watersport-vakantie-apps

Beste watersport-apps voor iPhone en iPad

Watersporters en apps iCulture zet vijf apps voor iPhone en iPad om te watersporten voor je op een rij.

watersport-vakantie-apps
Watersporters kunnen in hun vakantie niet goed stilzitten. Niks bakken op het strand, niks slenteren door de stad. Het water op! Of je nu zeilt, surft of zwemt: in deze vakantiespecial zet iCulture vijf apps die daarbij helpen op een rij. Zo vind je thuis én op reis alle informatie om jouw sport optimaal te beoefenen. Ben je een landrot en fiets je liever? Bekijk dan onze vakantiespecial met vijf fietsapps voor mountainbiken en fietsen met iPhone.

iCulture adviseert: Boating-apps van Navionics

Navionics USLiever buiten Nederland varen? De apps van Navionics bieden gedetailleerde waterkaarten voor de hele wereld. Met de applicatie kun je Navionics-kaarten uploaden, de GPS-positie op de kaart zien, scrollen en zoomen. De kaarten zijn offline te gebruiken. Je kunt Navionics gebruiken om thuis een trip te plannen, maar ook om onderweg jouw locatie te zoeken, jachthavens te vinden en objecten die je nog gaat tegenkomen nader te bekijken. De app met waterkaarten van Groot-Brittannië en Nederland (UK & Holland) kost €29,99.

Als je liever kaarten van andere Europese landen tot je beschikking hebt kun je ook de Navionics app van Europa kopen. Die kost €34,99 en daarvoor krijg je waterkaarten van een groot aantal Europese landen, met uitzondering van Groot-Brittannië, de Kanaaleilanden, Ierland, Denemarken, de Canarische Eilanden, de Azoren en Madeira. Andere pakketten van Navionics kosten €11,99 (Amerika en Canada) tot €34,99 (Azië en Afrika). De meeste apps met kaarten van Navionics zijn puur gericht op waternavigatie, andere bevatten kaarten van merengebieden (voornamelijk in de VS) of skiroutes in wintersportplaatsen. Navionics is een stuk goedkoper dan de Garmin BlueChart-kaarten die we in het lijstje aan het einde van dit artikel noemen.

Transas iSailor

Transas iSailor vaar appsZeevaarders kunnen moeilijk om deze gratis te downloaden app heen. Na een in-app aankoop van 24,99 euro voor de Nederlandse Noordzee of soortgelijke bedragen voor andere wateren wereldwijd, kan je eenvoudig je locatie op kaart zien, informatie over de wateromgeving raadplegen en routes plotten. Transas combineert een overzichtelijke interface met belachelijk veel opties, zoals bijvoorbeeld lokalisatie via AIS Class B in plaats van GPS.

Er zijn verschillende manieren van oriënteren op de kaart (bijvoorbeeld met het Noorden altijd omhoog), je krijgt een indicatie van de resterende vaartijd en de app heeft speciale nachtkleuren zodat je in het donker niet wordt verblind door je iPhone of iPad. Je kan je routeinformatie exporteren in verschillende bestandsformaten, waaronder GPX dat door praktisch elke kaartentoepassing wordt ondersteund. Als je niet meteen 30 of 35 euro wilt neerleggen voor Boating-apps, is Transas de uitgelezen app om te kijken of je een vaarroute-app nodig hebt,

ANWB Waterkaarten

ANWB waterkaartDe Waterkaarten-app van de ANWB biedt een overzicht van de binnenlandse waterkaarten en deel 2 van de Nederlandse Vaaralmanak. Daarnaast bevat de applicatie informatie over vaarwegen en openingstijden van bruggen/sluizen en gegevens van alle jachthavens en jachthavenvoorzieningen in Nederland. Alle informatie is offline te raadplegen. De waterkaarten zijn gelijk aan de papieren waterkaarten van de ANWB. Je ziet dus geen Google Maps-kaart, maar een getekende kaart van de waterwegen en hun diepte. Een uitgebreide legenda laat zien waar alle icoontjes voor staan. Ook kun je jouw eigen locatie op een kaart zien. Via de zoekfunctie kun je havens, bruggen, sluizen en vaarwegen vinden. Als je op een resultaat klikt, zie je alle voorzieningen en relevante tijden. Zo weet je meteen of een haven een stortplaats voor het chemisch toilet heeft of hoe laat een bepaalde sluis open gaat.

Om deze vaker app te gebruiken moet je een abonnement afsluiten, want alleen de eerste twee dagen zijn gratis. Er zijn abonnementen voor een week (€4,49), een maand (€9,99) en een heel jaar (€38,99). Als je binnen de proefperiode van twee dagen een abonnement afsluit, ben je het restant van die proefperiode echter kwijt. Dus het is slim om bij een weekabonnement te wachten tot de eerste twee proefdagen voorbij zijn. Het abonnement loopt via je iTunes-account en stopt na afloop automatisch. Houd er wel rekening mee dat de app circa 1,4 GB op je telefoon in beslag neemt.

Windfinder

Windfinder kaartDie-hard surfers nemen hun board op vakantie gewoon mee. Plank bovenop de auto en gaan. Eenmaal in het buitenland moet je wel weten waar het weer geschikt is voor een dag op het water. De Windfinder-app laat de golven en het weer voor 30.000 locaties wereldwijd zien en is daarom zeer handig voor kitesurfers, windsurfers, surfers, zeilers en paragliders.

De waarnemingen zijn realtime en afkomstig van meer dan 10.000 weerstations. In de app zie je voorspellingen voor de komende 6 dagen, in tijdstappen van drie uur. Zo kunnen watersporters natuurlijk de windsnelheid en -richting zien, maar ook de temperatuur, bewolking, neerslag, luchtdruk, golfhoogte & richting van de golven. De gratis versie van Windfinder heeft geïntegreerde reclame. Windfinder Pro, die €1,79 in de App Store kost, is advertentievrij.

Watersport Fryslan

Watersport Fryslan kaartDe Watersport-app van de provincie Friesland is zeer handig voor zeilers, vaarders en zwemmers in die provincie. De app legt verkeersborden langs het water uit en laat zien waar je deze zomer wel en niet in het water kunt springen voor een frisse duik. Ook handig: de app geeft alle bruggen en sluizen in de provincie op een kaart (of in een lijstweergave) duidelijk weer, aangevuld met de brugtijden van dit jaar. Bij de zwemlocaties zie je aan de kleur of je er kan zwemmen. Bij de groene pinnen op de kaart is er niks aan de hand, bij een gele indicator is er sprake van een bacterie zoals blauwalg. Rood betekent niet zwemmen, bijvoorbeeld vanwege werkzaamheden. Bij iedere zwemlocatie zie je ook de faciliteiten die op die locatie voorhanden zijn, met een foto van de plek.

De algemene regels leggen uit wie wanneer voorrang heeft en geeft allerlei adviezen. Voor afmeren en aanleggen is een apart tabblad in het hoofdmenu. Bij ‘Tips en nieuws’ vind je de Twitter-feed van Friesland Tips. Het enige wat nog mist zijn locaties om aan te meren, zoals in de Waterkaarten app van ANWB. Wie liever in Zuid-Nederland gaat watersporten kan vast goed uit de voeten met de app van Deltagids, met daarin alle informatie over de wateren en scheldes in en rond Zuid-Holland, Brabant, Zeeland en Antwerpen.

Andere apps voor watersporters

 • Serieuze watersporters kennen Garmin BlueChart. De grootste concurrent van TomTom is al sinds jaar en dag dé specialist als het om vaarnavigatie gaat. Dat we de Garmin-apps hierboven niet uitgebreid bespreken, komt omdat veel watersporters daarvoor al gespecialiseerde Garmin-navigatieapparatuur hebben aangeschaft. Smartphone-navigatie op het water zie je bij deze gebruikersgroep nog niet zoveel. Voor de kaarten moet je apart betalen, bijvoorbeeld Middellandse Zee 2013 of Noordwest Europa voor €54,99 en Scandinavische landen voor €44,99.
 • Specificeer welke delen van de Nederlandse en Belgische kaart je wilt gebruiken voor offline gebruik en vaar internetloos op de wateren. Aqua Map toont stromingen, dieptes en heeft een route-opname functie. Ook vind je recensies van allerlei voorzieningen via de website ActiveCaptain.
 • Voor 99 cent per maand of 3,99 euro per kwartaal geeft deze app je inzicht in de wind, de getijen en het weer.
 • Voor alles bestaat een app, dus ook om die verdomde zeilknopen onder de knie te krijgen. De app van knots 3D bevat talloze knopen, die je met jouw vinger in 3D kunt knopen, ontwarren en draaien.
 • Kaartnavigatie gebaseerd op de zeekaarten van Imray. Plan jouw route en deel deze met bemanning of vrienden. Een land of zeedeel kost meestal €41 tot €43.
 • ‘De TomTom van de Amsterdamse grachten’. Dat is de insteek van VaarWater 2, een nieuwe iPhone-app van Stichting Waternet die het varen in Amsterdam wil veraangenamen met een grote hoeveelheid informatie. De applicatie brengt alle voorzieningen langs het water in kaart, maar laat je ook van boei naar boei navigeren.
 • Hét internationale naslagwerk voor regels en signalen op zee. Van dezelfde makers als de Imray-kaarten die elders in dit lijstje staan. Dezelfde ontwikkelaar heeft ook de app zodat je symbolen op kaarten beter herkent.
 • TideApp laat getijden zien en haalt deze informatie van de open source-website xtide. Bevat informatie van havens wereldwijd.
 • Weersinformatie voor zeilers voor de Europese wateren.
 • Waterkampioen (gratis, iPad + IAP, iOS 6.0+) - De Waterkampioen-app, met toegang tot alle nummers van dit watersporttijdschrift. Handig als je op het achterdek van je jacht aan het loungen bent en door wat relevante literatuur wilt bladeren. Een los nummer kost €5,99 tot €6,99.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - De papieren Deltagids is een onmisbare informatiebron voor mensen die in Zeeland willen gaan varen. De app is hiervan afgeleid. Bevat alle informatie over de Zuid-Hollandse, Zeeuwse, Noord-Brabantse en Antwerpse Delta. Met de filterfunctie bekijk je jachthavens, bootverhuurders, VVV-kantoren, stranden en duiklocaties.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Helpt met het navigeren over waterwegen, naar jachthavens en door bruggen.
 • Eerder bespraken we Het Getij op iCulture, een app voor zeilers, duikers, vissers en surfers waarmee je waterstanden kunt checken. Gericht op Nederland en ook geschikt voor de beroepsvaart.
 • Onofficiële app waarmee je het examen voor het Vaarbewijs kunt oefenen.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 11 augustus 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto Roger Green/Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen anwb, Navigatie, vakantiespecial, watersport, weerbericht
Devices iPad, iPhone
Software iOS