Autisme apps

Apps voor mensen met autisme: meer structuur, makkelijker communiceren

Wereld Autisme Dag
Mensen met autisme kunnen zich met deze apps op allerlei manieren uiten. Er zijn apps om makkelijker te communiceren, om zelfstandig te reizen en om muziek te maken, zelfs als je geen noot kunt lezen. Ook zijn er apps die wat meer structuur aanbrengen in je dag en je helpen met dagelijkse dingen. Probeer deze apps en laat zien wat je kan!

Autisme-apps voor iPhone en iPad

Het is Autismeweek en Wereld Autisme Dag en daarom besteden we vandaag extra aandacht aan apps die geschikt zijn voor mensen op het autistische spectrum. Het vinden van structuur is erg belangrijk. Mensen met autisme hebben vaak ook talenten die goed tot hun recht komen op een podium of op de werkvloer. Ook hebben ze vaak mooie en originele verhalen te vertellen. Maar niet iedereen is in staat om dat mondeling of schriftelijk goed over te brengen; vandaar dat er allerlei apps zijn mensen met autisme zich beter kunnen uiten. We bespreken hieronder diverse apps, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Muziek


Skoog

Skoog hoort bij de Skoogmusic Skoog 2.0 aanraakgevoelige muziekinterface voor iOS en Mac, die je in de Apple Store kunt aanschaffen (€199,95). Dit is een aanraakgevoelige kubus waarmee kinderen met een beperking creatief kunnen zijn. Je hebt hiervoor ook een iPad met GarageBand nodig. Geschikt voor muziektherapie voor kinderen met hersenverlamming, autisme, het syndroom van Down en andere ontwikkelingsstoornissen. Met de app Skoog Access kun je van het apparaat zelfs een bedienings- en communicatiehulpmiddel maken.

Skoogmusic

 
 

Bloom

In de App Store vind je verschillende apps waarmee je muziek kunt maken zonder dat je muzieknoten hoeft te lezen. Deze app is gemaakt door muzieklegende Brian Eno en laat je unieke melodieën maken door op het scherm te tappen. Twaalf verschillende stemmingen om jezelf te uiten en een slaaptimer voor als de app toch wat slaapverwekkend blijkt.

Papageno-app

TEAMPapageno is een muziekapp van Stichting Papageno, die kinderen met autisme onderling verbindt. Ook krijgen kinderen met deze app een betere band met hun muziektherapeut. De app is bedoeld om kinderen uit hun isolement te halen en is een initiatief van dirigent Jaap van Zweden en zijn echtgenote. Ze kregen daarbij hulp van een speciaal fonds van KPN. Kinderen met autisme vinden het moeilijk om initiatief te nemen tot sociaal contact. Muziektherapie kan daarbij helpen.

Papageno-app

Structuur


DayMate

Heb je wat meer behoefte aan een duidelijke dagindeling, dan is de Nederlandse app DayMate een optie. Je kunt activiteiten invoeren met een start- en eindtijd en aangeven op welke dagen van de week ze plaatsvinden. Met icoontjes zijn de activiteiten snel herkenbaar. Als de starttijd van de activiteit aangebroken is hoor je een geluidje en druk je op Starten. Je ziet dan het tijdsverloop van de activiteit in een voortgangsbalk. Lees ook ons artikel over DayMate.

iStudiez Pro

De bekende planner voor je huiswerk is ook geknipt voor het plannen van allerlei andere taken. Deze app kun je dagelijks gebruiken, ook voor het plannen van activiteiten rondom je hobby’s. Er zijn nog meer geschikte apps zoals Classes, inClass, myHomework en iTeacherBook. Maar iStudiez Pro is toch wel de bekendste en de meest gebruikte. Heel veel functies en voor een heel redelijke prijs.

MijnEigenPlan

Een oplossing voor mensen die behoefte hebben aan meer structuur en meer focus nodig hebben. In deze app zie je elke dag wat je moet doen en je krijgt uitleg als dat nodig is. Begeleiders, ouders of verzorgers kunnen helpen bij het instellen van de herinneringen en stappenplannen. Die maken duidelijk hoe een bepaalde taak uitgevoerd moet worden. Kost €35 per jaar, incl. gebruik van de app. Van de makers van AutiPlan, waar helaas geen speciale iOS-app voor verkrijgbaar is.

Brili Routines

Een andere app waarmee je de chaos van dagelijkse activiteiten onder de duim houdt. Stel een routine in voor ’s ochtends, lunchtijd en naar bed gaan. Met timers en geluidjes weten kinderen dat het tijd is om een bepaalde taak uit te voeren. Ouders kunnen zien of bepaalde taken zoals haar kammen en tanden poetsen zijn uitgevoerd. Als alles is gelukt krijgen ze extra tijd om te spelen.

Time Timers

In de App Store vind je verschillende versies van de Time Timers. Deze imiteren het apparaatje met een rood vlak, dat de nog te verstrijken tijd aangeeft. De rode schijf wordt kleiner naarmate de tijd voorbij gaat. Ook heel jonge kinderen begrijpen dit: als de rode schijf verdenen is, is de tijd om en kunnen ze aan een andere taak beginnen.

Sociaal


Proloquo2Go & Proloquo4Text

Een van de bekendste apps voor mensen met autisme is Proloquo2Go, gemaakt door AssistiveWare in Amsterdam.

AssistiveWare

De iPad-app toont allerlei plaatjes waarmee je zinnen kunt vormen. Door op de knoppen te drukken selecteer je bijvoorbeeld de woorden ‘ik’ ‘wil’ ‘graag’ ‘een’ ‘koekje’. De woorden worden stuk voor stuk uitgesproken en verschijnen op het scherm. Als de zin klaar is kan de app de zin uitspreken. Aan de hand van een stripverhaaltje op het scherm kunnen kinderen laten weten wat ze voelen of willen, ook als ze niet kunnen lezen en praten. Daardoor is de app voor een veel bredere groep geschikt, bijvoorbeeld voor mensen die verlamd zijn. Sinds kort bevat Proloquo2Go ook Nederlandse kinderstemmen, zodat kinderen niet meer met de stem van een volwassene hoeven te ‘spreken’. AssistiveWare maakt nog veel meer nuttige apps.

Een vergelijkbare app van dezelfde makers is Proloquo4Text. Daarmee kunnen gebruikers zich uitspreken door teksten te typen. De tekst wordt uitgesproken, wat helpt als je dat als gevolg van bijvoorbeeld autisme niet zelf kan doen. Er zijn ook van tevoren samengestelde zinnetjes die je sneller laten communiceren.

Bekijk ook ons interview met AssistiveWare, de makers van deze app.

Bekijk ook

iCulture interviewt AssistiveWare: apps om beter te communiceren

Ook in Nederland worden bijzondere apps gemaakt. Zo is AssistiveWare in Amsterdam een bekende naam op het gebied van ondersteunde communicatie. AssistiveWare maakt apps voor mensen die moeite hebben met communiceren. Wij gingen bij dit bedrijf langs om te vernemen wat het is, dat deze apps zo bijzonder maakt.
 
 

Calm Harm

Deze gratis app is eigenlijk bedoeld om jongeren te helpen die zich verwonden. Het komt echter ook van pas bij mensen die last hebben van te veel prikkels. De app probeert je een alternatief te bieden en een goede strategie te ontwikkelen om met dwanggedachten of overprikkeling om te gaan. Wel is het jammer dat de app alleen Engelstalig is.

Keeble

Als je door autisme moeite hebt met typen, kan deze app je erbij helpen. Dit toetsenbord is speciaal gemaakt voor mensen met fijne-motoriekbeperkingen. De app voorkomt dat je per ongeluk tekens indrukt dankzij allerlei instellingen. Je kan zelfs gesproken hints krijgen terwijl je je vinger over het toetsenbord beweegt. De app bevat woordvoorspelling, ook in het Nederlands, en is geschikt voor de nieuwste toestellen.

HeHajo

Mensen die moeite hebben met praten, kunnen met HeHajo communiceren via pictogrammen. Deze de app bevat een hoop verschillende plaatsjes met ingesproken tekst, maar je kunt ook zelf een foto gebruiken als pictogram en deze voorzien van spraak en tekst. Verder kun je in het fotoboek meerdere albums aanmaken, om op die manier een gebeurtenis vast te leggen. Tot slot bevat de app ook een agenda om het dagritme vast te leggen. Deze kun je inrichten op basis van pictogrammen.

Reizen


CityMapper

Ook met Apple Kaarten en Google Maps kun je routes plannen, maar het handige van Citymapper is dat je alles duidelijk in beeld hebt. Je ziet waar de bushalte is, waar je moet instappen en over hoeveel minuten. Kortom: veel completere info dan met andere routeplanners en navigatie-apps. Ook zie je of de bus vertraging is en waar de bus zich momenteel bevindt. Je krijgt zelfs te zien hoeveel calorieën je zou kunnen verbranden door te gaan wandelen. Werkt overigens ook met trein, metro, veerbot, tram en fiets. Mocht je er toch nog niet uitkomen, dan kun je alsnog een taxi nemen. Citymapper werkt sinds 2020 in heel Nederland.

Life360: Find Family & Friend‪s‬

Met deze app kun je als ouder een beetje een oogje in het zeil te houden wanneer je zoon of dochter zelfstandig op pad gaat. Je kunt aangeven dat je een melding wil ontvangen wanneer iemand aankomt op school of op het werk. Als er iets fout gaat onderweg, laat de app dat weten aan de mensen die die persoon volgen. Het gebruik van de app is te personaliseren via de verschillende abonnementen die beschikbaar zijn. Dit geeft je de mogelijkheid om van meerdere locatie aankomst- of vertrekmeldingen te krijgen, extra features te gebruiken of ondersteuning te ontvangen in geval van nood.

Zoek Mijn-app

Apple’s eigen Zoek Mijn-app is de plek om je apparaten terug te vinden én om de locatie van dierbaren te volgen. Dat kan een prettig gevoel zijn voor je persoonlijke veiligheid. Zo kan iemand veilig over straat lopen, terwijl iemand anders op afstand meekijkt of het wel goed gaat. Kies je contacten, ga wandelen en anderen kunnen op de kaart live je voortgang zien. Het werkt ook nauw samen met iMessage, zodat je tijdens het delen van een locatie contact kan blijven houden.

Bekijk ook

Zo werkt 'Zoek mijn' (Find My) om mensen, toestellen en voorwerpen te vinden

De Zoek Mijn-app is op iedere iPhone en iPad geïnstalleerd. Je vindt het op de Mac sinds macOS Catalina. Het is een samengevoegde versie van Zoek mijn iPhone en Zoek mijn Vrienden. In het Engels heet deze app 'Find My'. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze app en hoe je het gebruikt!

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2021
Onderwerp
Categorie
Apps
Software
iOS