Instappen in de NS-trein.

De beste apps voor het openbaar vervoer

Voor het openbaar vervoer zijn allerlei apps beschikbaar, zoals 9292. Welke apps voor je iphone kunnen niet ontbreken als je met het openbaar vervoer gaat reizen? In dit artikel een overzicht.

Instappen in de NS-trein.
Als je met het openbaar vervoer gaat, dan is het fijn als je van deur tot deur gebracht wordt. Of je nu met de bus, trein, metro of tram gaat, voor elk type openbaar vervoer is er een geschikte app. In dit artikel zetten we de beste apps voor het openbaar vervoer op een rij.

Beste openbaar vervoer apps

Als je niet zo vaak met het openbaar vervoer reist, dan kan het wat onoverzichtelijk zijn hoe je nu het beste van punt A naar punt B komt, zeker als daar een overstap met de bus of tram bij komt. Hieronder vind je de apps die je het beste kunt gebruiken bij het plannen van een complete route.

NS Reisplanner Xtra

Hoewel je misschien niet per se de trein nodig hebt, kun je met de app van de NS ook alle andere reizen met het openbaar vervoer plannen. Ook in de NS-app kun je een specifiek adres als start- en eindbestemming invullen, zodat je weet welke bus, trein, tram of metro je kunt nemen. Het voordeel van de NS-app is dat je ook kunt zien hoeveel saldo er nog op je OV-chipkaart staat en dat je kunt zien of je in- of uitgecheckt bent (bij reizen met de trein). Op het startscherm van de app kun je widgets toevoegen van je favoriete haltes, zodat je snel weet of er vertraging is.

Tranzer

Tranzer komt vooral van pas voor mensen die niet heel vaak met het ov reizen en liever geen hele OV-chipkaart willen kopen. Met de app Tranzer plan je namelijk je reis van deur tot deur en koop je ook meteen een kaartje. Tranzer werkt echter nog niet met alle maatschappijen, maar wel voor de trein en de bussen van Connexxion en RET. Je kaartje wordt dan opgeslagen in de app, zodat je alleen maar je telefoon nodig hebt om te kunnen reizen. Tranzer rekent wel extra servicekosten voor het kopen van je kaartje, waardoor je dus iets duurder uit bent.

9292

De 9292-app had de afgelopen dagen wat last van storingen, maar de rest van het jaar functioneert de app en de website naar behoren.

9292 is de plek waar je alles te weten komt over het openbaar vervoer in Nederland. De bijbehorende app laat je van deur tot deur je route plannen. Je kunt de vertrektijden van haltes en stations in de buurt raadplegen, de laatste wijzigingen bekijken en je volledige reis plannen, waarbij je zelf bepaalt welke vervoersmiddelen meegenomen worden (bus, trein, tram, metro en veerboot). De app geeft ook aan hoe duur je volledige reis is en door een profiel aan te maken kun je al je reisvoorkeuren opslaan.

OV Delay

OV Delay is een app die zich aanpast aan jouw locatie. Zodra je de app opent, toont hij de dichtstbijzijnde haltes en stations. Onderin de app kun je kiezen tussen Bus en tram of de trein, zodat je snel vindt wat je zoekt. Met kleurtjes kun je meteen zien of je rit vertraging opgelopen heeft. De meest standaard functie zijn gratis te gebruiken, maar je kunt de app ook uitbreiden met een in-app aankoop. Je ziet dan niet alleen meer bussen, treinen en trams, maar je krijgt ook meldingen en je kan het saldo van je OV-chipkaart bekijken.

OV-chipkaart

Als je in Nederland gaat reizen met de trein, bus, metro of tram reist, dan kun je dat het beste met een OV-chipkaart doen. Met een OV-chipkaart op zak hoef je je minder zorgen te maken om losse kaartjes voor het openbaar vervoer, omdat je simpelweg op saldo reist. Je kunt met de OV-chipkaart-app ook je complete reisgeschiedenis bekijken, mocht je een account hebben. Ook vind je daar het actuele saldo, zodat je niet voor verrassingen komt te staan met een te laag saldo. En mocht je saldo toch te laag zijn, dan kun je via de app opzoeken waar je deze kunt opwaarderen. Helaas ziet de OV-chipkaart-app er een beetje oubollig uit, maar bij gebrek aan een goed alternatief kun je met de app nog best vooruit.

Apple Kaarten en Google Maps

Heb je geen zin om aparte apps voor het openbaar vervoer te downloaden, dan kun je ook gewoon gebruikmaken van Apple Kaarten die standaard op je iPhone geïnstalleerd is. In Apple Kaarten kun je je reis met de trein, tram bus en metro plannen. Er is een speciale OV-weergave voor de kaart, waardoor je alle buslijnen, treinstations en haltes kunt bekijken. Alles over het openbaar vervoer in Apple Kaarten, lees je hieronder.

Mocht je liever Google Maps gebruiken, dan kun je ook met die app reizen via het openbaar vervoer. Google Maps geeft ook weer hoe laat de trein en de bus vertrekken en toont alle bijbehorende haltes en stations. Het enige wat je hoeft te doen is je eindbestemming invoeren, waarna je het desbetreffende vervoersmiddel kunt selecteren om je route te plannen. Je kan een route ook meteen in je agenda zetten, zodat je hem later niet opnieuw hoeft op te zoeken. Meer over het openbaar vervoer in Google Maps, lees je hieronder.

Andere apps voor openbaar vervoer

Behalve bovenstaande apps, zijn er nog een aantal apps die de moeite waard zijn, afhankelijk waar je mee wil reizen:

  • OVinfo (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.3+) - Actuele OV-app, laat ook vertragingen zien en extra aandacht voor toegankelijkheid.
  • Arriva (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Algemene vervoersapp, ook voor bussen en treinen van andere vervoerders dan Arriva.
  • Connexxion (gratis, iPhone, iOS 8.2+) - App van vervoersbedrijf Connexxion.
  • Citymapper (gratis, iPhone/ Watch, iOS 10.0+) - IJzersterke OV-app, maar werkt alleen in de Randstad (wél in heel België!).
  • GVB (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Voor als je met het ov wil reizen in Amsterdam.
  • RET Real Time (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Vervoersapp voor Rotterdam.
  • HTM Ticket App (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Tickets kopen voor het openbaar vervoer in Den Haag.
  • HTM (gratis, iPhone, iOS 7.0+) - Reizen plannen in Den Haag en omgeving.

Ben je op zoek naar apps die specifiek voor de trein van pas komen? In onze lijst van beste treinapps vind je een overzicht van apps voor mensen die incidenteel met de trein reizen of er juist elke dag mee te maken hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Categorie Apps
Onderwerp openbaar vervoer
Device iPhone
Software iOS