dagelijkse beweging en zorgt ook dat je genoeg slaap krijgt om te herstellen.

De nieuwste generatie heeft een verbeterde optische hartslagsensor die continu werkt, zowel dag als nacht. Zo kun je nauwkeuriger vergelijken en analyseren. Ook zit er een SpO2-sensor in voor je bloedzuurstofgehalte. Zeven temperatuursensoren houden in de gaten of je lichaamstemperatuur wijzigt. Na een paar nachten kan Oura factoren als ziekte en stress vaststellen en je menstruatiecyclus in de gaten houden. Alle data vind je terug in de Oura-app op je iPhone, voorzien van uitleg en analyses.

Oura is verkrijgbaar via de officiële shop.

Fitbit

Bij Fitbit kun je kiezen uit fitnesstrackers en smartwatches. Alle Fitbits beschikken over slaapfuncties, maar hoe nieuwer het model, hoe uitgebreider de slaapfuncties. Fitbit biedt onder andere Sleep Score en Smart Wake. Met Sleep Score krijg je ’s ochtends op basis van jouw slaap een rapportcijfer. Dit cijfer is gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de lengte van je slaap.

Fitbit Charge 5 kleuren

Met de Smart Wake-functie word je rustig wakker gemaakt. Je kunt een interval kiezen (bijvoorbeeld 30 minuten) en je wordt tussen twee bepaalde tijdstippen gewekt. Stel je 07:30 en 08:00 in, dan word je dus uiterlijk om 08:00 wakker gemaakt. Je voelt op je pols rustig getik, en dat komt goed van pas als je met iemand anders in bed ligt. De andere persoon wordt niet wakker van jouw Fitbit.

Bekijk recente Fitbits met slaaptracking.

Garmin-horloges met slaapfunctie

Ook bij Garmin vind je zowel fitnesstrackers als sporthorloges. Een voorbeeld is de Garmin Vivosmart 4, die je voor minder dan honderd euro in huis haalt. Deze is bedoeld voor mensen die geen groot fitnesshorloge willen dragen. Het is een onopvallende armband die toch vol zit met fitness- en slaapfuncties. Op het touchscreen kun je je metingen zien, zowel voor workouts als voor lichaamswaarden zoals hartslag en bloedzuurstof. Je kunt zelfs via ANT+ verbinding maken met sportapparatuur zoals vermogensmeters op de fiets en loopbanden. De batterijduur van dit accessoire is ook behoorlijk lang.

Garmin Vivosmart 4.

Wat slaaptracking betreft meet de Vivosmart 4 je slaapcyclus, bloedzuurstof, stressniveau en herstel van workouts. Met Garmin’s dashboard kun je zien hoeveel energie je nog hebt voor de rest van de dag, gebaseerd op je activiteiten en beweging. Grootste minpunt is dat Garmin vooral data levert en dat je de analyses en aanbevelingen zelf moet doen.

De sporthorloges van Garmin bieden uiteraard ook slaapfuncties. Als je de horloges ’s nachts omhoudt krijg je een beeld van jouw slaapkwaliteit en je krijgt te zien wanneer je in lichte of diepe slaap bent. Daarnaast worden je hartslag en ademhaling regelmatig gecheckt. Heb je een onrustige nacht gehad, dan zullen deze waarden dus hoger liggen dan normaal. Sommige sporthorloges van Garmin helpen je ook met ontspannen en hydratatie bijhouden.

Bekijk hier alle Garmin sporthorloges en activity trackers.

Google Nest Hub 2 met slaapfuncties

Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar de Google Nest Hub kan ook je slaapgedrag in de gaten houden als ‘ie op je nachtkastje staat. Je moet dan wel de tweede generatie hebben. Dit accessoire kan je slaapfasen meten, houdt temperatuurschommelingen in de kamer in de gaten en kijkt of je wel gelijkmatig ademhaalt. Ook let de Google Nest Hub 2 op, of er geen wijzigingen in lichtintensiteit plaatsvinden, waardoor je slaapmogelijk kan worden verstoord. Het voordeel is dat het accessoire onopvallend op je nachtkastje staat, zonder dat je een smartphone in de buurt hoeft te hebben. Hij doet tegelijk dienst als smart display en als speaker. Nog een ander pluspunt is dat ‘ie extreem goedkoop is. Vind je de prijs nog net iets te hoog, dan kun je de aanbiedingen in de gaten houden want hij is regelmatig afgeprijsd.

Google Nest Hub met slaapfunctie

Nadeel is natuurlijk wel dat het met Google werkt, dus je moet wel vertrouwen hebben dat het bedrijf netjes met jouw slaapdata omgaat. De Nest Hub kan verder je slimme lampen en thermostaat bedienen, je slimme deurslot sluiten als je gaat slapen en een ochtendroutine opstarten. Er zit geen camera in, maar wel microfoons die kunnen meeluisteren. De slaapfunctie, genaamd Sleep Sense, houdt zowel je slaap als je omgevingsfactoren in de gaten. Ook houdt het apparaat bij hoe laat je in bed ligt en of je slaapt. Dit werkt via radar en geluid. Er zit detectie op voor snurken en hoesten. Bij het ontwaken krijg je een samenvatting van je metingen. In 2022 wordt Sleep Sense een betaalde optie, als onderdeel van de Nest-gezondheidsfuncties.

Meer slaapaccessoires

Er zijn nog meer slimme slaapaccessoires, al zijn ze lang niet altijd gemakkelijk in Europa verkrijgbaar. Sommige zijn nadrukkelijk gericht op de Amerikaanse markt. Heb je kennissen in de VS die iets kunnen opsturen, dan kan dit een optie zijn. Bij Nederlandse winkels zul je ze echter niet snel aantreffen:

  • Amazfit Zenbuds: oordopjes voor in bed, die rustgevende geluiden afspelen.
  • Biostrap Active: een compleet systeem voor fitness en slaap.
  • Amazon Halo: Een armband van Amazon, zonder schermpje.
  • Whoop: Een soortgelijke armband zonder scherm, kostte ooit 500 dollar en is nu overgestapt op een abonnementmodel. Heeft ook een Duitse shop.
  • Go2Sleep: Een relatief onbekende slaaptracker van ongeveer 80 euro die ook in Europa verkrijgbaar is.

Wil je toch liever je slaap tracken met apps voor je iPhone of Apple Watch? Kijk dan naar deze round-ups!

Bekijk ook

De beste iPhone-apps voor slapen en slaap bijhouden

Met deze iPhone apps voor beter slapen kun je je slaapkwaliteit meten, val je sneller in slaap en voel je je gezonder. We bespreken allerlei apps die je helpen om beter te slapen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!