Apple Arcade devices.

Apple Arcade: alles over de nieuwe gamedienst van Apple

Apple gaat van start met een betaaldienst voor premium games voor mobiele devices, desktop en tv. Wat moet je weten over Apple Arcade, hoe werkt het precies en welke games kun je ermee spelen? Je leest er alles over in deze uitleg over Apple Arcade!

Apple’s gamedienst heet Apple Arcade

Apple lijkt flink te willen inzetten op diensten. Eén daarvan is een soort ‘Netflix voor games’, waarbij je voor een vast bedrag per maand onbeperkt allerlei premium games kunt spelen. Bij Apple Arcade ligt de nadruk op het spelen van betaalde games, gemaakt door grote gamestudio’s, onafhankelijke ontwikkelaars en legendarische namen zoals Hironobu Sakaguchi, Ken Wong en Will Wright. Het gaat om meer dan 100 nieuwe en exclusieve games, belooft Apple. Apple Arcade is vanaf dit najaar beschikbaar in meer dan 150 landen. Een prijs is nog niet bekendgemaakt.


Apple Arcade in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van Apple Arcade:

 • Najaar 2019 van start in ruim 150 landen.
 • Waarschijnlijk ook in Nederland en België.
 • Prijs nog niet bekendgemaakt.
 • Selectie van ruim 100 games van hoge kwaliteit.
 • Games zijn ook offline speelbaar.
 • Werkt op iPhone, iPad, Mac en Apple TV.

Apple Arcade: welke games?

Het gaat hierbij om games die normaal gesproken betaald zijn, dus geen freemium-games met in-app aankopen. De games zijn van hoog kwalitatief niveau en zijn geschikt voor spelers van alle leeftijden. Eerder lekten de plannen al uit via Bloomberg. Wat nog niet bekend was, is dat Apple een bijdrage levert aan de ontwikkelkosten. Partners die meedoen zijn onder andere Annapurna Interactive, Bossa Studios, Cartoon Network, Finji, Giant Squid, Klei Entertainment, Konami, LEGO, Mistwalker Corporation, SEGA, Snowman, ustwo en meer. Gamestudios zijn in een eerste reactie voorzichtig optimistisch.

Apple Arcade games

Het gaat in ieder geval om de volgende games:

 • Hot Lava (Klei)
 • Where Cards Fall (Snowman)
 • The Pathless (Annapurna Interactive)
 • Sonic Racing (Sega)
 • Beyond a Steel Sky (Revolution Software)
 • Lego Brawls (Lego)
 • Oceanhorn 2: Knights of the Lost Realm (Cornfox & Bros.)
 • Protection: First Light (Blowfish Studios)
 • Enter The Construct (Directive Games Limited)

Apple Arcade games

Waarom Apple Arcade?

Er staan nu meer dan 300.00 games in de App Store, deels gratis en betaald. Juist die betaalde games krijgen wat minder aandacht, omdat er een drempel is om ze aan te schaffen. Apple wil daar iets aan doen, met een abonneedienst waarbij je een vast bedrag betaalt. Elke game is offline speelbaar en vaak geschikt voor gamecontrollers. Ze zijn te spelen op iPhone, iPad, Mac en Apple TV. De dienst onthoudt waar je bent gebleven.

Apple Arcade in de App Store

Je vindt Apple Arcade in de App Store, via een eigen tabblad. Als je abonnee bent kun je elke game gratis downloaden en proberen. Het lijkt dus vooral bedoeld voor games die wat duurder zijn en daardoor mensen afschrikken. Er zitten geen advertenties in en ook geen extra aankopen. Via Schermtijd kunnen ouders regelen in welke mate kinderen de games kunnen spelen. De games die deel uitmaken van Apple Arcade respecteren je privacy; ze verzamelen geen gegevens en volgen ook niet je gedrag.

Apple Arcade devices.

Verschil met Google Stadia

Er is een groot verschil met Google Stadia, de gamedienst die Google eerder al aankondigde. Bij Stadia kun je de games via de Chrome-browser streamen naar een onbeperkt aantal apparaten. De games draaien daarbij op een server. Bij Apple ligt de nadruk op iOS en krijg je toegang tot het complete aanbod, waarbij je onbeperkt kunt spelen. De nadruk ligt daarbij op iOS en niet zozeer op beschikbaarheid op zoveel mogelijk apparaten. Een snelle uitrol naar meerdere landen lijkt kansrijk, omdat er qua rechten minder hoeft te worden geregeld dan bijvoorbeeld bij tv-series.

Apple Arcade-logo.

Apple’s gamedienst lijkt eigenlijk meer op Xbox GamePass van Microsoft, waarbij je voor een vast bedrag per maand toegang krijgt tot een aanbod aan games. Dit wordt iedere maand groter. Fanatieke gamers hoeven dan niet meer elk spel los aan te schaffen en je kunt gemakkelijker eens iets proberen. Het kan al snel de moeite waard zijn als je normaal drie tot vier games per maand aanschaft.

Beschikbaarheid Apple Arcade

Apple Arcade is vanaf najaar 2019 beschikbaar in meer dan 150 landen wereldwijd in iOS, macOS en tvOS. Ontwikkelaars die mee willen doen kunnen zich melden op de website van Apple.

Apple Arcade games in de App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019