Apple TV speakers kiezen.

Zo kun je op de Apple TV speakers selecteren en het geluid dempen

Speel je je geluid van de Apple TV liever af via een externe speaker? Op de Apple TV kies je zelf eenvoudig de geluidsbron. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld via het beginscherm.

Speakers selecteren op de Apple TV

Geluid van de Apple TV wordt standaard afgespeeld via de televisie waar deze op aangesloten is. Je kunt er echter ook voor kiezen om het geluid via externe speakers of een soundbar af te spelen, als ze aan de televisie gekoppeld zijn of AirPlay 2 ondersteunen. In deze tip leggen we uit hoe je de speakers selecteert. Ook het dempen van het geluid is op de Apple TV een mogelijkheid.

Apple TV aansluiten op externe speakers

De Apple TV heeft een HDMI-aansluiting die je gebruikt om de televisie aan te sluiten. Het aansluiten van een externe speaker of soundbar is niet meer mogelijk via een optische audio-aansluiting, omdat deze ontbreekt sinds de vierde generatie Apple TV. Wat je wel kunt doen is het aansluiten van de speaker op de optische audio-poort van je tv, als deze aanwezig is. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor een Sonos-apparaat of andere speaker. Je kunt je Sonos-soundbar ook aansluiten met een HDMI-audiosplitter, een apparaat dat een paar tientjes kost en dat het audio- en videosignaal van HDMI splitst. Je hebt hiervoor wel een extra stroomaansluiting of extra HDMI-kabel nodig.

Bij oudere televisies kun je een AirPort Express aansluiten in combinatie met een optische-naar-3,5mm-adapter. Je zou ook gebruik kunnen maken van speakers met een draadloze verbinding zoals Bluetooth. Tenslotte is het ook nog mogelijk om je oude Apple TV 3 te blijven gebruiken. Je gebruikt dan de optische audiopoort voor je speakersysteem en leidt het geluid van de Apple TV 4(k) om. Hoe je je speakers ook aansluit: je wilt ze natuurlijk kunnen selecteren en aansturen.

Apple-TV-achterkant

Een andere optie is om gebruik te maken van speakers die AirPlay 2 ondersteunen. Denk aan de Homepod, maar bijvoorbeeld ook speakers van Sonos. Je kan dan eenvoudig draadloos het geluid afspelen op deze speakers. Dankzij AirPlay 2 is het zelfs mogelijk om het geluid via zowel de televisie of Apple TV als externe draadloze speakers af te spelen.

Bekijk ook

Deze AirPlay speakers en receivers zijn nu verkrijgbaar

Met deze AirPlay 2 speakers kun je multiroom audio in je huis krijgen en met sommige kun je ook HomeKit-apparaten aansturen. Welke fabrikanten hebben AirPlay-speakers in hun assortiment en welke kun je dan het beste kiezen? Dat lees je in dit artikel!

Apple TV speakers selecteren via bedieningspaneel

De snelste manier om een speaker voor je Apple TV te kiezen, is via het bedieningspaneel. Dat doe je als volgt:

 1. Hou de thuisknop van je Siri-remote ingedrukt (de knop rechtsboven).
 2. Het bedieningspaneel opent. Scroll naar onderen naar het middelste AirPlay-icoontje. Klik hierop.
 3. Er verschijnt een scherm waar je de speakers kan selecteren. Kies de juiste speakers.

Apple TV met AirPlay 2 speaker verbinden.

Speakers die geschikt zijn voor AirPlay 2, zijn te herkennen aan het rondje die je kan aanvinken. In dat geval kun je het geluid over meerdere speakers tegelijk afspelen.

Als je meerdere Apple TV’s (vanaf de vierde generatie) of HomePods in huis hebt, kun je ook naar links en rechts vegen om de speakers voor dat apparaat te selecteren.

Apple TV speakers selecteren tijdens kijken van video

Zit je midden in een video, dan kan je ook op een snelle manier kiezen op welke speakers het geluid afgespeeld wordt. Om een speaker te selecteren tijdens het afspelen van een video, volg je onderstaande stappen:

 1. Swipe tijdens het afspelen van een video naar beneden op de touchpad van de Siri Remote.
 2. Ga bovenin naar het kopje Audio.
 3. Selecteer aan de rechterkant de gewenste speaker voor het afspelen van de audio.

Apple TV audio uitvoer selecteren tijdens video.

Hou er wel rekening mee dat deze methode niet geldt voor elke app, omdat sommige video-apps hun eigen mediaspeler gebruiken. YouTube gebruikt bijvoorbeeld niet de standaard speler van de Apple TV, waardoor deze optie niet mogelijk is. In dat geval moet je één van de andere methoden gebruiken.

Apple TV speakers selecteren tijdens luisteren van audio

Stream je alleen muziek vanaf de Apple TV, bijvoorbeeld met Apple Music of een radio-app op de Apple TV? Dan kies je de speakers op een iets andere manier:

 1. Zorg ervoor dat het huidige nummer of radiostation schermvullend in beeld verschijnt.
 2. Druk op de menuknop en veeg omhoog met de Siri Remote om naar het AirPlay-icoontje te gaan.
 3. Druk op de touchpad en selecteer de speakers.

Als dit niet werkt, kun je natuurlijk ook altijd nog één van de andere methodes gebruiken.

HomePod als speaker via instellingen
Voorheen kon je op de Apple TV ook via de Instellingen-app je speakers selecteren. Sinds tvOS 14.2 en iOS 14.2 kan dat alleen nog op de Apple TV 4K in combinatie met een HomePod. Dit werkt zo:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar Video en audio.
 3. Kies voor Standaardaudio-uitvoer.
 4. Selecteer je HomePod.

Op oudere versies van tvOS op zowel de Apple TV 4K als Apple TV HD kan je hier nog wel kiezen voor Audio-uitvoer en vervolgens een andere AirPlay 2-speaker selecteren. Vanaf tvOS 14.2 moet je dus één van de andere methodes gebruiken.

Een voorwaarde voor het selecteren van de HomePod is dat deze in dezelfde kamer moet staan. Lees meer over het koppelen van je HomePod aan de Apple TV in onze tip.

Bekijk ook

Zo koppel je de HomePod met een Apple TV voor Dolby Atmos en surroundgeluid

Wil je de HomePod met een Apple TV gebruiken? In deze tip lees je hoe je beide apparaten koppelt. Je kunt geen spraakopdrachten voor de Apple TV geven via de HomePod en apps opstarten, maar je kunt wel de HomePod als speaker voor de tv gebruiken. Met de Apple TV 4K wordt je HomePod zelfs een Dolby Atmos-speaker met surroundgeluid.

Apple TV: geluid dempen

De Apple TV heeft ook een optie om het geluid te dempen. Met Verminder harde geluiden zorg je ervoor dat het geluid net iets doffer klinkt. Dit is vooral handig bij het spelen van games in de avond, zodat de buren geen last hebben van luide schietscènes. Dit kan op twee manieren:

 1. Ga naar de Instellingen-app.
 2. Kies voor Video en audio.
 3. Scroll naar Verminder harde geluiden.

Je kan de instellingen ook aanzetten bij het spelen van een video:

 1. Veeg tijdens het kijken van een video omlaag.
 2. Kies voor Audio en selecteer bij Geluid de optie Verminder harde geluiden.

Speakers selecteren op oudere Apple TV

Ook op de oudere Apple TV is het mogelijk om een alternatieve geluidsbron te selecteren voor het afspelen van audio. Hou tijdens het afspelen de selectieknop van de Apple Remote ingedrukt en kies vervolgens Speakers in het pop-up menu dat in beeld verschijnt. Vanuit dit scherm kies je de gewenste speaker.

Bekijk ook

Vooruit en achteruit spoelen in Apple TV video's

Tijdens het kijken van een video op de Apple TV kun je eenvoudig in stapjes van 10 seconden vooruit of achteruit spoelen. Met de nieuwe Siri Remote 2021 kun je ook op een nieuwe manier door video's scrollen. In deze tip lees je hoe je op meerdere manieren door een video kunt scrollen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV