Google Assistant in Nederlandse App Store

Review: Google Assistent in het Nederlands

Nu in Nederland te downloaden
Het is zover: Google Assistent is in het Nederlands te gebruiken! Wij hebben de digitale assistent van Google de afgelopen dagen getest en vertellen hoe goed Google Assistent in het Nederlands werkt.

Nederland heeft er een nieuwe assistent bij: Google Assistent is vanaf vandaag officieel van start gegaan in Nederland. Op Android-toestellen is de assistent nu al in het Nederlands te gebruiken, op de iPhone zullen we moeten wachten tot Apple de update van de app goedkeurt en de Google Assistant-app ook in de Nederlandse App Store verschijnt. Gelukkig konden wij alvast met een TestFlight-versie van Google Assistent aan de slag en daarbij stelden we natuurlijk meteen de vraag: hoe goed werkt het eigenlijk? We stelden tientallen keren dezelfde vraag aan Google Assistent en aan Siri en turfden het aantal keren dat de assistent het juiste antwoord wist.

Update 2 augustus: Google doet een nieuwe poging! De update is nu beschikbaar voor iedereen.

Update 31 juli 2018 21:00 uur: De update lijkt weer te zijn teruggetrokken. We hebben navraag gedaan bij Google. Woordvoerder Rachid Finge laat weten: “Ik begreep inderdaad dat de iOS-app even online heeft gestaan, maar dat het team nog enkele details in orde moet maken voordat de app in Nederland beschikbaar gemaakt kan worden.”

Google Assistant in Nederlandse App Store

Update 31 juli 2018 20:00 uur: Het is zover, de Google Assistent is nu ook in de Nederlandse App Store te vinden (met dank aan tipgever Jennifer). De uitrol is nog in volle gang, dus het kan zijn dat je een wit scherm krijgt. Probeer dan later nog eens.

Update 30 juli 2018: De update van de Google Assistent-app met de Nederlandse versie is nu beschikbaar (met dank aan @rdekruyf!). De app is vooralsnog echter alleen in de Amerikaanse App Store te vinden. Je moet dus een Amerikaanse Apple ID aanmaken om de app te kunnen downloaden.


Luister eerst naar onze audio-opname van Google Assistent in het Nederlands.

Click here to display content from SoundCloud.
Learn more in SoundCloud’s privacy policy.

Beluister direct op Soundcloud

Ik heb de Google Assistent en Siri getest op een toestel met iOS 11.4.1 waarop Google Maps, Foto’s en allerlei andere Google-diensten waren geïnstalleerd. Voor het testen heb ik naar analogie van dit onderzoek een spreadsheet gemaakt met allerlei vragen in de categorieën Lokaal, Bestellingen, Navigatie, Informatie opvragen en Opdrachten geven. Daarbij heb ik geturft hoe vaak de vraag werd begrepen en hoe vaak ik een correct antwoord kreeg.

Beperkingen van de Nederlandse assistent

Om meteen maar even de huishoudelijke zaken af te wikkelen: niet alles werkt in het Nederlands. Zo kun je met de Nederlandse Google Assistent nog geen podcasts afspelen en ook je smart home niet bedienen. Daarvoor zul je de spraakopdrachten in het Engels moeten doen. Ook werkt Google Assistent voorlopig alleen op smartphones en niet op de Google Home-speakers en andere slimme apparaten. Dat komt later dit jaar.

We vroegen Google-woordvoerder Rachid Finge ook meteen wanneer de assistent op andere speakers zoals de Sonos te gebruiken zal zijn. Dat zal gelijktijdig met de uitrol van de Google Assistent naar Google Home plaatsvinden, dus ook later dit jaar.

Lokale grapjes
Google vertelde ons tijdens een demosessie dat er bewust een paar grapjes in de Nederlandse assistent zijn ingebouwd. Vraag bijvoorbeeld naar Volendam en je krijgt een gevatte opmerking over palingsound. Het werkt overigens alleen als je ‘Wat weet je over Volendam?’ vraagt, want bij ‘Vertel me meer over Volendam’ probeert de assistent een SMS te versturen. Ook kun je vragen ‘Ben jij de Mol?’ en krijgt dan een grappig antwoord met een verwijzing naar het tv-programma.

Volendam: Assistent vs Siri

Ook heeft Google de assistent geleerd wat de ‘dichtstbijzijnde Appie’ is (oftewel Albert Heijn). Google heeft het geleerd dankzij machine learning, door heel veel zoekactiviteiten van gebruikers te analyseren. Maar weet je wat? Siri weet dat ook! Tijdens de demo kregen we verder te horen dat Google speciaal voor Nederland de opdracht ‘Stuur een appje naar X’ heeft toegevoegd. Toen ik die opdracht in Siri probeerde bleek dat ook te werken. De assistenten zijn dus aan elkaar gewaagd.

Google Assistent met KLM Action

Verschillen tussen de assistenten
Wat me opviel tijdens het testen, was dat de assistenten eigenlijk redelijk gelijk op lopen. De ene keer weet Siri het beter, de andere keer gaat Google aan kop. Met ruim 50 vragen in verschillende categorieën heb ik gekeken waar de sterke en zwakke punten van elke assistent liggen.

Op de vraag waar nu eigenlijk Google’s sterke punten liggen antwoordde Google-woordvoerder (en tevens voormalig Apple-liefhebber) Rachid, dat hij al jarenlang geen Siri meer heeft gebruikt. Maar als hij toch twee verschillen zou moeten aanwijzen, dan zijn dat deze:

  • Een groter ontwikkelaarsplatform.
  • Het probleem dat Siri je ‘vaak niet begrijpt’.

Ontwikkelaars
Bij beide punten kun je vraagtekens zetten. Ontwikkelaars kunnen Google Actions maken en er zijn al een aantal Nederlandse partijen die daarmee bezig gaan. Maar Siri heeft al integratie met allerlei apps van derden (zoals ING Bankieren en WhatsApp) en dit najaar komen er ook nog Siri Shortcuts bij, waardoor de samenwerking met externe apps en diensten nog intensiever wordt. Ik ben wel benieuwd welke van de twee de meeste ontwikkelaars en gebruikers zal trekken: Siri Shortcuts of de Actions van Google Assistant.

Deze Nederlandse bedrijven hebben in ieder geval hun eigen ‘Actions’ voor de assistent ontwikkeld:

  • Albert Heijn: Wat is er in de Bonus? Wat kan ik maken met kip en aubergine? De melk is op!
  • Bol.com: Wat is een leuk cadeautje voor mijn kleine nichtje? Wat is de dagaanbieding? Hoe oud is Billie?
  • Buienradar: Gaat het straks regenen in Amsterdam? Kan ik last krijgen van hooikoorts in Hilversum? Wat wordt het weer in Utrecht?
  • Centraal Beheer: Heb ik mijn groene kaart nodig voor mijn vakantiebestemming?
  • Eneco: Ik ga weg, zet je de verwarming lager? Ik heb het koud, kun je dat oplossen? Kun je mijn meterstand doorgeven aan Eneco?
  • Essent: Krijg ik geld terug aan het einde van het jaar? Heb ik veel energie verbruikt deze week? Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
  • Jumbo: Kun je pindakaas toevoegen aan mijn lijst? Kun je knoflook toevoegen aan mijn lijst? Kun je me vertellen wanneer mijn bestelling aankomt?

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

  • KLM: Ik zoek een vlucht van Amsterdam naar San Francisco. Ik wil met mijn vriendin naar Parijs. Ik wil graag aankomende zondag van Amsterdam naar Londen in Business Class.
  • KRO-NCRV voor het kookprogramma BinnensteBuiten: Wat is de volgende stap? Ik wil een nieuw recept kiezen? Wat is je lievelingsrecept?
  • MediaMarkt: Wat is de aanbieding van de dag?
  • NPO: Ik wil een podcast luisteren. Wat zijn de nieuwste podcasts in het genre Documentaire? Ik wil luisteren naar het genre pop (klassiek, oldies, soul & jazz).
  • PostNL: Wanneer wordt mijn pakket bezorgd? Waar vind ik de dichtstbijzijnde PostNL-locatie? Waar vind ik de dichtstbijzijnde brievenbus?
  • Qmusic: Welk nummer heb ik net gehoord? (+ mogelijkheid het nummer in Spotify te zetten). Welke dj is nu op de radio? Wanneer is Kimberley op de radio?
  • Rabobank: Wat is mijn saldo? Ik wil een budget instellen. Wat is de status van mijn budget?
  • Transavia: Hoe laat vertrekt mijn Transavia vlucht? Wat is de wachttijd bij security? Bij welke bagageband moet ik zijn voor mijn koffer?

Zo kan je dus bij Bol.com vragen naar een cadeautje, kun je bij Rabobank je saldo opvragen en bij PostNL naar de status van je pakket vragen. ING staat ook in het lijstje, maar helpt je alleen bij het maken van je woonprofiel.

Google Actions vs Siri

Opvallend is dat die Actions van externe partijen gebruik maken van een veel slechtere ‘robotstem’. Terwijl de stem van de Google Assistent vrij vloeiend klinkt, ga je met de spraakopdrachten van externe partijen zoals Bol.com echt terug in de tijd met een blikkerige stem zonder intonatie. ‘Veel plezier ermee’ klinkt alsof je gecondoleerd wordt. Er komt nog verandering in, maar voorlopig reserveert Google de stem in betere kwaliteit alleen voor de eigen spraakopdrachten. Op termijn komt daar trouwens ook nog een Nederlandse mannenstem bij. Voorlopig heb je keuze uit één vrouwenstem.

Begrip
Het probleem dat Siri je ‘vaak niet begrijpt’, zoals Rachid vertelde, is voor iPhone-gebruikers natuurlijk ook wel herkenbaar. Maar toch merkte ik dat de Google Assistent er wel eens naast zat. Zo had Google moeite met de vraag ‘Waar kan ik gokken?’. Siri toont een lijst van casino’s en gokhallen in de buurt, Google toont een lijstje webresultaten over gokken in het algemeen. Siri was beter met de vraag ‘Ik wil naar huis’, terwijl Google de vraag ‘Hoe zeg je hallo in het Japans’ beter beantwoordde. Er zijn ook vragen waar beide assistenten niets mee konden. ‘Plan een route naar Pizzeria Da Michele in Napels’ kun je maar beter handmatig in je navigatie-app intikken, want de assistenten helpen je niet verder.

Bij Siri kan ik me wel eens ergeren aan het antwoord: ‘Dit heb ik op het web gevonden’. Oftewel: ‘Zoek het verder zelf maar uit’. Maar Google Assistent doet dat óók, bijvoorbeeld op de vragen ‘ Hoeveel eetlepels zitten er in een liter?’ en ‘Waar koop ik een OV-chipkaart?’

Positieve verrassing
Ik had verwacht dat Google met de meeste iOS-systeemfuncties niet zou kunnen omgaan. Zo kun je niet de wekker zetten met Google. Toch werd ik soms ook aangenaam verrast. Veel andere functies werken wel, zoals herinneringen instellen, iemand bellen, een bericht sturen, een afspraak plannen en een selfie maken. Voorwaarde is wel dat je Google-diensten gebruikt, zoals Google Agenda en Google Taken. Maar omdat je voor de assistent sowieso al een Google-account nodig hebt, zullen de meeste mensen daar al gebruik van maken.

IJsberenfoto's Assistent vs Siri

Siri heeft op een aantal punten een streepje voor. Zo kun je ‘Schakel Bluetooth uit’ zeggen en vragen waar vrienden uithangen in Zoek mijn vrienden, maar Google heeft uiteraard geen toegang tot die info. Maar ik had wel verwacht dat Google Assistent me foto’s van dit weekend kon laten zien of foto’s van paarden uit mijn eigen fotocollectie. Helaas lukte dat niet. En ik heb een selectie van mijn foto’s naar Google Foto’s geupload, dus Google zou die info wel moeten hebben.

Tegelijk kan Google sommige dingen wel, die Siri nog niet onder de knie heeft, vooral wat de context betreft. Zo kun je vragen naar een restaurant in Utrecht en vervolgens vragen “of nummer 2 open is”, zonder dat je de naam van het restaurant hoeft op te noemen. Google weet dat je het tweede resultaat in de lijst bedoelt. Beter nog: als je vervolgens naar bioscoopfilms vraagt weet Google dat je in Utrecht wil zoeken, niet op je huidige locatie. Siri kan weer andere dingen: die toont je een avondwinkel in de buurt die nog open is, terwijl Google doodleuk supermarkten opnoemt die pas de volgende ochtend om 8:00 uur weer open gaan en die respectievelijk 1,8km en 2,2km verderop zijn. Daar heb je niets aan.

Supermarkten zoeken: Assistent vs Siri

Op de vraag waar ik Incredibles 2 in de bioscoop kan kijken, stuurde Google me naar Almere (‘in de buurt van Amsterdam’). Voor Amerikanen is 30 kilometer rijden heel gewoon, maar als Amsterdammer zoek je toch liever iets dat op de fiets te bereiken is. Siri kan helemaal geen filminfo zoeken en geeft op de vraag ‘Wat is de Noord-Zuidlijn?’ weer heel rare antwoorden. Er is dus geen winnaar.

Score

8

Google Assistant

Google Assistant

gratis

Voordelen +

  • Vragen stellen in je moerstaal
  • Antwoord krijgen in je moerstaal
  • Meer samenwerking met Nederlandse partijen

Nadelen -

  • Niet altijd zo slim als Google zegt
  • Stem van Google Assistant klinkt niet zo 'warm' als Siri
  • Stem van Nederlandse Actions klinkt minder goed

Conclusie Google Assistent review

Al met al is het een kat-en-muisspelletje wie de beste is. De ene keer laat Siri een steekje vallen, een andere keer is het Google Assistent die het even niet weet. Beide weten niet wie de Tour de France vandaag heeft gewonnen, maar ze weten wel tegen welke ploeg Ajax woensdagavond speelde. Google kan taken, herinneringen, afspraken en notities aan, maar maakt daarbij wel gebruik van de eigen diensten. Toegang tot de standaard iOS-apps is er immers vaak niet.

Voetbal: Google Assistent vs Siri

Er wordt wel eens gezegd dat Google Assistent veel meer weet dankzij de zoekmachine, maar bij de Nederlandse assistent viel me dat toch soms wat tegen. Beide assistenten tonen vaak webresultaten waarbij je zelf op zoek moet gaan en die zijn bij Siri heus niet veel slechter. De ‘infokaarten’ die Siri toont vind ik vaak wat duidelijker dan de ‘chatberichten’ van de Google Assistent, maar dat kan een persoonlijke voorkeur zijn.

Vooralsnog ga ik Siri nog niet inruilen voor Google Assistent en dat heeft een heel praktische reden: om Siri te activeren hoef ik alleen maar op een knop te drukken of Hé Siri te zeggen, terwijl ik bij Google Assistant eerst een app moet openen en bij veel activiteiten nog eens extra iets moet intikken of aantikken. Het lukte me bijvoorbeeld maar moeizaam om in één keer een complete agenda-afspraak inclusief omschrijving en tijdstippen in te voeren en bij het versturen van een bericht bleef de assistent vaak hangen bij de keuze van de persoon. Ik kon aantikken wat ik wilde, maar er gebeurde niets.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 02 augustus: De app staat nu weer in de Nederlandse App Store.
  • 2018 - 31 juli: Reactie van Google toegevoegd.
  • 2018 - 31 juli: De app lijkt al na korte tijd weer te zijn teruggetrokken. We hebben navraag gedaan bij Google en een screenshots toegevoegd om te laten zien dat de app daadwerkelijk in de App Store stond.
  • 2018 - 31 juli: De Google Assistant is nu ook in de Nederlandse App Store te vinden.
  • 2018 - 30 juli: De Nederlandse update staat nu in de Amerikaanse App Store.

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.