activiteitenweergave logo

Ontdek welke apps energie vreten op de Mac

Als software op de Mac problemen heeft, vreet deze soms energie, wat problemen kan veroorzaken. iCulture vertelt hoe je energievreters op de Mac opspoort.

activiteitenweergave logoAls een app minder goed werkt dan de bedoeling is, dan kun je dat soms letterlijk merken aan je Mac. Ze vreten stroom waardoor de accu van je MacBook snel leeg is, de performance van je Mac gaat opeens achteruit en de temperatuur wordt opeens een stuk hoger dan je normaliter zou verwachten. In deze tip gaan we je laten zien hoe je deze energievreters opspoort, zodat je weet welk programma voor problemen zorgt.

Wanneer een programma op de Mac niet meer reageert of niet meer naar behoren werkt, kan het zijn dat de software meer processorkracht gebruikt dan het zou moeten doen. Doordat de processor zwaar wordt belast, verbruikt deze meer energie waardoor de accu minder lang mee gaat.

Bovendien kan je Mac heet worden zodra de processor wordt overbelast, zodat de fans opeens overuren moeten draaien om je Mac koel te houden. Dit kan erg vervelend zijn, dus je wilt als gebruiker snel weten waar het aan ligt. Gelukkig kun je met het hulpprogramma Activiteitenweergave (standaard op iedere Mac) controleren wat de boosdoener is door te kijken naar de CPU-activiteit.

Zo controleer je de CPU-activiteit van je Mac

  • Open het programma Activiteitenweergave. Deze vind je via Programma’s > Hulpprogramma’s.
  • Klik bovenin op ‘CPU’ om het tabblad te openen waar je kunt zien hoeveel processorkracht ieder programma kost.

Activiteitenweergave CPU

  • Klik op ‘%CPU’ om de programma’s te sorteren op de hoeveelheid processorkracht die ze gebruiken in procentpunten. De programma’s die het meeste processorkracht gebruiken, komen hierdoor bovenaan te staan.
  • Zie je wat de boosdoener is? Klik dan op het proces om het te selecteren en druk linksboven op de knop met het kruisje. Nu opent het menu waarmee je het programma kunt stoppen of geforceerd kunt stoppen.

activiteitenweergave forceer stop

Programma’s geforceerd stoppen

Als een programma is vastgelopen, kan het meestal niet normaal stoppen. In dat geval kun je ‘Forceer stop’ gebruiken om het programma gedwongen af te sluiten. Bij een normale stop wil een programma namelijk eerst nog een aantal dingen voor je regelen, zoals het opslaan van je bestanden. Als een programma is vastgelopen, lukt dat meestal niet meer en heb je weinig andere keuzes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2015
Categorie Mac
Onderwerpen batterij, energie, performance