Siri-geschiedenis op iPhone.

Onderzoek: Siri beantwoordt 79% van de vragen goed, maar Google Assistent is het best

Hoe goed reageert Siri op vragen in vergelijking met andere assistenten? Er is een nieuw onderzoek gedaan dat de kwaliteit van de assistenten met elkaar vergelijkt. Uit de test blijkt dat Siri het beter doet dan voorheen, want bijna 80% van de vragen wordt correct beantwoord.

Het bedrijf Loup Ventures komt vandaag met een nieuwe zogenaamde IQ-test met slimme assistenten. In de test stellen de onderzoekers Siri, Google Assistent, Alexa en Cortana 800 vragen. De vragen gaan over allerlei onderwerpen, zoals navigatie, informatie en opdrachten. Siri doet het in de test goed, maar is lang niet de slimste assistent die het beste de vragen beantwoordt. Siri gaat echter wel de goede kant op.


Siri, Google Assistant en meer getest
Om tot de conclusies te komen, zijn er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden. De tests zijn uitgevoerd in het Engels, waardoor de resultaten in het Nederlands bij Siri mogelijk anders zijn. Alle assistenten zijn getest op smartphones en niet op speakers, omdat je speakers over het algemeen anders gebruikt. Wel zijn er enkele slimme apparaten getest waar via de assistenten opdrachten aan gegeven zijn. Het gaat dan onder andere om Philips Hue-lampen en de Wemo Dimmer Switch.

Tabel met resultaten van assistenten-test.

In de test hebben de onderzoekers onderscheid gemaakt tussen het correct begrijpen van de vraag en het geven van het goede antwoord. In de test begreep Siri in 99% van de gevallen de vraag, een verbetering ten opzichte van de 95% een jaar eerder. Toch is Siri hierin niet het beste, want Google Assistant scoorde maar liefst 100%. De verschillen zijn overigens klein, ook met de andere twee assistenten. Zowel Cortana als Alexa begrepen 98% van de vragen. Het grootste verschil zit hem echter in het geven van de juiste antwoorden.

De nieuwe test wijst uit dat Siri 78,5% van de vragen goed beantwoordt en scoort daarmee de tweede plaats. Op nummer 1 staat met kop en schouders Google Assistant. Google’s assistent weet maar liefst 85,5% van de vragen goed te beantwoorden. Op de derde en vierde plek staan respectievelijk Alexa (61,4%) en Cortana (52,4%). Als je de meest betrouwbare antwoorden wil hebben, moet je volgens deze test dus bij Google Assistant zijn.

Verschillen per categorie
Maar in welke categorieën scoren ze het beste? In de test is een onderscheid gemaakt tussen lokale vragen (‘Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt?’), bestellingen plaatsen (‘Bestel een pizza’), navigatie (‘Hoe kom ik thuis?’), informatie (‘Tegen wie speelt Ajax vanavond?’) en opdrachten (‘Help me herinneren om Tim te bellen om 14:00’). In slechts één categorie scoort Siri het beste, namelijk bij opdrachten (90% goede antwoorden). De onderzoekers speculeren waarom Siri juist in deze categorie zo goed scoort. Zij vermoeden dat assistenten als Siri en Google Assistant sowieso beter scoren omdat deze standaard ingebouwd zijn en niet afhankelijk zijn van een losse app. De onderzoekers merken ook op dat Siri wat losser is wat betreft bewoording en daardoor een beter antwoord geeft.

Test tussen assistenten per categorie.

Bij alle andere categorieën staat Siri op de tweede plek, achter Google Assistant. Siri’s slechtst scorende categorie is het geven van informatie. Dat Google hier het beste scoort is geen verrassing, gezien de oorsprong van Google als zoekmachine. Tot slot heeft concluderen de onderzoekers dat Apple de meeste vorderingen gemaakt heeft. Siri steeg 13 procentpunten in het geven van goede antwoorden ten opzichte van een jaar eerder. Bij Google was dat 11 procentpunten en bij Cortana slechts 3. Alexa is in deze test voor het eerst meegenomen, waardoor er geen vergelijking gemaakt is.

De komende tijd staan er voor iOS-gebruikers meerdere vernieuwingen op de planning wat betreft assistenten. Zo komt Google Assistant nog dit jaar in het Nederlands beschikbaar en brengt Apple tegelijkertijd met iOS 12 de Siri Shortcuts-app uit. Dankzij Siri Shortcuts maak je zelf je eigen automatiseringen, zodat je met een zelfgekozen woord allerlei acties uit kan voeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juli 2018, 16:47
Bron Bron Loup Ventures
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen alexa, cortana, google assistant, onderzoek, Siri
15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.