Vijf personal finance-apps voor iPhone, iPad, Mac en Apple Watch

Ben je niet tevreden over de mobiel bankieren-app van jou bank? Dan biedt de Apple Store een hoop handige apps waarmee je ook enkele financiële zaken kunt regelen. Plan betalingen in, ontvang notificaties en synchroniseer over meerdere apparaten.

Als je niet tevreden bent over de mogelijkheden van de mobiel bankieren-app van jouw eigen bank, dan zijn er in de App Store een hoop alternatieven die financiële zaken uit handen kunnen nemen. Ben je dus op zoek naar een app die jouw financiële administratie een stukje makkelijker maakt, dan vind je hieronder vijf handige apps die precies dat voor je zullen doen. Betalingen kun je in onderstaande apps niet doen, maar het helpt je wel een handje op weg.


Onderstaande apps zijn geselecteerd op basis van een aantal criteria. Zo moeten de apps beschikbaar zijn voor meerdere apparaten, zoals de iPhone, iPad, Apple Watch of Mac. Ook ondersteuning van Touch ID voor het inloggen in de app is een belangrijke reden om de app op te nemen in deze lijst. Om die reden vind je in onderstaande lijst bijvoorbeeld niet de Nederlandse apps AFAS Personal en Uitgaven.

Bekijk ook

Nederlandse app Uitgaven is lekker simpel huishoudboekje

Uitgaven voor iPhone en iPad is een lekker simpele financiën-app voor inkomsten, uitgaven en budgettering. Mooi is anders, handig is ie wel.

Debit & Credit

Debit & Credit is van dezelfde ontwikkelaar als Parcel, de app waarmee je pakketjes kunt traceren. Debit & Credit heeft alles wat je van een moderne personal finance-app mag verwachten: inloggen met Touch ID, een widget in het Berichtencentrum en een app voor de Apple Watch. De app is gratis te downloaden, maar is beperk tot het creëren van twee accounts. Prima als je bijvoorbeeld je betaalrekening en een spaarrekening wilt bijhouden, maar als je meer rekeningen wil toevoegen, dan kun je de app voor €1,99 uitbreiden. Alle transacties (ook ingeplande transacties) voeg je eenvoudig handmatig toe met een swipe-beweging over het desbetreffende account. Ook kun je betalingen inplannen, waarna de app je op de hoogte houdt met pushberichten. Tot slot biedt de app een handig overzicht van hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld er weer uitgaat, verdeeld over allerlei categorieën. Het blauwe design kan je wat afschrikken, maar de app heeft wel van alles te bieden. Bovendien is er een Mac-versie beschikbaar waarbij alles via iCloud gesynchroniseerd wordt. Alle informatie die je in de app invoert, wordt opgeslagen op je toestel zelf en in iCloud. De ontwikkelaar kan daardoor niet bij je gegevens komen.

MoneyWiz 3

MoneyWiz is een grote speler op het gebied van personal finance en heeft een kenmerkende functie, waardoor hij boven andere apps uitsteekt. In MoneyWiz 3 kun je namelijk je bestaande internetbankieren koppelen, zodat al je transacties automatisch in MoneyWiz 3 verschijnen. Deze koppeling loopt wel via een abonnementsvorm. Verder bevat de app ook allerlei handige functies, zoals een Mac-app, een app voor de Apple Watch en biedt hij ondersteuning voor Touch ID en Face ID voor betere beveiliging. De app houdt ook allerlei verslagen bij, waardoor je precies weet hoe jouw financiële plaatje ervoor staat. MoneyWiz 3 is gratis te gebruiken, maar is qua functies dan wel beperkt. Met allerlei in-app aankopen kun je de app uitbreiden. Alle gegevens die je in de app invoert, wordt lokaal opgeslagen. Volgens de ontwikkelaar worden je gegevens nergens anders bewaard. De gegevens worden gesynchroniseerd via SYNCbits, een clouddienst die door de makers zelf ontwikkeld is. SYNCbits wordt beveiligd via 128-bit AES encryptie. Meer daarover kun je lezen op de website van de maker.

Money Pro

Money Pro is een zeer complete app voor het beheren van je financiële zaken voor zowel privé als zakelijk gebruik. Zo voeg je in een handomdraai rekeningen en uitgaves toe, voorzien van duidelijke logo’s om de categorieën aan te geven. De app heeft een strakke en professionele look, waardoor je meteen ziet dat je met serieuze zaken bezig ben. Ook deze app is voor veel apparaten beschikbaar, zoals de Apple Watch en de Mac. Alles wordt daarbij gesynchroniseerd via iCloud, zodat je op alle apparaten de meest actuele gegevens bij je hebt. De app geeft je ook allerlei herinneringen voor het betalen van rekeningen en laat je cashflow zien. Money Pro gaat ook makkelijk om met vreemde valuta’s en werkt wisselkoersen automatisch bij. Je kunt de app afschermen met een pincode, ook met Touch ID. Wil je proeven aan deze app, dan is er een gratis versie beschikbaar. Voor ongelimiteerd gebruik, tel je vervolgens €4,99 neer. Wil je ook de Mac-versie kopen, dan kost je dat nog eens €29,99. Alle gegevens worden opgeslagen op het toestel zelf en gesynchroniseerd via iCloud, zodat alles op alle toestellen beschikbaar is. De gegevens worden niet verstuurd via de servers van de makers van de app. Meer informatie kun je vinden op de website van de appmaker.

HomeBudget with Sync

Wil je je financiële plaatje delen met de rest van het huishouden, dan is HomeBudget with Sync een leuke optie. Deze kleurrijke app laat alle categorieën duidelijk onderverdelen in verschillende kleuren en laat vooral zien hoe de situatie per maand ervoor staat. De app heeft ook een handige kalenderweergave, waardoor je precies kan zien welke rekeningen wanneer betaald moeten gaan worden. HomeBudget with Sync is ideaal als je bijvoorbeeld een budget moet delen met huisgenoten, waardoor iedereen inkomsten en uitgaves in één en hetzelfde budget kan toevoegen vanuit zijn of haar eigen apparaat. Het is daardoor jammer dat de app alleen in het Engels beschikbaar is. Ook van deze app is er een Apple Watch- en Mac-versie beschikbaar. In de gratis versie kun je het één en ander uitproberen voordat je met de betaalde versie van €4,99 aan de slag gaat. Je kunt de app beveiligen met je vingerafdruk door middel van Touch ID. Zodra je gebruikmaakt van Family Sync, worden alle gegevens gesynchroniseerd via de servers van de maker. Dit wordt echter alleen gebruikt voor synchronisatie en gegevens worden slechts enkele minuten bewaard. Alle communicatie gaat via SSL, de beveiliging die ook gebruikt wordt bij creditcard transacties.

Gewoon Geld

Ook Gewoon Geld vervult de taak van je financiële administratie. Inloggen in deze app kun je met Touch ID doen en alle gegevens worden via iCloud gesynchroniseerd. Je kunt al je gegevens ook exporteren naar een CSV-bestand. Deze app heeft ook een Apple Watch-versie, waardoor je ook op je smartwatch nieuwe uitgaves in kunt voeren. Net als in de andere apps kun je ook hier je uitgaves indelen in allerlei categorieën, waarna de app al je uitgaves in een duidelijke cirkeldiagram weer kan geven. Je kunt van deze app een gratis versie uitproberen met beperkte mogelijkheden, maar voor de volledige versie zul je €1,99 moeten betalen. Van deze app is er helaas geen Mac-versie, maar mocht je alleen een iPhone of iPad hebben dan kan je hier prima mee uit de voeten. Na aanvraag bij de maker blijkt dat de gegevens in de app op geen enkele manier door de appmaker verzameld wordt. Alle gegevens worden lokaal opgeslagen en gesynchroniseerd via iCloud. Deze kunnen niet bereikt worden door de ontwikkelaars.

Dyme

Heb je het gevoel dat je niet goed weet hoeveel vaste lasten je nou eigenlijk hebt en of je iets de deur uit kan doen? Dan is Dyme iets voor jou. Met Dyme koppel je veilig je bankrekening en de app sorteert automatisch al jouw vaste lasten. Dit is mogelijk vanwege de nieuwe PSD2-wetgeving, waarmee banken verplicht worden om klanten in te laten loggen bij andere bedrijven als zij daar toestemming voor geven. Om de veiligheid te garanderen gebruikt Dyme TLS 256-bit encryptie. Bovenin de app staat hoeveel je daar in totaal per maand aan kwijt bent. Kom je iets tegen wat je eigenlijk niet (meer) nodig hebt? Dan kun je met één druk op de knop een abonnement opzeggen of overstappen naar een andere provider.

Je uitgaven worden gesorteerd onder verschillende categorieën zoals mobiel, fitness, verzekering of de loterij. Wil je een dienst opzeggen? Dan stuurt Dyme namens jou een aangetekende brief met een track & trace link. Voor gebruikers is Dyme helemaal gratis, omdat de app een fee ontvangt van bedrijven door klanten die binnen de app overstappen naar een ander abonnement. Dyme belooft je data niet door te verkopen aan derde bedrijven.

Nog meer iOS-apps voor inkomsten en uitgaven

Zoek je nog meer apps om je uitgaven bij te houden, dan hebben we eerder ook geschreven over deze apps. Het gaat hier om veelal simpele apps, zonder Touch ID, ondersteuning op meerdere apparaten en andere geavanceerde functies.

Daarnaast is de app Pennies (link) in het zonnetje gezet door Apple. Hiermee kun je ook je uitgaven budgetteren en bijhouden hoeveel je uitgeeft.