Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Live Photos in- en uitschakelen doe je zo

Volg de stappen in deze tip om de geanimeerde Live Photos in- of uit te schakelen op je iPhone of iPad. Bespaar ruimte op je iPhone of animeer je foto's, de keuze is aan jou.

Met Live Photos kun je de foto’s van de iPhone tot leven laten komen. Het maken van een Live Photo kan mooie resultaten opleveren, maar kan soms ook onhandig of overbodig zijn. In dit artikel lees je hoe je een Live Photos kunt uitschakelen en inschakelen.

Live Photos uitschakelen

Vind je de functie onnodig of wil je graag zo veel mogelijk uit je beschikbare opslagruimte halen? Dan kun je Live Photos uitschakelen. Dat kan per foto, maar je kunt de functie zo instellen dat het altijd uit staat. Je kunt het dan wel eenmalig inschakelen als je dat wil.

Door onderstaande stappen uit te voeren kun je Live Photos permanent uitschakelen:

  1. Open de Camera-app.
  2. Tik bovenin op het ronde Live Photos-icoontje, zodat het symbool grijs wordt.
  3. Ga naar Instellingen > Camera.
  4. Tik op Bewaar instellingen.
  5. Zet de schakelaar bij Live Photo aan.

Live Photo uitschakelen

Door de schakelaar op groen te zetten zorg je ervoor dat de instelling voor Live Photos bewaard blijft. Je hoeft daardoor niet elke keer de Live Photo-functie in de Camera-app uit te tikken. Zet je hem in de Camera-app weer aan, dan blijft hij in het vervolg ook aan staat totdat je hem zelf uitzet. Voor eenmalig gebruik moet je het dus ook zelf uitschakelen zolang je de instellingen bewaart.

Losse Live Photo uitschakelen

Voor een losse foto wil je Live Photo misschien een keer uitschakelen. Dat kan snel via de Camera-app:

  1. Open de camera-app op je iPhone of iPad.
  2. Open de Live Photo die je wilt uitschakelen.
  3. Tik op Wijzig en vervolgens op de Live Photo-cirkel onderin.
  4. Tik bovenin op het gele balkje Live. Als het balkje geel is, is de Live Photo actief, is het grijs en doorgestreept, dan is het een normale foto.

Live Photo uitschakelen

Op dezelfde manier kun je het Live Photo-effect weer inschakelen. Het balkje wordt dan geel en de tekst LIVE verschijnt.

De Live Photos-bediening lijkt dus grotendeels op die van een flitser of HDR-foto. Dit betekent ook dat je instellingen voor Live Photos actief blijven totdat je ze wijzigt. Als je voor een foto Live Photos in wilt schakelen, zul je het daarna dus handmatig even uit moeten zetten. Het in- of uitschakelen van Live Photos heeft overigens geen invloed op de foto’s die al in je filmrol staan. Wil je Live Photos bekijken, dan hebben we daarover een andere tip.

Bekijk ook

Live Photos bekijken op iPhone, Apple Watch, iPad, Mac en meer

Live Photos bekijken is mogelijk op een iPhone, Apple Watch, Mac, iPad of iPod touch. In deze tip lees je hoe je de animaties van Live Photos zichtbaar krijgt op alle devices.

Live Photos kosten extra ruimte

Met Live Photos neemt je iPhone of iPad automatisch de anderhalve seconde op voordat en nadat je op de sluiterknop drukt. Hier maakt Live Photos vervolgens een korte animatie van drie seconden van. Dit kost extra opslagruimte, namelijk zo’n 5 tot 6 MB.

Je kunt als vuistregel nemen dat een Live Photo ongeveer dubbel zo groot is als een gewone foto. Je zult dus zelf moeten afwegen of het de ruimte waard is, wat waarschijnlijk samenhangt met de opslagcapaciteit van je iPhone of iPad.

Overigens worden je foto’s optioneel wel verkleind als je iCloud Fotobibliotheek gebruikt. Hiermee zal je iPhone een foto in lagere resolutie en zonder Live functionaliteit bewaren. Als je de foto opent wordt het gedownload om goed te bekijken.

Bekijk ook

iCloud-foto's downloaden en bewaren op een Mac of externe schijf

Maak eenvoudig een extra backup van je iCloud-foto's op de Mac of een externe schijf, zodat je dierbare foto's en video's niet verloren gaan. We leggen uit wat je kunt doen als je een lokale fotobibliotheek hebt of iCloud gebruikt.

Meer tips voor Live Photos
Als je meer uit je Live Photos wil halen, moet je zeker onze tips checken:

Bekijk ook

Live Photos: alles over de bewegende foto's op iPhone en iPad

Met Live Photos breng je stilstaande plaatjes tot leven. Een Live Photos is namelijk een bewegende foto, vergelijkbaar met een korte video of gif. Wat is het precies, op welke toestellen werken Live Photos en wat kun je ermee? In deze uitleg lees je er alles over.
Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Live Photos

Alles over Live Photos, de geanimeerde foto's die je op de iPhone en iPad maakt. Live Photos zijn korte bewegende foto's, vergelijkbaar met gifs. Ze zijn geïntroduceerd in 2015 en je kunt ze op vrijwel alle devices van Apple maken én bekijken.

Live Photos