Niet-ondersteunde audioformaten afspelen op iPhone en iPad

Laatst bijgewerkt:

Op de iPhone, iPod touch en iPad kun je allerlei muziekbestanden afspelen. De volgende bestandsformaten worden standaard ondersteund: mp3, aac (ook beveiligd), aiff (geen compressie), wav (geen compressie), Apple Losless (eigen formaat van Apple, geen compressie) en Audible (een formaat dat door een Amerikaanse webwinkel voor audioboeken wordt gebruikt).

Er zijn echter veel meer muziekformaten: WMA, FLAC, Ogg Vorbis, SHN, Monkey’s Audio en dergelijke. Je kunt deze formaten niet afspelen in iTunes en ook niet standaard op je iOS-apparaat. Gelukkig zijn er wel verschillende apps waarmee het wel kan. En mocht dat niet werken, dan kun je altijd nog converteren naar een bestandsformaat dat iTunes wel ondersteunt.

Gratis VLC mediaspeler gebruiken

vlc

Met de gratis mediaspeler VLC (voor iOS, Mac en Windows) kun je vrijwel alle audioformaten afspelen die door je iOS-apparaat standaard niet worden ondersteund. Ook speelt VLC veel videoformaten, waaronder exotische formaten, zoals MKV dat veel wordt gebruikt voor HD videobestanden. Met VLC kun je via iTunes-bestandsdeling of via de webbrowser bestanden eenvoudig bestanden naar je iOS-apparaat uploaden. Alternatieven voor VLC zijn er ook, bijvoorbeeld Infuse, Air Video of Plex.

Bestanden eerst converteren

Voor het importeren van FLAC kun je Fluke gebruiken, een AppleScript waarmee je FLAC in iTunes kunt importeren. Om ze op je iPhone te kunnen beluisteren zul je ze echter nog steeds moeten converteren. Het brandprogramma Roxio Toast Titanium kan de FLAC-bestanden converteren naar een iTunes- en iPhone-compatibel formaat. Toast kan ook Ogg Vorbis omzetten. In Toast vind je de knop Convert rechtsboven in de toolbar.

De meeste gebruikers kiezen voor mp3 en aac, omdat deze het meest bekend zijn. FLAC (Free Lossless Audio Codec) en SHN (Shorten) zijn populair bij liefhebbers van klassieke muziek, omdat er geen enkele nuance in de audiobestanden verloren gaat. Ze klinken daarom exact als het origineel – op voorwaarde natuurlijk dat je kwalitatief goede oordopjes of speakers gebruikt. Er zit wel een nadeel aan: ze zijn vijf- tot zesmaal groter dan mp3- en aac-bestanden. Ter vergelijking een muzieknummer van 4 minuten in verschillende formaten:

  • 128 kbps aac: 4MB
  • 192 kbps mp3: 6MB
  • FLAC: 20MB

Door de grote omvang van de bestanden is het waarschijnlijk niet haalbaar om je hele muziekcollectie in FLAC op te slaan. Kies daarom voor het opslaan in FLAC-formaat vooral de albums waaraan je gehecht bent of albums die een betere geluidskwaliteit vereisen.
Mp3 en aac gebruiken beide compressie, maar omdat aac een veel nieuwer formaat is kan deze efficiënter met de opslagruimte omgaan. Het is slimmer om je muziekcollectie in aac-formaat te bewaren, maar dat is geen reden om je bestaande muziekcollectie nu meteen compleet naar aac te converteren. Bij elke conversie gaat namelijk iets van de kwaliteit verloren.

Om de bestanden van het ene naar het andere formaat te converteren klik je met de rechtermuisknop op één nummer (of op een rijtje nummers, die je vooraf hebt geselecteerd). Kies daarna uit het menu de optie Maak versie voor AAC aan. Zie je deze optie niet in het rijtje staan, of wil je naar een ander formaat converteren, dan zul je eerst de instellingen moeten aanpassen:

  1. Ga naar de instellingen van iTunes.
  2. Op het tabblad Algemeen zie je de knop Importinstellingen. Het lijkt alsof dit alleen met het rippen van cd’s te maken heeft, maar dat is niet het geval.
  3. Audio-instellingen

  4. Kies het gewenste formaat: aac, mp3, aiff, wav of Apple Losless.
  5. Kies de gewenste kwaliteit. Als je niet één van de voorgedefinieerde kwaliteiten wilt klik je op Aangepast > Aangepast. VBR staat voor Variabele Bitrate.
  6. Audiokwaliteit

  7. Klik nu weer met de rechtermuisknop op de gewenste muziekbestand(en) en het gekozen audioformaat verschijnt nu in het menu.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons via het speciale contactformulier!